2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Streste “dua”nın Etkisi
YAZI #2856 © Yazan Psk.Gökhan BİNGÖL | Yayın Ocak 2016
GAZİANTEP OLUŞUM GAZETESİ'nde yayınlanan yazım:

Streste “DUA”nın etkisi

Stres kafamızda oluşturduğumuz (bizden kaynaklı veya çevreden kaynaklı olabilir) baskı veya baskılara karşı zorlanmamızdır. Zorlanma diyorum; çünkü bir mücadele söz konusu. Bu mücadelede birey bazen başarılı olabiliyor bazen de maalesef başarılı olamayabiliyor. Başarısız olduğu takdirde bir üst kademeye çıkıp depresyona girer. Bundan sonra da tükenme aşamasına girer. Bu da hiç istemediğimiz bir durumdur.



Pekiyi biz bu stresle nasıl başa çıkabiliriz? Stresin bizim üzerimizdeki olumsuz etkilerini en aza indirmek için neler yapabiliriz? Stresle başa çıkmada birçok yöntem var. Bunlardan bir tanesi de “ibadet ve dua”dır. Bugün ben “DUA” üzerinde duracağım. Çünkü “dua”nın bir çok etkili ve rahatlatıcı psikolojik yönü var.



Biz insanlar Allah’a dua ederken öncelikle sıkıntılarımızı, dertlerimizi, kaygılarımızı, arzularımızı, üzüntülerimizi, pişmanlıklarımızı, dileklerimizi dile getiriyoruz. Belki de kimseye dahi söyleyemediğimiz birçok duygu ve düşüncelerimizi “dua”da ifade ediyoruz. Dolayısıyla kimseye söyleyemediği birçok duygu ve düşüncelerini “dua”da dile getirirken, ifade ederken rahatlayamadığını kim söyleyebilir ki? Evet gerçekten de birey sıkıntısını “dua”da dile getirirken rahatlamış olur. Siz de bunu isterseniz bir gözlemleyin. Duadan sonra rahatlamış olduğunuzu göreceksiniz.



Dua ederken bireyin her şeye gücü yeten, her şeyi gören, her şeyi duyan bir kudretin varlığını hissetmesi, ondan yardım dilemesi aslında gerçekte bireyi rahatlatıyor. Dua ederken bir yandan da stresör (bireyi strese sokan her şey) karşısında pasif olan birey artık eyleme geçmeye karar vermiş oluyor. Bu da bireye bir nebze de olsa bir güven veriyor.



İnsanın kendisine bile söylemekten kaçındığı o kadar çok şey var ki?... İşte bu kendimize bile itiraf edemediğimiz duygu ve düşünceler belli bir süre sonra yoğun bir baskı oluşturup strese neden olabiliyor. Tam da burada bir yerden profesyonel destek almak gerekir. Lakin insanlarımızın çoğu profesyonel destek almak yerine içlerine atmayı tercih ediyor. İçinize atmak yerine en azından “DUA” etmeyi denemenizi tavsiye ederim. Birazcık da olsa rahatladığınızı göreceksiniz.



Buradan şunu söylemek isterim. Lütfen sıkıntılarınızı, dertlerinizi, kaygılarınızı, üzüntülerinizi içinize atıp durmayın. Kafanızın içinde türlü türlü senaryolar oluşturup durmayın. Hadi senaryo oluşturdunuz bari o senaryolarınızın sonunu mutsuz, hüzünlü, negatif bir şekilde bitmesin. Biraz daha mutlu, pozitif bir şekilde bitirmeye çalışın. Unutmayın senaryolarınızı siz senarize edip siz yönetip siz oynuyor ve oynatıyorsunuz.
     43 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gökhan BİNGÖL'ün Makaleleri
► Streste Zihnin Rolü ve Şemalarımız Psk.Berna GÖRGÜLÜ ÇELİK
► Kelebek Etkisi Psk.Süleyman ÇOKAY
► Düşüncelerin Pranga Etkisi Psk.Şule SABIR TANRIÖVER
► Boşanmalarda Kaynana Etkisi Psk.Mehmet CAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Streste “dua”nın Etkisi' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sosyal Fobi Nedir? Ekim 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:39
Top