2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Narsisistik Kişilik Bozukluğu ve Tedavisi
YAZI #2748 © Yazan Uzm.Psk.H. Fatih DANE | Yayın Kasım 2015
Kişilik; kişinin içgüdüleri ve ahlaki talepleri ile dışsal gerçeklikleri arasında uzlaşma sağlayabilmek için kullandığı benlikle uyumlu, sürekli ve oldukça kestirilebilir önlemler toplamıdır (Akhtar, S.2009).
Kişilik bozukluğu ise, kişiliğe temel özelliklerini veren davranış kalıplarının aşırılığı ile tanımlanır. Ya da; kişinin kültürel normlar ve beklentiler bağlamında adaptif (uyumsal) olan bir kendilik kimliği geliştirmede ve kişiler arası işlev kapasitesinde yetersizlik göstermesidir.
Psikiyatri de dramatik/değişken/duygusal küme olarak tanımlanan kişilik bozukluklarının altında yer alan narsisistik kişilik bozukluğunun temel özelliği abartılı özsevidir.
Bu kişiler büyüklenme, yoğun hırs ve kendilerine hayran olunması için doymak bilmez bir arzu sergilerler. İnsan ilişkileri yoğun ancak sömürücüdür ve diğer kişilerden övgü almaya güdülenmiştir. Başkalarının ihtiyaçlarını fark edemezler. Sonuçta çevrelerindekilere soğuk, eş duyumsuz, sömürgen ve insanlara ilgisiz olarak görünürler. Sıkı çalışma becerilerinden dolayı, genellikle meslek yaşamında başarılıdırlar ve toplumsal uyum düzeyleri yüksektir (Sahte yüceltme). Çekici, baştan çıkarıcı ve evlilik dışı ilişkilere, hatta rastgele cinsel ilişkilere yatkındırlar. İlişkilerinden haz alamazlar.
Ahlaki değerleri, ölçüleri ve ülküleri, güncel yaşamda toplumsal politik olaylara göstermecilik bir ilgi, karikatürize bir alçakgönüllülük ve sanki parayı önemsemiyormuş gibi bir tutum sergilerler.
Bilişsel tarzları yüzeyde kararlı, bildiğinden şaşmayan ve aynı zamanda kıvrak bir zihinsel yapı izlemi verir (Başlık zekası). Öğrenme yetileri ketlenmiştir. Çünkü bilmediklerini kabullenemezler.

Narsisistik Kişilik Bozukluğunun Etiyolojisi; yaşamın başlarında kendilik iki kutuplu bir yapı olarak gelişir. Bir kutbunda gelişmemiş bir büyüklenmecilik, diğer kutbunda bağımlılık ve diğer insanları aşırı idealleştirme vardır. Ailenin aynalamaları ile kişi primer narsizmden sekonder narsisizme yani sağlıklı yapıya geçer. İhmal edilen çocuklar içselleştirilmiş, sağlıklı bir öz saygı geliştiremezler ve kendi kusurlarını kabul etmekte başarısız olurlar. Bundan sonrada sonu gelmez sevgi ararlar (Kohut, 1971, 1977).
Yaygınlığı % 1 in altındadır. Sınır kişilik bozukluğu ile birlikte görülebilir.
Narsisistik kişilik bozukluğunun tedavisinin ortalama 1-4 yıl sürdüğü söylenebilir. Narsisistik kişilik bozukluğunun erken çocukluk döneminden itibaren geliştiği, ergenlik döneminde alevlendiği dikkate alındığında, tedavisinin uzun yıllar süreceği açıktır.
Narsisistik kişilik bozukluğunun psikoterapisinde; danışan terapiye başladığında çatışma ve acı verici duygulanımdan çok savunmaya odaklıdır. Danışan ancak bu savunmalarla doğru şekilde uğraşıldığı zaman altta yatan çatışmaya ve ona bağlı acı verici duygulanımlarla ulaşabilir. Müdahaleler danışan narsisistik incinme yaşadığı zaman yapılır. Müdahale aynalayarak yorumlamadır. Bu noktadan sonra terapötik ittifak başlar.
Özellikle tedavi sürecinde sık sık uzman değiştirilmemesi tedavide önemli bir basamağı teşkil etmektedir.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
H. Fatih DANE Fotoğraf
Uzm.Psk.H. Fatih DANE
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi52 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.H. Fatih DANE'nin Makaleleri
► Narsisistik Kişilik Bozukluğu Psk.Mehmet ARAS
► Narsisistik Kişilik Bozukluğu Psk.Dnş.Fatih FİDAN
► Narsisistik Kişilik Bozukluğu Psk.Makbule UZUN ÇINAR
► Narsisizm ve Narsisistik Kişilik Bozukluğu Psk.Dnş.Efendi YAVAŞOĞLU
► Narsisistik Kişilik Psk.Beniz YILMAZ
► Narsisistik Kişilik Yapılanması Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Narsisistik Kişilik Bozukluğu ve Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Psikoterapi Süreci Kasım 2016
► Depresyon ve Tedavisi Kasım 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:33
Top