2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sütü Nasıl Tüketmelisiniz?
YAZI #2804 © Yazan Uzm.Dyt.Olcay BARIŞ | Yayın Aralık 2015
Bağırsak kanserini önlemeden tansiyonu düşürmeye kadar birçok faydası olan süt , bilinçsiz tüketildiğinde demir eksikliği ve kansızlığa yol açabiliyor. 21 Mayıs Dünya Süt Günü , öncesinde Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Olcay, sütün faydalarını anlatırken tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle özetledi : 1-Süt , hücreleri onarıp , özellikle bağırsak kanseri önlemeye yardımcı oluyor , cildi nemlendiriyor , vücutta ödem oluşumunu önlüyor , kasları kuvvetlendiriyor , kemik erimesini engelliyor ve tansiyonu dengeliyor . Yağsız süt , kötü kolesterolü de düşürüyor . 2-Bebeklerin 1 yaşına kadar temel besin kaynağı anne sütü . 1 yaşından sonra inek veya keçi sütü tüketmeleri gerekiyor . Keçi sütünün protein , kalsiyum ve fosfor oranı yüksek , sindirimi kolay . Aynı zamanda da inek sütüne göre daha az alerjik . 3-Süt , doku yenilenmesini hızlandırıyor , kemik gelişimini artırarak büyüme ve gelişmeyi sağlıyor . Ayrıca süt , içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek çocuklan hastalıklardan koruyor ve sindirim sistemini düzenliyor . 4-Günde 2 bardak süt , 13 yaş arası çocukların kalsiyum ihtiyacını , 9-18 yaş arasındakilerin kalsiyum ihtiyacının ise yüzde 40 ´ ını karşılıyor . Ancak hipertansiyon , kalp , şişmanlık gibi problemleri olanlar tüketecekleri süt miktarım kısıtlamalı. 5-Fazla süt tüketmek , fazla yağ miktarın dan dolayı kilo problemine neden olabiliyor . Fazla kalsiyum alımına bağlı olarak demir yetersizliği ve kansızlığa da yol açabiliyor . 6-İnek sütü içindeki proteine karşı vücutta gelişen tepkilere " inek sütü proteini alerjisi " deniyor . Laktoz intoleransı ve alerjisi olan bireylere süt önerilmiyor . Erken bebeklik döneminde özellikle inek sütü alerjileri görülüyor . Sıklıkla egzama veya deri döküntüleri , kramplar , karın ağrısı , kusma , ishal veya kabızlık olarak kendini gösteriyor . 7-Sütü sevmeyenler ya da alerjisi olanlar aynı miktarda yoğurt , peynir , ayran tüketmeli . 8-Süt , çiğ tüketilmemeli , mutlaka kaynatılmalıdır . Fakat uzun süre kaynatma durumunda da vitaminleri azalır .
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Olcay BARIŞ Fotoğraf
Uzm.Dyt.Olcay BARIŞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Olcay BARIŞ'ın Yazıları
► Anne Sütü Dyt.Merve GÜLÜNAY
► Anne Sütü Dyt.Ufuk ZERENTÜRK
► Anne Sütü ve Önemi Dyt.Merve KAYALI
► Anne Sütü ve Önemi Dyt.Nilgün AYDIN
► Anne Sütü ve Önemi Dyt.Turgay KÖSE
► Her Yönü ile Emzirme ve Anne Sütü Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
► Bebek Beslenmesi ve Anne Sütü Dyt.Emine DEMİR
► Anne Sütü Hakkında Herşey Dr.Dyt.Aylin HASBAY BÜYÜKKARAGÖZ
► Neden Israrla Anne Sütü? Dyt.Refiye Yağmur ELMASTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sütü Nasıl Tüketmelisiniz?' başlığıyla benzeşen toplam 37 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Kuruyemişle Zayıflayın Aralık 2015
◊ Yağ Düşmanı 9 Besin Aralık 2015
◊ Süt Alerjisine Dikkat Aralık 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:43
Top