2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bilim ve Merak
YAZI #2725 © Yazan Uzm.Psk.Mutlu İNCESOY | Yayın Kasım 2015
BİLİM VE MERAK
Bilimin ilk tetikleyicisi meraktır. Merak öyle bir duygudur ki ilk çağlardan beri tüm keşiflerin başlangıcıdır. Eğer insanoğlu neden güneşin bazen kaybolduğunu merak etmese dünyanın döndüğü anlaşılamazdı. Eğer insanlar deniz ötesini merak etmeseydi gemiler yapıp keşiflere çıkmazdı. Eğer insanlar bedenlerini merak etmese tıp bilimi ruhlarını merak etmese psikoloji bilimi var olmazdı. Ancak bazen insanoğlu tüm keşifler bitmiş ve keşfedecek bir şey kalmamış gibi davranır ve rehavete girer. Oysa daha keşfedecek çok şey var evrende. Bunun için de çocuklarımızın içinde var olan merak duygusunu uyandırmalı, fikirlerini yargılamadan dinlemeli ve düşüncelerini eyleme dökmeleri için desteklemeliyiz.
Bu amaçla çocukları küçük yaştan itibaren yoğurmak ve ruhlarına bu duyguyu ekmek gereklidir.
Peki ama nasıl?
*Çocuğunuz soru sormaya başladığı andan itibaren sorularını cevaplayın, onları susturmayın ancak daha da önemlisi onların sorularına hazır lokma cevaplar vermeyin. Düşünmeye sevk eden cevaplar onların zihnini daha iyi çalıştıracaktır.
Örneğin:
-Baba, kuşlar nasıl uçar?
-Kanatları var, ancak başka sebepler de olsa gerek.
-Ne gibi sebepler?
-Düşünelim birlikte, ne olabilir? (Sorularla onu düşünmeye sevk edin)
-Bilmem, güneş mi?
-Güneşin ne etkisi olabilir sence? (Fikirlerini anlamsız bulduğunuzu sakın söylemeyin)
-Güneş kanatlarını kurutur ve hafifletir.
-Hiç böyle düşünmemiştim aslında iyi fikir. (Fikir üretmesini teşvik edin. Yıkıcı biçimde eleştirmeyin)
-Başka ne sebep olabilir?
-Rüzgar olabilir. Rüzgar üfleyerek kuşu uçurur.
-Evet bu konuyu biliyorum. Kuşlar rüzgarın kaldırma kuvvetinden ve hava akımlarından yararlanır. (Keşiflerini toparlamasına yardımcı olun)
-Baba keşke ben de uçabilsem.
-Uçan insanlar olduğunu biliyorsun.
-Ama nasıl başarmışlar?
-Hadi internetten bakalım, bunu nasıl başarmışlar?… (Daha fazla araştırma yapması için teşvik edin)

İşte çocuğun içine merak tohumunu ektiniz. Pekiii başka neler yapılabilir?
*Küçük yaşlar için bile basit deneyler, bilimsel konular vb. için birçok kitap bulunmaktadır. Resimli bu kitaplar sade bir dille çocukları bilimle buluşturabilir.
*Çocukları bilimle, araştırmayla uğraşan yetişmiş beyinlerle tanıştırın. Özellikle ilkokul çağında öğretmen ve anne-babaların yapabileceği o kadar çok çalışma var ki. Çocuğa fen bilgisi öğreteceğim diye haftalarca uğraşan öğretmenin o çocukları bir gün bir bilim merkezine götürmesi yeterlidir. Orada bilimin anlamını yaşayan çocuk diğer gün zaten fen öğrenmek isteyecektir. Bir öğretmen ilkokulda öğrencilerine öğrenme aşkını verebiliyorsa matematik konuları tam olmasa da olur. O öğretmen çocuklara çok kıymetli bir miras bırakmış demektir.
*Anne-babalar! Bırakın çocuklar evde kessin yapıştırsın. Bırakın boş kutularla oyunlar oynasın, yastıkları dağıtsın. Bu faaliyetler onların öğrenmesine destek olur. Elbette ki sonra dağıttıklarını toplasınlar da. Bu da onların sorumluluk almasını sağlar.
*Bilimsel çalışma hem yaratıcılık hem de sebat gerektirir. Ülkemiz çocuklarında yaratıcılığın olduğunu düşünüyorum ancak sebat konusunda eksikler. Bir konuya odaklanmak ve sonuna kadar istikrarlı bir biçimde çalışma yapmak çok önemlidir. Bu sebeple çocuklara yaptıkları etkinliği bitirme ve sonra da sunma konusunda yardımcı olun. Bu basit bir resim çiziminde bile uygulanabilir. Ona ‘çok çalıştın ve güzel bir resim yaptın. Bunu sergileyelim’ diyerek resmini bir duvara asın. ‘Bu kartonlarla böyle bir araba yaptığına inanamıyorum’ diyerek konu komşuya bu eserini gösterin ve onu onure edin.
Başarı ayrıntılardadır. Küçük müdahalelerle her çocuk üretken olabilir. Yeter ki fırsat verilsin.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mutlu İNCESOY Fotoğraf
Uzm.Psk.Mutlu İNCESOY
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Mutlu İNCESOY'un Makale ve Yazıları
► Psikoloji ve Bilim Psk.Serpil KIZILTAŞ GÜNYÜZ
► Çarpık Bilim Psk.Üstün ÖNGEL
► Merak ve Öğrenme Psk.Arzu GÜNEŞ
► Çocuklarda Merak Duygusu Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► Çocukta Merak ve Öğrenme Gözde ERDOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Bilim ve Merak' başlığıyla benzeşen toplam 53 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Tuvalet Eğitimi Ocak 2016
► Oyuncak Seçimi Aralık 2015
► Kitap Sevgisi Aşılama Kasım 2015
► Kardeş Kıskançlığı Kasım 2015
► Bilgisayar ve Çocuk Kasım 2015
► Kariyer Kasım 2015
◊ Çocuk ve Yalan Kasım 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:19
Top