2007'den Bugüne 92,697 Tavsiye, 28,298 Uzman ve 20,045 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Erteleme: Ertesi Gün Sendromu
YAZI #2701 © Yazan Uzm.Psk.Duygu YÜKSEL | Yayın Kasım 2015
Birçok birey erteleme davranışında bulunduğunu kabul etmesine rağmen ertelemenin bir alışkanlığa dönüştüğünü kabul edememektedir. Herkes hayatının bir döneminde bir işi, aktiviteyi, verdiği sözü ya da sorumluluğu ertelemektedir. Ancak erteleme işi süreklilik kazandığında bireyin gündelik yaşamında sıkıntı yaşamasına zaman içinde de çözümlenemeyecek bir hal almasına neden olmaktadır. Zamanla, kolay ve hızlı bitecek işler öncelikli olacak, daha zor ve uzun zaman alan işler ertelenecektir. Dolayısıyla, erteleme "bir alışkanlık" halini alarak, kişinin yaşam alanına yerleşmektedir.
Birey, yapması gereken işi yapmamakta direniyor, "başarılı" sonuç alamayacağını düşünüp işi tamamen yapmamayı seçiyor, dikkatini toparlayamadığından hiç başlamamayı tercih ediyor vb. durumlardan ötürü yarına ertelemeyi alışkanlık haline getiriyorsa uzman desteği alması gerekmektedir. Ayrıca, kişi için yapılması gereken iş "anlamlı" değilse yeterli motivasyonu olmadığından işe başlamak yerine ertelemeyi tercih etmektedir. Farklı yaş gruplarından farklı alanlarda çeşitli erteleme durumlarını görmekteyiz. Örneğin, öğrencilik yıllarında, uyanma esnasında saatin her 5 dakikada bir ertelenmesi ya da ödev ve sınavların zamanında çalışmasındansa son dakikaya kadar ertelenmesi, iş hayatında sorumlu olduğu departmanın gerekliliklerinin ertelenmesi, kimi zaman "özel günlerde" alınması gereken hediyelerin son an'a kadar bırakılması, zamanında ödenmesi gereken faturaların bekletilmesi gibi durumlar birikmiş ertelenmişlere neden olmakta ve farklı durumlara yayılarak zaman içinde ertesi gün sendromu almasına neden olmaktadır.
Neden Ertelemeyi Seçiyoruz?
• Değerlendirilme kaygısı; üssü tarafından yaptığı iş değerlendirileceğinden, kişi daha işe başlamadan yoğun endişe hissetmektedir. Bundan ötürü, o "an" başlamak yerine işi parça parça yaparak süreci uzatmakta kimi zaman görevini zamanında yerine getirememekte kimi zamanda performansından daha kötü sonuçlar yaşamasına neden olmaktadır.
• Kişinin "mükemmelliyetçi yapısı"; "ya tam ya hiç" bireyin, en iyisini yapma arzusu, ortaya bir şey koyamama düşüncesine dönüşmekte; kişi işin mükemmel olarak tamamlanamayacağını düşündüğünden işe başlama ve işi devam ettirme konusunda isteksizleşip, ertelemektedir.
• Yapılacak işte belirsizliklerin olması; işin nasıl yapılacağı hangi kaynaklardan yararlanılacağı, hangi yöntem kullanılacağı vs. bilinemediğinden ertelemeye neden olmaktadır.
• Yapılacak işin tahminden daha uzun vakit alması; planlanılan işin, daha uzun sürdüğü durumlarda, iş ertesi gün ya da bir sonraki haftaya atılarak yarım bırakılmaktadır. Ancak iş ertelendiğinden işe yeniden başlamak daha güç olmaktadır. Bu durum kişinin motivasyonunu kırmaktadır.
• Öz-disiplin eksikliği; çoğu zaman kişi, zamanı iyi kullanamadığından, öncelik sıralamasını uygulayamadığından, daha haz ve keyif veren işlere öncelik verdiğinden, sorumluluğunu vaktinde yerine getirmek yerine sürece yaydığından disiplin sorunu yaşamaktadır.

Ne Zaman Uzman Desteği Alınmalıdır?
• Birey, yapılacak iş için "uygun" zamanı bulamıyorsa,
• Bir türlü işe başlayamıyorsa,
• Erteleme davranışı ile baş edebilecek yöntemi bulamıyorsa,
• Kişi endişe durumundan bir türlü çıkamıyorsa,
• Erteleme davranışı kişinin gündelik yaşamını etkiliyorsa; birey, kaliteli uyku alamıyor, uyku bölünmeleri yaşıyor, gün içinde işe dair yoğun stres ve kaygı yaşıyor, zihni her an yapması gereken iş ile dolu ise ve bir türlü işe başlayamıyorsa vb. durumlarda kalıyorsa psikolog desteği almalıdır.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Duygu YÜKSEL Fotoğraf
Uzm.Psk.Duygu YÜKSEL
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi77 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Duygu YÜKSEL'in Makaleleri
► Kararsızlık ve Erteleme Psk.Saadet EMİŞÇİ
► Vajinismus (Bir Erteleme ve Kaçınma Hastalığı) Psk.Yaşam YANARDAĞ ÇELİK
► Erteleme Davranışı - Öfke Duygusu Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,045 uzman makalesi arasında 'Erteleme: Ertesi Gün Sendromu' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Boşanma Süreci Temmuz 2018
► Neden Vajinismusum? Mayıs 2017
► Tırnak Yeme (Onikofaji) Aralık 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:00
Top