2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bir Kereden Çok Şey Olur
YAZI #2773 © Yazan Uzm.Psk.Emine DEMİRKALE | Yayın Aralık 2015
BİR KEREDEN ÇOK ŞEY OLUR


Ülkemizde özellikle genç nüfusu etkileyen ama toplumsal bir sorun olan “madde bağımlılığı” birçok faktörün etkisiyle ortaya çıkan ciddi bir hastalıktır. Fizyolojik veya psikolojik problemleri olan kişilerin uyuşturucu ve/veya uyarıcı maddeye daha fazla yöneldiği bilinmektedir. Herkesin bağımlı olma ihtimâli vardır ancak problem çözme becerilerinin gelişmemiş olması, olumsuz benlik algısı, sorunlu aile yaşantıları gibi birçok faktör bağımlılık için risk oluşturmaktadır. Bir baş etme yolu veya sorunlardan uzaklaşma isteğiyle uyuşturucu ve/veya uyarıcı maddeye yönelim beraberinde büyük zararlar getirir.
Genellikle arkadaş ortamında “bir kereden bir şey olmaz, dene”, “çok iyi gelecek” gibi telkinlere kayıtsız kalamayan kişiler bağımlılığa ilk adımlarını atmış olurlar. Uyuşturucu ve/veya uyarıcı maddeler alındığı ilk andan itibaren sinir sistemini etkilemeye başlar. Örneğin kokain ve amfetaminler merkezi sinir sistemini uyarırken, opiyatlar ve sakinleştiricilerin yatıştırıcı etkileri vardır. Bazı reçeteyle satılan ilaçlar da benzer etkilere sebep olduğundan kötüye kullanılabilir. Kişi maddeyi ilk kullandığı zamanlarda keyif alır, rahatlar, hoş bir his duyar ve daha sonra bu maddeyi tekrar alıp aynı hissi yaşamak ister. Bir kez kullanımda dahi bağımlı olma riskine karşın kişiler maddelerin bu özelliklerinden dolayı kullanım sıklıklarını arttırmak isterler. Böylelikle aynı etkiyi duymak için madde kullanım miktarının artmasına ihtiyaç duyularak tolerans gelişir. Bağımlılık yapıcı maddenin azaltılması veya yokluğunda da yoksunluk belirtileri ortaya çıkarak kişinin hayatı her yönden zarar görmeye başlar. Bunun dışında laboratuvar hayvanları aracılığıyla madde bağımlılığının temeli olan psikolojik bağımlılık araştırmaları bize gösteriyor ki, madde kullanma isteği bütün normal faaliyetleri durdurup madde arayışına yoğunlaştıkları için kendine zarar veren ve ölümle sonuçlanabilen davranışların doğmasına neden olmaktadır.
Madde bağımlılığı fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden bireyi ve yakın çevresini derinden etkilemektedir. Bu doğrultuda bağımlılık tıbbi ve psikolojik müdahalelerle tedavi edilmelidir. Tedavinin başarılı olabilmesi için de öncelikle bireyin tedaviyi kabul etmesi ve tedaviye devam etmesi gerekir. Bu süreçte de psikoterapinin önemi ortaya çıkmaktadır. Psikoterapi ile aile ve bireye psikolojik destek sağlanarak bireyin topluma etkin bir birey olarak geri kazandırılması sağlanır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Emine DEMİRKALE Fotoğraf
Uzm.Psk.Emine DEMİRKALE
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Emine DEMİRKALE'nin Makaleleri
► Aşkta Ara Olur mu? Psk.Gülcem YILDIRIM
► Çocuklar Aşık Olur mu? Psk.Erol AKDAĞ
► Çocuğun Sendromlusu Olur mu? Psk.Gülay OKUTUCU KARAMAN
► Vajinusmus Nasıl Tedavi Olur ? Psk.Dnş.Serap ALTU
► Bugün Okula Gitmesem Olur mu? Psk.Sevda ACAR
► Çiftler Arasında Aldatma Neden Olur? Psk.Berivan ŞENTÜRK
► Gece Neden Panik Atak Olur? Psk.Cem GÜMÜŞ
► Evlilikte Aldatma ve Sadakatsizlik Neden Olur Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Bir Kereden Çok Şey Olur' başlığıyla benzeşen toplam 49 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:58
Top