2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bebeğiniz Doğmadan Sizin Sesinizi Duyuyor
YAZI #2766 © Yazan Uzm.Psk.Burçin DEMİRKAN | Yayın Aralık 2015
Yapılan bir araştırmalarda anne karnında bebeğe hikaye okunmuş. Bebek doğduktan sonra aynı hikaye yeniden okunduğunda bebeğin diğer seslerden daha farklı tepkiler verdiği daha ilgi ile anlatılanları dinlediği izlenmiştir.

Başka bir araştırmada bebeğin doğduğu ilk aylarda anne sesini diğer seslerden ayırabildiği izlenmiştir. O zaman minik canların, yani sevgili bebeklerin dil gelişimi daha doğmadan başlıyor olabilir.

O zaman Çocuğun Gecikmiş Konuşma Sorunu Yaşamaması İçin
Anne Babalar Ne Yapmalı ?

1-Çocuğunuzun yaşına uygun seviyede konuşabilmesi bedensel sağlığının, dikkatinin ve yeteneklerinin birlikte gelişmesi ile olur. Dil gelişimi bir öğrenme sürecidir. Yeteneklerin ebeveynlerce pozitif yönde desteklenmesi bebek gelişimi için şarttır.

2- Araştırmalara göre, çocuğun dil gelişimi anne karnında başladığı düşünmektedir. Hamileyken bebeğe klasik müzik dinletmek ve bebekle sohbet etmek yararlıdır.

3- Hamilelikten itibaren bebeğin ve annenin kendini güvende hissetmesini sağlayacak sıcak güvenli bir anne çocuk ilişkisi çok önemlidir.

4-Mümkünse, bebeğin normal doğumla doğmasını sağlanmalıdır. Bazı Nörologlar normal doğumdaki süzme etkisinin dikkat gelişiminde olumlu etki yaptığını savunmaktadır.

5-Hamile annelerin ve bebeklerin düşme, çarpma gibi durumları yaşamaması dikkat edilmelidir.
6-Bebeklerin doğduğu andan itibaren işitme takibi yapılmalıdır.

7-Çevrede aşırı uyaran bulunması bu odaklanma sorunun sebeplerinden biri olarak görülebilir. Alışveriş merkezi gibi görsel uyaranın, ışık ve ses yoğunluğunun olduğu yerlere sık gidilmemelidir.
8-Beyin gelişiminin dikkat ve konuşma bakımından hazır olabilmesi için bebeklikten itibaren doğayla baş başa olunmalı ve erken çocukluk döneminde çocuğa hareket imkanı verilmelidir. Amerika’ da doğa terapileri her geçen gün daha fazla önerilmektedir.

8-.Okul öncesi dönemde bebekler ve çocuklar bakım veren kişi ile her gün ortak etkinliler yapmalıdır. Çocuğun yaşına uygun ahşap oyuncaklar, kavram kartları, resimli kitaplar, çocuk şarkıları tercih edilebilir.

9- Bebeklikten itibaren çocuğa kitap okumak, oyun grupları içine sokmak, konuşmaya teşvik etmek çocuğa hareket imkanı vermek gerekir.

10- Bebek ses oyunları yapmaya başladığı andan itibaren onunla yüz yüze konuşmalar yapılmalıdır. Sesleri yanıtlanmalı ve konuşmaya teşvik edilmedir.

11- Bebekler üç yaşına kadar bilgisayar ve televizyonla baş başa bırakılmalıdır. Bir program izletilecekse, bir yetişkinle izlenmelidir. İzlerken yada izledikten sonra izlenilen yayın hakkında çocukla konuşulmalıdır.

13-Bebeklikten itibaren reklam izletmek dikkati bozar. Dikkati bozan tüm etkenler dil gelişimini olumsuz etkiler.

14-Sıfır- Üç yaş bir çocuğun altın çağıdır. Anne pozitif bir ortam sağlayabiliyorsa, üçü yaşına kadar anne bakımı tercih edilmelidir. Bakım verenin kim olduğuna karar verirken en önemli kriter bakan kişinin kendi duygusunun stres kaygı gibi duygular uzak olmasıdır. Bir diğer kriterde çocuğun ihtiyaçlarını karşılarken annenin sevecen ve kabullenici olmasıdır.

15-İki yaşından itibaren oyun grupları, üç yaşından itibaren anaokulu dil gelişimi çok yararlıdır.

16- Ücretli bakıcı bakacaksa, bakıcının çocuğu güvende hissettiren birinin olması önemlidir.
17- Ücretli bakıcının eğitim seviyesi ve kültürel seviyesi de önemlidir.

18- Erkek çocuklarda kız çocuklara göre gecikmiş konuşma görülme ihtimali daha yüksek olabilmektedir. Erkek çocuklar dil gelişimi konusunda desteklenerek farkı kapayabilir. Takip edilmelidir. Bu takip için dil gelişimini ölçen sadece dil gelişimini ölçen Tifaldi (Türkçe İfade Edici ve Alıcı Dil Testi ) Kullanılabilir. Genel gelişim testleri yeterli değildir.

19-Yaşına uygun dil becerileri geliştiremeyen çocuklar sosyal uyumsuzluk yaşayabilmektedir. Çevresiyle ilişkilerde çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalabilmektedir. Okul döneminde ve hata iş hayatında performans sorunları yaşayabilmektedir.

20- 12. aya kadar babıldamayan, 18. aya kadar basit yönergeleri anlamayan, 2 yaşına kadar konuşmamış, 3 yaşına kadar cümle kurmamış, 4-5 yaşında basit öykü anlatamayan çocuklar gecikmiş konuşma kapsamında değerlendirilerek takibe ve tedaviye alınmalıdır.

21- Dil sorunlarına erken müdahale edilmesi öğrenme güçlüğü, davranış sorunları ve öfke nöbeti gibi dil gelişiminin gecikmesine ek olarak ortaya çıkabilecek başka sorunları da önleyebilir.

22- Dil gecikmesi çocuğunuzun bir yardım çağrısı olabilir.

Uzman Psikolog
Burçin DEMİRKAN BAYTAR
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burçin DEMİRKAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Burçin DEMİRKAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Burçin DEMİRKAN'ın Makaleleri
► Sizin Evde Patron Kim? Psk.Merve MULCAR
► 2 Yaş Sizin İçin Kriz mi? Psk.Reyhan UZUN
► Sizin Depresyonunuz Hangisi Psk.İzzet GÜLLÜ
► Çocuğunuz Sizin Aynanızdır Gözde ERDOĞAN
► Yaşamınız Sizin Ellerinizde Psk.Saadet ELEVLİ
► Bebeğinizin Geleceği Sizin Elinizde Psk.Burçin DEMİRKAN
► Mutlu Evlilik Sizin Elinizde Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► Bu Sizin İçin Doğru İlişki mi? Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Sizin Aileniz Hangisi: Aile Tipleri Psk.Dnş.Onur AKKOCA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Bebeğiniz Doğmadan Sizin Sesinizi Duyuyor' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kadın Erkek İlişkisi Aralık 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:28
Top