2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çiftler İçin 5 Adımlık Günlük Paylaşım Rehberi
YAZI #2746 © Yazan Uzm.Psk.İrem BRAY | Yayın Kasım 2015
Bu hafta Çiftler İçin Günlük Paylaşım Rehberi adını verdiğim hayatınızı değiştirme potansiyeline sahip bir alıştırmayı sizlerle paylaşmak istiyorum. En az 3 hafta boyunca hergün’bu rehberdeki 5 adımı aklınıza yatmasa bile uygulayın. İlişki kurma biçiminize yeni bir boyut kattığınızı partnerinizle yaşadığınız tıkanıklıkların açılması ile fark edeceksiniz.
Biraz sonra herbirini tek tek ele alacağım rehberin 5 adımı şunlar:

Memnuniyetinizi ifade edin
Bugünkü yeni gündeminizi paylaşın
Aklınıza takılanları sorun
Rahatsız olduğunuz konuları ve beklentinizi içerecek şekilde net olarak değişim isteğinizi iletin
Umutlarınızı, hayallerinizi ve isteklerinizi paylaşın
Partnerinizle bu Rehberi birlikte 3 hafta boyunca uygulama kararı alın. Başarılı olması için uymanız gereken 3 kural var:

Rutin: Hergün bu paylaşımı gerçekleştirmek üzere günlük rutininizin içinde 20 dakikalık düzenli bir zaman belirleyin. Örneğin yemekten sonra bulaşıkları hallettikten sonra veya dizinin reklam molasında olabilir (çok uzun oluyorlar yaJ).
Güven ortamı: Bu alıştırmaya iyi niyet, samimiyet, yapıcı bir öğrenme, anlama arzusu, saygı ve empati ile yaklaşmalıyız. Paylaşımların içeriğini birbirimize karşı haklı çıkmak amacıyla silah olarak kullanmama sözü vermeliyiz. Ancak bu şekilde içten paylaşımların olabileceği güven ortamı sağlanmış olur.
Odak: Son kural paylaşımın içeriğine yönelik olumsuz bir duygu varsa, bu duygu ve düşüncelerimizi ‘Rahatsız olduğunuz konular’ ile ilgili paylaşımlarda dile getirmek üzere bir kenara koyup, paylaşımın oluyor olmasının değerine odaklanmaya karar vermemizdir.
Günlük Paylaşım Rehberi 1. Adım – Memnuniyetinizi ifade edin

Karşılıklı olarak birbirimizin memnun olduğumuz özelliklerini ve davranışlarını sadece farketmekle kalmayıp mutlaka detaylı bir şekilde samimiyetle dile getirmeliyiz. Böylece her ilişkinin doğasında normal olarak varolan engelleri, zorlanmaları, farklılıkları yapıcı bir şekilde ele alabilecek bir ortamın oluşmasına katkıda bulunuruz.

İlişkimiz ne kadar kötü bir döngüye girmiş olursa olsun, hatta kriz ve belirsizlik zamanlarında bile partnerimizde takdir edecek bir yön bulabiliriz. İçten takdirlerimiz Sevgi Bankası’nda kredimizi arttırır. Kendimize verdiğimiz değer ve güven artar.

Örnekler: ‘Bugün çocuklarla o kadar güzel oyun oynadın ki ben çalışırken sizin sevinç çığlıklarınızı duymak çok hoşuma gitti. Senin bu becerine hayranım.’

‘Yemek muhteşem olmuş!’

‘Annemle vakit geçirmekten hoşlanmadığın halde bize geldiğinde sendeki olumlu ruh halini farkettim. O ortamda seni iyi görmek bana da çok iyi geldi, harikasın!’

Günlük Paylaşım Rehberi 2. Adım – Bugünkü yeni gündeminizi paylaşın

Hayatımızda olup biten küçüklü büyüklü olayları, değişiklikleri eşimizle paylaşmayı alışkanlık haline getirelim.

Örnekler: ‘Ağabeyimle konuştum, işleri çok iyi gidiyormuş, sevindim.’

‘İş için Ankara’ya gideceğim, yeni kişilerle tanışacağım için memnunum’

‘Bugün trafik çok kötüydü çok sıkıldım’

Bu paylaşımlar bizim aynı frekansta olmamıza ve uyum içinde hareket etmemize yardımcı olur.

Günlük Paylaşım Rehberi 3. Adım – Aklınıza takılanları sorun

Birçok ilişki probleminin temelinde, kendi kafamıza göre, ilgili kişilerle konuşmadan yaptığımız açıklamalarla geliştirdiğimiz inanç, tutum ve davranışlarımız yatar. Şüphe ve kıskançlığa dönüşmeden anlayamadığınız, emin olmadığınız herşeyi sorun, varsaymayın.

Soru sorduğunuzda tatmin edici bir cevap alamayabilirsiniz ama en azından eşinizin cevap verme fırsatı olmuş olur. Ya da cevap hoşunuza gitmeyebilir. Cevap olsun olmasın, yanlış varsayımlarla hareket etmediğinizden emin olmak için soru sorma alışkanlığınızı korumanız çok önemli.

Örnekler: ‘Bu hafta çok huzursuz görünüyorsun, neler olduğunu merak ediyorum?’

‘Internette uçak biletlerine baktığını gördüm. Bir yolculuk mu planlıyorsun?’

‘Bugün arabayla işyerinin oradan geçerken uzaktan seni yolda yürürken gördüm. Doğru mu gördüm bilmiyorum, yanındaki kimdi?’

Eğer cevap 5 dakikayı geçecek gibiyse, Günlük Paylaşma Rehberi’ndeki adımları tamamlamanıza engel olabilir. Bu durumda cevabınızı konuşmak için ayrı bir zaman belirlemenizi öneririm.

Günlük Paylaşım Rehberi 4. Adım – Rahatsız olduğunuz konuları beklentinizi net olarak içerecek şekilde iletin:

Her birimiz farklı kültür, tarih ve yaşam deneyimlerine sahip bireyleriz. Bu yüzden farklılıklar her ilişkinin doğasında kaçınılmaz olarak vardır. İlişkilerde sorun yaratan bu farklılıklar değil, farklılıkları yapıcı bir şekilde nasıl ele alacağımızı bilmiyor olmamızdır. Araştırmalar uzun ömürlü, mutlu çiftleri diğerlerinden ayıran en önemli özelliğin çatışmalı konuları yapıcı bir şekilde tartışabilme becerileri olduğunu gösteriyor.

Sevdiğimiz kişi bizimle hayal kırıklığı, üzüntü, kaygı, öfke gibi duygularını paylaştığında anlama isteği ve empati ile dinleyebilmemiz yaşamsal bir önem taşır. Bunu yapamadığımızda birbirimizi her halimizle ifade edip, anlayıp, kabul edebileceğimiz güven ortamını kaybetmiş oluruz.

Kendimize değer verdiğimizde haklı olma ve savunmaya geçme ihtiyacımız azalırken eşimizi anlayışımız artıyor ve kendimizi onun yerine çok daha kolayca koyabiliyoruz.

Ne istemediğinizi değilde ne istediğinizi detaylı bir şekilde dile getirme alışkanlığınızı geliştirin. Sizi rahatsız eden davranışı ve duygunuzu tanımlayın ve nasıl farklı olmasını istediğinizi açıkça söyleyin. ‘Ayakkabıları kapının önünde bıraktığın zaman çok sinirleniyorum’ yerine ‘Ayakkabılar kapının önünde dağınık duruduğunda kendimi kötü hissediyorum. Eve geldiğinde ayakkabını ayakkabılığa koymandan mutlu olurum.’ demek gibi. Ağzınızdan çıkan cümlelerin saldırı, yargılama, eleştiri içermediğinden emin olun.

Örnekler: ‘Düğün davetlerinde hediye alımını, giyim kuşam hazırlığımızı son güne bırakıyoruz, koşturuyoruz, hoşuma gitmiyor. Daha sakince, keyifle gidebilmek için 1 hafta önceden birlikte hareket planı yapalım istiyorum.’

‘Çalışmadığım zamanlarda ‘paraya ihtiyacın olursa istersin’ demek yerine birlikte gelir gider bütçesi yapıp, benim istememe gerek kalmadan ihtiyaçlarımızı karşılayabilmem için gerekli olan paranın benim kullanımımda olmasına özen göstermeni isterim.’

Dinleyici olarak bu isteklere ‘evet yapabilirim, uygun değil, şu koşullarda yaparım, yapabilmem için senden beklentim şu olur’ gibi cevaplar verebiliriz. Sevip, değer verdiğimiz kişinin hayatında ki memnuniyeti arttırmak için yapabileceklerimizle ilgili bilgimizi arttırdığı için ‘paylaştığın için teşekkür ederim’ diyebiliriz.

Günlük Paylaşım Rehberi 5. Adım – Umutlarınızı, hayallerinizi ve isteklerinizi paylaşın:

Çoğumuz en yakınımızla bile hayallerimizi paylaşmaya korkuyoruz. Oysa arzularımızı, umutlarımızı, amaçlarımızı paylaşmak hem bizi birbirimize yakınlaştırır hem de hayallerimizi gerçekleştirmemiz için birbirimize yardım etmemizi kolaylaştırır.

Uzun vadeli umutlar için ‘1 sene içinde şakır şakır İngilizce konuşmak istiyorum’, kısa vade için ise‘Bu hafta hergün erken kalkıp spor yapmak istiyorum.’ örnek olabilir.

Ayrıca umutlarımız da zaman içinde aynı kalmaz, değişim gösterir; bu değişimlerden birbirimizi haberdar etmek samimiyetin ve sevginin derinleşmesini sağlar.

‘Emekli olunca dünyayı dolaşmak isityordum ya, fikrimi değiştirdim, onun yerine yelkenli alıp denizlerde gezinmek daha çekici geliyor.’

Hayatınızda önem verdiğiniz ilişkileri geliştirmek ve sağlamlaştırmak için Günlük Paylaşım Rehberi’ndeki 5 adımı 3 hafta boyunca hergün yemek yemek, su içmek, uyumak gibi uygulayın. Partneriniz herhangi bir nedenle ilgilenmiyorsa siz bu çalışmayı onunla tek taraflı olarak ta yapabilirsiniz. Gün içinde eşinizle bu 5 alandaki paylaşımları yapmanız yeterli.

İlişkilerinizde, yaşam kalitenizde tahmin etmekte zorlanacağınız olumlu değişiklikler sizi bekliyor. Yolunuz açık olsun!
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem BRAY Fotoğraf
Uzm.Psk.İrem BRAY
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İrem BRAY'ın Makaleleri
► Depresyon Rehberi Psk.Taylan ÖZKUZUCU
► Ergenlik Dönemi Rehberi Psk.Gizem HÜNERLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çiftler İçin 5 Adımlık Günlük Paylaşım Rehberi' başlığıyla benzeşen toplam 37 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:31
Top