2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergen Ebeveynlerinin Soruları - Ulaşamıyorum
YAZI #2709 © Yazan Uzm.Psk.İrem BRAY | Yayın Kasım 2015
Ebeveyn ve çocuklar farklı gelişim evrelerindeki birbirinden ayrı kişiler oldukları için gündemlerinde farklı şeyler vardır. Ebeveyn-çocuk ilişkisi tabiatı itibarıyla hiyerarşik bir ilişkidir ve ebeveynlerin çocukları üzerinde hem gücü hem de otoritesi vardır. İletişimin mümkün olması için anne babalar olarak bizim çocuklarımızın konuşmasına ve seslerini duyurmalarına izin vermemiz gerekir. Anne babaların sık sık sorduğu sorulara yanıt verirken aynı zamanda istemeden çocuklarının sesini nasıl bastırdıklarından da bahsedeceğim ve bu durumu nasıl tersine çevirebileceğinizi ve ergen çocuklarınızla nasıl daha iyi iletişim kurabileceğinizi anlatacağım.

Soru – Ergenlik çağındaki çocuğuma erişemiyorum; benimle konuşmuyor, kendi dünyasında. Ne yapabilirim?

Çocukluktan çıkmak ebeveynlerin, akrabaların ve sosyal grupların etkisinden çıkmak demektir. Bu da ergen yaşa gelen çocuğumuzun bizimle daha az vakit geçirmeye başlayacağını tahmin edebileceğimiz anlamına gelir. Çocuğumuzun değişen ihtiyaçlarına ayak uydurmayı öğrenmeliyiz. Aramızdaki mesafenin değişmesi gerekecektir. Çocuğumuzun arkadaşlarıyla daha fazla vakit geçirmeye ve kendi sosyal bağlamını oluşturmaya ihtiyacı vardır.

Ancak siz de çocuklarından “Beni anlamıyorsunuz!” sözünü duyan pek çok anne babadan biriyseniz bunun nedeni iki taraf arasında sürekli tekrarlanan yanlış anlamalar olabilir. Belki çocuğunuz sizinle konuşurken tepkiniz fazla sert veya ilgisiz geliyordur, çocuğunuz sizinle konuşmaya çekiniyordur veya konuşmaya istekli değildir. Ergenlerin tamamen içlerine kapanmalarının başka sebepleri de olabilir. Çocuğunuzu başkalarıyla karşılaştırıyor musunuz? Sevdiği kişilerden bahsederken kötü ifadeler kullanıyor musunuz (çocuğunuz size o kişilerle ilgili sorunlarını anlatıyor bile olsa)? Birinin sizi eleştireceğini, istemediğiniz halde size akıl vereceğini veya sizi başkalarıyla karşılaştıracağını, arkadaşlarınız hakkında kötü sözler söyleyeceğini, siz yavaş yavaş dünyadaki yerinizi öğrenmeye çalışırken size “Ben dememiş miydim?” diyeceğini bilseniz, onunla konuşmak ister miydiniz?

Sık sık düştüğümüz bir başka hata da sevdiklerimizin sorunlarını çözmeye çalışmaktır. Söylediğim şeyin başta akla yakın gelmediğini biliyorum ama çözüm önerileri getirmeyi kesmelisiniz. Çocuğunuzla anlamlı bir ilişki kurmak istiyorsanız daha çok dinlemeye ve daha az konuşmaya açık olmalısınız. Dinlerken amacınız çözüm bulmak ve sizden istenmediği halde akıl vermek değil anlamak ve paylaşmak olmalı. Çocuğunuz sizden yardım isterse o başka, o zaman böyle fırsatları akıllıca değerlendirerek sizden hangi düzeyde yardım istediklerini anlamalı, sonradan da yardımınızın onlara herhangi bir şekilde faydası olup olmadığını sormalısınız.

Ben, ergenlik çağındaki çocukları onlardan farklı olmaya başladığında ebeveynlerin bunu kabullenmelerine ve rahat olmalarına yardımcı oluyorum. Farklı olmak sağlıklı gelişim için bir kaynaktır. Çocuğunuzun yetişkinliğe eriştiği nokta, samimi ve dürüst bir şekilde sizden farklı düşünüp hareket edebildiği ve bu yüzden suçluluk hissetmediği noktadır. Bu sağlıklı sonucu akılda tutarak tavırlarımızı ona göre değerlendirmeli ve düzenlemeliyiz.

Anne babaların aileye evlilik yoluyla dışarıdan katılan yenge, enişte gibi bireylerin de çocukları üzerindeki etkilerini hoşnutlukla karşılamalarını öneririm. Bu kişiler aile kültürünü tamamlayarak aileye yakın ve güvenli bir alternatif oluştururlar.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem BRAY Fotoğraf
Uzm.Psk.İrem BRAY
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İrem BRAY'ın Makaleleri
► Ergen Ebeveynlerinin Soruları Psk.İrem BRAY
► Çocuklarda Büyüme Süreci Soruları Psk.Dnş.Gülden GÖKÇEN
► Ergen ve Aşk Psk.Nurhayat DİRİK
► Ergen Terapisi Psk.Elif DEMİRCİ
► Ergen Ne İster Psk.Gonca BAĞLAR
► Ergen Cinselliği Psk.Dnş.Barışcan ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Ergen Ebeveynlerinin Soruları - Ulaşamıyorum' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:13
Top