2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda İstismar ve İhmal
YAZI #2843 © Yazan Uzm.Psk.H. Fatih DANE | Yayın Ocak 2016
Çocuk istismari ve ihmali "Bir yetişkin tarafından bilerek yada bilmeyerek yapılan ve çocuğun sağlığını, fizik gelişimini, psikososyal gelişimini olumsuz yönde etkileyen davranışlar" olarak tanımlamaktadır.
Türkiye'de çocuk istismarı konusunda yapılan araştırmalarda, çocukların % 78 inin duygusal istismara, % 24 Fiziksel istismara, % 9 cinsel istismara uğradığı belirlenmiştir. Eğitimsiz ailelerde istismar oranı % 40, eğitim düzeyi yüksek ailelerde %17 dir (Turhan ve ark., 2006).
Türkiye’ de yapılan başka bir araştırmada; çocuklarda % 16.5 İhmal, % 15.9 duygusal istismar, % 13.5 fiziksel istismar, % 10.7 cinsel istismar (ensest dahil) görüldüğü saptanmıştır (Zoroğlu, 2001).
İstismar ve ihmal çocuklarda birçok duygusal, davranışsal, gelişimsel ve sosyal bozukluklar ortaya çıkmaktadır. Uzun dönem psikolojik işlevsellik üzerinde yoğun etkiye sahiptir. Çocuklarda dışavurum ve içe atım sorunları, sosyal ilişkilerde bozukluk, kendine güvende azalma, intihar davranışı, çocukluk çağı mastürbasyonu ve birçok başka psikiyatrik bozukluk görülebilmektedir. Bu tür istismar ve ihmal kişilik bozuklukları için de bir risk etmenidir.
Çocukluk dönemi travmaları (istismar ve ihmal) ile kendine zarar verme ve özkıyım davranışı arasında çok güçlü bir ilişki olduğu anlaşılmaktadır. Fiziksel istismara uğramış ergenlerde%43.8, cinsel istismar kurbanı ergenlerde %45.6, duygusal istismar kurbanı ergenlerde %42, ihmal kurbanı ergenlerde %41.6 kendine fiziksel olarak zarar verme davranışı gözlemlenmektedir.
Bu yüzden çocuklar konusundaki bazı gerçeklere ebeveynlerin duyarlı olmasında yarar vardır. Çocuklar genellikle susarlar, kendilerine inanılmayacağını düşünebilirler, yaşadıklarını nasıl anlatacaklarını bilemezler, arkadaşları ve çevresi tarafından dışlanmaktan korkarlar, utanırlar, konuşurlarsa genellikle yalan söylemezler bu yüzden ebeveynlerin çocuklarına inanması ve güvenmesi gerekmektedir.
Çocuklarda istismar ve ihmalin tedavisi çok yönlü gerçekleştirilmeli, çocuk, aile ve çevresel etkenler üzerinde ayrı ayrı durulmalıdır. Tedavideki asıl hedef çocuğu hasardan korumak ve aile ilişkilerini güçlendirmek olmalıdır. Çoğu tedavi, uygun çocuk yetiştirme stratejilerine odaklanan yaklaşımları içermektedir. Çocuğa uygulanacak teröpatik girişim olayın çocukta yarattığı psikopatolojik hasarları içermelidir. Çocuğa, başına gelenlerin kendi hatası yüzünden olmadığı açıklanmalıdır.
Çocuğunuz istismar davranışı özellikle de cinsel istismar ile karşı karşıya kalmışsa…
Soğukkanlılığınızı koruyun, onu dikkatlice dinleyin, asla çocuğu bundan dolayı suçlamayın, sizinle paylaştığı için kendisine teşekkür edin. Onun yanında olduğunuzu söyleyerek, ona güven verin. Polise, Cumhuriyet Başsavcılığına, Hastanelerin Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümüne başvurunuz ve çocuğunuz ve aileniz için uzman yardımı alınız…
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
H. Fatih DANE Fotoğraf
Uzm.Psk.H. Fatih DANE
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi52 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.H. Fatih DANE'nin Makaleleri
► İhmal ve İstismar Psk.Sevda ACAR
► Çocuklukta İhmal ve İstismar Psk.Şule SABIR TANRIÖVER
► Çocuklarda Cinsel İstismar Psk.Dnş.Sümeyra YAPICI AYDIN
► Çocuklarda Cinsel İstismar Pdg.Tuğba KOÇ
► Çocuklarda Cinsel İstismar Psk.Gizem ÇEVİKER
► Çocuklarda Cinsel İstismar Psk.Burhan ERGÜN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda İstismar ve İhmal' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Psikoterapi Süreci Kasım 2016
► Depresyon ve Tedavisi Kasım 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:14
Top