2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bütünsel Sağlık Farkındalığı...
YAZI #2863 © Yazan Uzm.Psk.Derya LEBLEBİCİOĞLU | Yayın Şubat 2016
Sağlık denildiğinde akla ilk fiziksel iyi olma hali geliyor olsa bile, bu konuda insanın bir bütün olarak algılanması gerekmektedir. Yani sadece bedensel rahatsızlıklara değil, ruhsal ve duygusal rahatsızlıklara da aynı derecede önem vermek gerekmektedir. Bütünsel sağlığımızı kontrol edebileceğimiz, ipuçları edinebileceğimiz ana noktalar vardır. Bedenden gelen bilgilerin yanı sıra, duygusal durumumuz bir bütün olarak bize sağlığımız ile ilgili durumuzu yansıtacaktır. Bedenden gelen bilgileri fark etme ve bu bilgileri yaşamımıza uyumlu hale getirecek şekilde dahil etme çok önemlidir.

Örneğin genel beden duruşumuz, kendimizi dış dünyaya nasıl sunduğumuzu göstermektedir. Kambur bir duruş yüklendiğimiz soyut yüklerin bir göstergesi olabilmektedir. Kalıplaşmış bazı hareketlerimiz (ayak sallama, tırnak yeme, boynu bükük durma), fiziksel bir hastalık olmadığı sürece, var olan duygusal sıkıntıları yansıtabilmektedir. Bu sebeple bedeni dinleme bazen, kaynağı açığa çıkmamış, ama hissedilen sıkıntıları çözmede yardımcı olmaktadır. Yaşanan bir sıkıntının kaynağını bilmek, müdahele etmeyi ya da değiştirmeyi kolaylaştırmaktadır.

Bedensel hissedilen bir ağrı ya da rahatsızlığın tıbbi olarak bir tanısı olmaması, duygusal süreçlerden kaynaklandığını bize gösterir. Sadece bedeni iyileştirme üzerine gitmek bu tip sıkıntıların çözümlenmesinde tam olarak etkin olamamaktadır. Sağlığımızı bütünsel olarak algılamak uygun çözüm yolu bulmamıza yardımcı olacaktır. Bedenden gelen bilgilerin yanı sıra duygusal durumumuzun farkında olmak çok önemlidir.

Çoğu insan mutlu olmayı amaçlamaktadır. Mutlu olabilmek adına, sağlıklı olarak yaşanması gereken olumsuz duyguların bastırılması söz konusu olmaktadır. Örneğin, arkadaşlarınızdan biri ile bir anlaşmazlık olduğunda, üzülmek doğal ve olması gereken bir tepkidir. Üzüntü ve bu tip olumsuz duygulardan kaçmak, yokmuş gibi yapmak, doğal akışı bozacağı için sıkışıklıklara, fark edilmeyen sıkıntılara ve hatta bedensel şikayetlere yol açacaktır. Yani kısacası olumsuz duyguları da hazmetmek gerekmektedir. Yaşanan bir olaya doğal bir tepki olarak çıkabilecek öfke, üzüntü, elem gibi hislerin hissedilmesinin ve yaşanmasının engellenmesi olumlu duyguların yaşanmasında da sorun yaratacaktır.

Neticede duygular yaşayakalabilmemiz için gerekli olan bir mekanizmanın öğeleridir. Bize zarar verebilecek durumların fark edilmesi ve çözüm üretmek ya da gerektiğinde bu durumlardan kaçınmak için yol gösterici olurlar. Duyguların sağlıklı bir şekilde yaşanmasına izin verilmediğinde, fazla yemek yeme, fazla uyuma, sebebi bilinmeyen hırçınlık, sosyal uyumsuzluk gibi ikincil sorunlar açığa çıkabilmektedir.

Bedenimizden gelen bilgiler ve duygularımız bütün halinde yaşamımıza yön vermektedir. Duygusal durumumuz bedenimize, bedensel halimiz de duygularımızı etkilemektedir. Kendimize ve çevreye uyumlu bir yaşam sürdürmek için kendimizle ilgili bilgileri değerlendirmek gerekmektedir. Bu şekilde uygun tepkiler açığa çıkabilecektir. Bütün olarak varlığımızın farkında olarak, ipuçlarını algılayıp uygun seçimler yapmamız bizi ileri götürecek, geliştirecektir.

Uzman Psikolog Derya Leblebicioğlu
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Derya LEBLEBİCİOĞLU'nun Yazıları
► Aktarım Farkındalığı Psk.Erol AKDAĞ
► Sağlık Kaygısı Psk.Özlem YILMAZ
► Ruhunuza Sağlık Psk.Sema KAHVECİ KAANOĞLU
► Cinsellik Kavramı ve Cinsel Sağlık Psk.Dnş.Sibel DEMİR SARIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bütünsel Sağlık Farkındalığı...' başlığıyla benzeşen toplam 74 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:06
Top