2007'den Bugüne 92,311 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Utangaçlık
YAZI #2696 © Yazan Psk.Beste DEMİR | Yayın Ekim 2015
Zaman zaman hepimizin dikkatini çekmiştir, annesinin arkasına saklanan, konuşmaktan çekinerek yüzünü kapatan bir çocuk ya da okulda, derslerde sözlü sınavlarda performans düşüklüğü yaşarken yazılı sınavlarda daha başarılı olan çocuklar. Hepimizin sosyal ortamlarda konuşmak zorunda kaldığında yüzü kızaran bir arkadaşı olmuştur bugüne kadar ya da bu sorunu yaşayan bizzat bizizdir.

Utangaçlık çocukluk çağından başlayan ve tedavi edilmediği sürece kişinin tüm hayatını olumsuz etkileyecek olan, kişinin sosyal ortamlardan, insanlardan kaçmasına neden olabilecek bir duygudur. Utangaç insanlar, kolay arkadaş edinmede, duygularını başkalarına rahatça ifade etmede, topluluğa hitap etmede, yabancılarla ya da karşı cinsle biriyle konuşmada zorluk yaşarlar ve reddedilme, beğenilmeme korkusuyla kaçınma davranışı geliştirirler.

Literatüre bakıldığında; utangaçlığa neden olan faktörler arasında bebek ve çocukların yeni sosyal ortamlara fazla girmemiş olması bulunmaktadır. Daniels ve Plomin, bebek utangaçlığında bireysel farklılıkların kökenlerini araştırmışlar ve ailesel-kalıtsal faktörlerin utangaçlıkta etkili olduğu sonucuna varmışlardır. Aynı zamanda utangaç anneler, sosyal ortamlara karşı duydukları korku ve kaygı sonucu, yeni sosyal etkileşimlere girmemekte; dolayısıyla, çocuklarını da bu tür ortamlarda bulundurmamaktadırlar. Utangaç annelere sahip çocuklarda da, yeni yaşantılara ve insanlara açık olma, karşılaşma cesareti olmamakta; annelerle aynı şekilde kaygı ve korkuya kapılmaktadırlar. Bu da çocukların temelden utangaç yetişmelerine neden olmaktadır.

Anne-babası tarafından aşırı baskı ve disiplin altında eğitilen, aşırı korunan veya ilgisiz-reddedici bir tutumla davranılan çocukların ruhsal gelişimleri önemli aksaklıklara uğrayacak; bu çocuklar, sinirli, çekingen, hassas, duygusal kırıklıkları olan, bağımlı, güvensiz, isyankar ve ileride diğerlerine düşmanca tavırları olan yetişkinler olabileceklerdir. Aile ortamında çocuğa söz hakkı verilmemesi, çocuğun sevilmemesi, kendini ifade etmesine imkân sağlanmaması ve duygularının bastırması gerektiğine inandırılması, sürekli eleştirilmesi, mükemmeliyetçi davranılması, itaat isteği çocukların yaşamın ilk yıllarından itibaren içedönük, çekingen, utangaç olmalarına sebep olacaktır. Bu nedenle çocuklarımızı yetiştirirken baskıcı veya aşırı koruyucu tutum yerine demokratik ve kabul edici bir tutum benimsemeliyiz. Onların duygu ve düşüncelerini ifade etmelerine olanak tanımalıyız. Çocuklarımıza yaşlarına uygun sorumluluklar vererek onların başarı duygusunu yaşamalarını sağlamalıyız. Özgüveni gelişen çocuklar kendilerini ve duygularını her ortamda daha rahat bir şekilde ifade edeceklerdir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Beste DEMİR
Balıkesir
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Beste DEMİR'in Yazıları
► Çocuklarda Utangaçlık Psk.Ezgi TANIL
► Utangaçlık ve Sosyal Fobi Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR
► Sosyal Fobi-Utangaçlık-Çekingenlik Psk.İ.Nil BİREYŞOĞLU ÖZEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Utangaçlık' başlığıyla benzeşen toplam 9 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:23
Top