2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Depresyon Nedir?
YAZI #2812 © Yazan Psk.Özge SEZEN | Yayın Aralık 2015
Çocuklarıyla ilgili, işinde çok başarılı, eşi tarafınan sevilen bir kadın isek fakat zamanla kendimizi kötü bir anne, başarısız bir kişi, yetersiz bir eş olarak görmeye başlarsak, bu değişime neyin neden olduğunu anlamata zorlanırız. Her hedefine ulaşmış, ihtiyacı olan herşeye sahip bir kişiysek, ama yine de mutsuzsak, mutsuzluğumuza bir anlam veremeyiz. Günün birinde, eskiden zevk alarak yaptığımız şeylerin artık bize zevk vermediğini farkettiğimizde ise, bu durum bizi çoğu zaman korkutur ve çaresiz hissettirir. Bu durumları deneyimleyen herkesin ortak noktası, kendisini üzgün, çaresiz, ümitsiz, değersiz ve kötümser hissetmesidir. Bu insanlar bütün gün evden çıkmak istemezler. Eskiden zevk alarak yaptıkları şeyler artık anlamsız gelmektedir. Kendilerine olan sevgi ve saygılarını yitirmişlerdir ve diğer insanların onları sevmeleri için bir sebep görememektedirler. Yaşanan bu değişime neyin sebep oluğunu anlayabilmek için depresyonun altında yatan mekanizmaları anlamamız gerekmektedir.
Depresyonun en önemli ipucu ‘kayıp hissi’dir. Depresyondaki kişilerin hayatları, yoğun bir kayıp hissiyle çevrelenmiştir. Kaybedilen şey, para gibi somut, değer verilen bir kişinin sevgisi gibi soyut olabilir. Gerçekte gerçekleşmemiş, fakat gelecekte gerçekleşmesi muhtemel olan, eşinin onu terk etme olasılığı gibi varsayımsal bir kayıp da olabilir. Beklentilerimiz ve elde ettiklerimiz arasındaki fark hayal kırıklığına sebep olur ve bu durum da bizim için kayıp hissi demektir. Yaşanılan bu kayıp hissi, yoğun bir üzüntüye, kötümserliğe, öz saygının azalmasına, suçluluk hissine ve motivasyonda azalmaya sebep olmaktadır. Ayrıca bütün bu belirtilere, uyku düzensizliği, cinsel istekte azalma, damak tadının bozulması gibi fizyolojik beliriler de eşlik etmektedir.
Depresyon sadece şuanda yaşadığımız zamanı etkilemez. Geçmişte elde ettiğimiz başarılarımızı küçümsememize, kurduğumuz ilişkilerin anlamsız olduğunu düşünmemize sebep olarak, geçmişimizi ele geçirir. Yaşadığımızın sıkıntıların hiçbir zaman düzelmeyeceğini, durumu düzeltmek için yapacak birşey kalmadığını düşünmemize sebep olarak da geleceğimizi etkiler. Kaybettiğimiz şey her ne olursa olsun, bizi bu kadar derinden etkileyen, kaybettiğimiz şeyin gerçek değerinden çok, bizim yüklediğimiz anlam, biçtiğimiz değerdir. Depresyonun boyutu da yüklediğimiz anlam ve biçtiğimiz değer arttıkça artmaktadır. Hayatımızı bu denli etkisi altına alan depresyonun tedavisi psikoterapi ile mümkündür. Tedavide işbirliği yapan kişilerin iyileşme oranı oldukça yüksektir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Özge SEZEN Fotoğraf
Psk.Özge SEZEN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Özge SEZEN'in Makale ve Yazıları
► Depresyon Nedir? Psk.Şahin VURAL
► Depresyon Nedir? Abdullah ÖZER
► Depresyon Nedir? Psk.M.Enes İMERT
► Nedir Bu Depresyon? Psk.Sabahattin ZENGER
► Depresyon Nedir? Psk.Elvan DEMİRBAĞ
► Depresyon Nedir? Psk.Nezahat BEDİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Depresyon Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sınav Kaygısı Ocak 2018
◊ Nasıl Öğreniyoruz? Mayıs 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:18
Top