2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gelişimsel Oyun Grupları
YAZI #2698 © Yazan Psk.Meltem RUMELLİ | Yayın Ekim 2015
Çocuk psikolojisi çalışmaları belirli temeller üzerine kurulmuştur. Bu temel öğretilerden biri de çocukların bu dünyaya geldiklerinde çok ciddi bir öğrenme becerisi ile doğduklarıdır. Çocuklarımız hiç durmadan yeni şeylerle karşılaşıyor sözel, sözsüz bütün öğrenme yeteneklerini öğrenerek hızla ilerliyorlar. Özellikle de belli bir yaş döneminde yaklaşık 3-15 yaşlar arasında, bir şekilde kullanılmaya, bir sinir ağına bağlanmayan, aktive edilmeyen beyin hücreleri giderek sinyal güçlerini yitirip sönüyorlar. Birçok araştırmacının deyimiyle “Budanıyorlar.” Bu da şu anlama geliyor: Bir çocuğun beklide tüm hayatını etkileyecek en önemli yıllar, on beş yaşına kadar olan bu dönem. Ve bu dönemde ne kadar farklı öğrenme biçimini deneyimleyip, ne kadar farklı şeyler öğrenirse bu bütün hayatını etkileyecek yetenekler olarak o çocuğa dönecek. Peki biz yetişkinler olarak bu dönemde çocukları nelere yönlendirmeliyiz? Bu yöntemler şu şekilde sıralanabilir?

1) Oyun terapisi: Oyun terapisi, çocukların oyunu ve oyuncakları kullanarak kendilerini ifade etme gereksinimlerine odaklanan özel bir süreçtir. Çocuklar, kendilerine güvenli bir ortam sunan eğitimli bir oyun terapisti ile istedikleri şekilde oynayabilmeleri için cesaretlendirilirler. Çocukların kendilerini sanat, drama ve fantazi içeren oyunlar yoluyla ifade edebilmeleri için fırsat yaratılır.
2) Psikodrama: Drama gruplarında, aile içi çatışmalar, kardeş kıskançlığı, korkular, sosyal uyum problemleri, davranış problemleri, tırnak yeme, enürezis, enkoprezis gibi her türlü çocukluk çağı veya yetişkinlerin ruhsal problemleri ile çalışılmaktadır. Spesifik alanlar dışında gruplar, aynı zamanda çocuklara eğlenerek gelişimlerini tamamlayacakları güvenli bir alan sağlamaktadır.

3) Sanat Terapisi: Çoğu zaman kelimeler ne hissettiğimizi anlatmaya yeterli olmayabilir. Sanat Terapisi düşünce ve duygularımızı keşfederek kendimizi daha iyi anlamamızı sağlayan bir etkinliktir. Sanat Terapisi aracılığıyla kendimizi resim veya bunun gibi çeşitli görsel araçlarla ifade ederiz. Terapi esnasında danışan, birçok farklı sanat materyalinden ve farklı objelerden resim, heykel ya da çeşitli eserler yapabilir.


4) Değerler Eğitimi: Değer eğitimi; ahlaki, kültürel, ruhsal, toplumsal ve bireysel alana ilişkin uygun duyarlılık geliştirmeyi ve bunları içselleştirmeyi içerir. Toplumsal ve insani değerler insan yaşamının en önemli yanını oluşturur. Sevgi, cesaret, dostluk, yardımlaşma, temizlik, saygı, doğruluk, nezaket ve benzerleri önem verilen toplumsal değerlerdir.

5) Akıl Oyunları: Hem eğlendirip hem öğreten çocuklara dil bilgisi, sayısal zeka gibi konularda zihinsel gelişimlerini destekleyici oyun eğitim programıdır. 4 yaş ve üstü çocuklarla çalışılır. Çoklu zeka programlarıyla desteklenir.

Psikolog Meltem DÖNER
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Meltem RUMELLİ'nin Yazıları
► Çocuklarda Oyun Kavramı ve Oyun Terapisi Psk.İlayda ÇEVİRİCİ YENİGÜN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Gelişimsel Oyun Grupları' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:02
Top