2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğunuz Akran Zorbalığına Maruz Kalmasın
YAZI #2763 © Yazan Uzm.Psk.Burçin DEMİRKAN | Yayın Aralık 2015
Çocukluk yılları insan hayatının en hızlı gelişim yıllarıdır. Bu yıllarda fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişimin temelleri atılır. Çocuk çevresini tanımaya çevresindeki ilişkileri kendince anlamaya, olaylara karşı bakış açısı kazanmaya ve olayları yorumlamaya çalışır. anne-babasının, öğretmenlerinin ve arkadaşlarının davranışlarına göre beyninde duygusal kayıtlar oluşur. Böylece gelişim süreci içinde çocuğun içinde bulunduğu çevresel koşullara göre duyguları şekillenmeye başlar.
Okul ortamında akranları ya da arkadaşları tarafından fiziksel, sözel, cinsel ya da duygusal zorbalığa maruz kalan çocukların hem kısa, hem de uzun dönemde bu tür yaşantıdan/yaşantılardan olumsuz biçimde etkilendiği bilmektedir.
İstismarı zorbalığı yapan kişiye genellikle zorba (bully), maruz kalan kişiye de kurban (victim) denmektedir. Zorbalık sosyal dışlama, fiziksel ve sözel zorbalık gibi bir yada birden çok şeklide gerçekleşe bilmektedir.
Bazen bir çocuk hakkında diğer çocuk yada çocuklar , dedikodu yayarak , istenileni yapmadığı takdirde arkadaşlığı bitirmekle tehdit doğrudan gözlenmeyen davranışları içeren dolaylı zorbalık uygulamaktadır.
İtme, ad takma, alay etme ve cinsellik içeren sözler söyleme en sık rastlanan zorbalık türleri olarak belirtilmiştir.
Zorbalığa maruz kalan çocuğun benlik saygısı olumsuz etkilenir. Bu çocuklar depresyona girebilir. Kaygı düzeyleri yüksektir . Tüm bu nedenlerden dolayı okul başarıları da düşebilir.

Anne babalar ve öğretmenler okulda çocukların her türlü şiddete maruz kalmasını önlemek için özen göstermelidir. Çocukların okuldaki arkadaşlar hakkındaki duygularını dinlemeli onları anlamaya çalışmalı ve desteklemelidir.

Uzman Psikolog
Burçin DEMİRKAN BAYTAR
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burçin DEMİRKAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Burçin DEMİRKAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Burçin DEMİRKAN'ın Makaleleri
► Akran Zorbalığı Psk.Damla KANKAYA
► Akran Zorbalığı Psk.Gülşah AKÇAY CİVRİZ
► Akran Zorbalığı Psk.Betül Nesibe ÖZKARS
► Akran Zorbalığı Psk.Serap DUYGULU
► Akran Danışmanlığı Psk.Bayram ŞİMŞEK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuğunuz Akran Zorbalığına Maruz Kalmasın' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kadın Erkek İlişkisi Aralık 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:32
Top