2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evde Başka, Dışarıda Başka…
YAZI #2767 © Yazan Uzm.Psk.Burçin DEMİRKAN | Yayın Aralık 2015 ÇOK OKUNUYOR
- Evde çok girişkenken dışarıda içine dönen çocuklar. Ya da evde çok dağınık ama dışarıda çok düzenli. Evde çok asi ama okulda çok uslu. Çocuklar neden evde başka, dışarıda (okulda, misafirlikte vs.) başka davranışlar sergilerler?
- Bunun altında yatan sebepler neler olabilir?
- Çocukların bu davranışlarının ebeveyn tutumlarıyla ilgisi olabilir mi?
- Bu çocuklarının profilini çizmek mümkün mü?
- Çocukların farklı ortamlarda farklı davranması normal mi? Ya da ne kadarı normal, ne kadarı düşündürücü?
- Ortada endişelenmeyi gerektirecek bir durum varsa, çözmek adına neler yapılabilir?
Çocuğun aile içindeki iletişimi çocuğun aile içindeki konumunu belirlemektedir.
Çocuğun gelişimi ile onu yetiştiren anne babanın tutumları arasında ciddi bir ilişki olduğu düşünülmektedir. Anne karnında çocukların gelişiminin annenin duygulanımlarından etkilendiği düşünülmektedir. Doğumdan itibaren çocuğun anne babası ile arasındaki ilişkiler çocuğun bedensel sosyal, duygusal, sosyal, bilişsel ve dilsel gelişimini etkilemektedir. Çocuğun tüm bu gelişim süreçlerinin de davranışlarını etkilediği düşünülmektedir.
Çocuklar her ortamdaki sınırları çok iyi bilir.
Okulda kuralların kendisine göre değişmeyeceğini bilir. Ama bazen evde anneler veya babalar tutum birliği sağlamakta zorlanabilir. Bu durum çocuğun kuralları kendi istediği yöne çekebilmesi için bir fırsattır.
Bazı çocuklar misafir gelince daha önce hiç yapmadığı davranışları yapar.
Türk kültüründe, anne babalar çocuğun istediğini almak için ağladığı durumlarda sınır koyması gerektiğini bilse de misafirin huzursuz olmaması gerektiğini de düşünerek ikilemde kalır. Çocuğun istediğini yapmak zorunda hissedebilir. Sakin bir çocuk misafir geldiğinde durumu fırsata çevirip yaramaz bir çocuk haline dönüşebilir. Bu durumda, artık anne babasının kuralları delinmiştir. Bir de gelenler büyükanne ve büyükbaba gibi birinci derece yakınlar ise işler daha da karışabilir. Çekirdek ailenin düzeni ortadan kalkabilir. Büyükler torunlarını mutlu etmenin heyecanı içindedir. Ama torunlarına zarar verdiklerinin farkında değildir.
Büyükanne ve büyükbaba gittikten sonra da sınırları zorlayarak istediklerini yaptırmaya çalışacaktır. Bu durumda ilerleyen zaman diliminde anne babayı zor günler beklemektedir. Hatta istediklerini yaptığı için yakınlarını anne babasına tercih ettiği durumlarda olabilecektir.




Çocuklar fark edilmek ister.
Okulda söz hakkı olan ve kendini gerçekleştirme imkanı bulan çocuk evde yalnız kalıyorsa yaramaz ve agresif bir çocuğa dönüşebilir. Çocuklar anne babası ile düzenli olarak oyun oynamak ister. Oyun, çocuğun duygusal gıdası gibidir.
Tüm insanlar gibi çocuklarda övülmeyi sever.
Çocuk övgü almak için dışarıda mükemmel çocuk olmaya çalışabilir. Böyle olunca mutsuz olduğu ve dile getiremediği taraflarını en sevdiği insanlara yansıtır. Çocukların duygularını ertelemeden uygun bir şekilde dille ifade edebilmeyi öğrenmesi sosyal ve duygusal gelişimleri için gereklidir. Aynı zamanda, çocuklar oldukları gibi değerli olduklarını hissetme fırsatları sunulmalıdır.
Öz saygı ve özgüveni gelişmiş çocukların daha az maskesi ve daha az öfkesi vardır.
Anne baba tutumları ile çocukların benlik algısının gelişimi arasında çok önemli bir ilişki vardır. Özellikle 0-2 yaşlarında çocuklar çevresi ile bağ kurma ve sevgiyi algı algılama potansiyeli ile ilgili temel duyguları ve şemaları oluşturur. Hayat boyu çevresine yansıtacağı bu duygular sevgi ve güven dolu bir aile ortamından alınır. Çocuklarda özgüven 5-6 yaşlarına kadar kesinlik kazanmaya başlar. Sonraki yaşlarda da gelişmeye devam eder. Bu süreçte çevresindeki yetişkinlerle arasındaki ilişkiden etkilenir. Bu yetişkinler büyükanne, büyükbaba, çocuk bakıcısı, teyze, hala, dayı, amca, öğretmen olabilir. Ama en önemli ilişki anne babası ile kurduğu ilişkidir. Bu ilişkiler çocuğun kişiliğinin adım adım şekillenmesine sebep olur. Davranışlarını şekillendirir.
Farklı yaş grubundan çocuklarla yapılan araştırmaların sonucunda, demokratik tutum sergileyen ailelerin çocuklarının diğer anne baba tutumlarına göre daha özgüvenli olduğu izlenmiştir.
Özgüvenli çocuk yetiştirmede doğru anne baba tutumu nasıl olmalıdır?
Anne babalar güven verici ve hoşgörülü tutum sergilemelidir. Ama sınır koymayı ihmal etmemelidir. İletişime açık olmalıdır. Çocuğunu dinlemelidir. Sıcak iletişim kurmalıdır. Aynı zamanda denetimi de sağlamalıdır. Kurallar açık ve net olmalıdır. Ama çocuk kurallara uyma konusunda desteklenmelidir. Çocuğa seçenekler sunulmalıdır. Tercih hakkı verilmelidir. Çocuk ailede kabul ve onay görmelidir. Koşulsuz sevgi gösterilmelidir. Kişi ile davranışı ayrı değerlendirmelidir. Çocuğa yaşına göre sorumluluk verilmelidir.
Kendilerinden ne beklendiğini bilmeyen çocuklar çaresi hisseder.
Aile içinde sınırların olmaması dışarıda çocuğu uyum problemlerine sürükleyebilir. Ya da dışarda sessiz, evde hırçın bir çocukla baş başa kalınabilir. Çünkü çocuğun uyum zorluğuna neden olan birçok davranışın ilk anne baba ile olan ilişkisinden kaynaklandığı izlenmiştir.




Aşırı korunan çocuklar kendilerini çabuk mutsuz olur.
Çünkü dışarıda korunmadığı durumlarda duygusal anlamda baş etmekte zorlanır. Evde onu sürekli toplayan ve sürekli ona hizmet eden yetişkinler varsa çocuk dağıtmakta mahsur görmez. Nasılsa birilerinin toplayacağını bilir.
Kendini çaresi hisseden ve mutsuz olan çocuklar çocuk en sevdiğine ailesine gerçek duygularını gösterir.
Böylece evde başka dışarıda başka çocuk olur.
Çocuğunuz farklı ortamlarda çok farklı tutumlar sergiliyorsa ilişkilerinizi gözden geçirmeniz yararlı olacaktır.
Çocuğunuzun özgüvenin ve duygularının bir uzman eşliğinde çalışılması yararlı olur. Yaşadığı bir olaydan etkilenmiş olabilir. Ruhsal olarak duygular bir bütünlük içerir. Kaygılar, korkular, duygusal ihtiyaçlar, doğru şekilde karşılanmazsa, bir yerde maskelense bile başka yerde negatif şekilde ortaya çıkar. Ailenin de çocuğu ile ilgili tutumları konusunda bir danışmana başvurması yararlıdır.
Eğer çocuğunuz evde dışa dönük olmasına karşın dışarıda içine kapanıyorsa mükemmeliyetçi bir yapısı olabilir. Bu da çalışılması gereken bir durumdur. Hata yapabilmeye tahammül edebilmesinin geliştirilmesi yararlıdır.
Özgüveni ve özsaygısı yüksek çocuk daha mutlu ve başarılı olma şansını yakalar. Farklı ortamlarda başka başka insanlar gibi davranmaz.
Uzman Psikolog
Burçin Demirkan Baytar
     13 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burçin DEMİRKAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Burçin DEMİRKAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Burçin DEMİRKAN'ın Makaleleri
► Hep Birlikte Evde Psk.Beria TOPTAŞ
► Koronavirüs ve Evde Yaşam Psk.Büşra İYGÜN SARSILMAZ
► Evde Şehvet Bitti Psk.Dnş.Fatih FİDAN
► Sizin Evde Patron Kim? Psk.Merve MULCAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Evde Başka, Dışarıda Başka…' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kadın Erkek İlişkisi Aralık 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:03
Top