2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bugün Kendimle Randevum Var
YAZI #2866 © Yazan Uzm.Psk.Merve ÖZGÜR | Yayın Şubat 2016
BUGÜN KENDİMLE RANDEVUM VAR

En son ne zaman kendinizle randevuya çıktınız? Evet yanlış duymadınız, kendinizle. Ya da en son ne zaman gerçekten sadece kendiniz için bir şey yaptınız? Bunların cevabını verebilmek için aslında öncelikle kendimizi ne kadar tanıdığımızı sormalıyız kendimize. Kendimizi tanımak nelerden hoşlanıp nelerden hoşlanmadığımızı bilmek kadar kendi ihtiyaçlarımızın farkında olmakla da yakından ilgilidir. Aslına bakarsanız kendi ihtiyaçlarımıza kulak vermek, onların farkına varmak bizim önce kendimizden sonra çevremizden ne istediğimiz ve ne beklediğimizle ilişkilidir. Peki acaba hayatımız boyunca hangi rollerle var oluyoruz ve bu rollerimiz bizim kişisel ihtiyaçlarımızı ne kadar karşılayabiliyor?
Her birimizin hayatta üstlendiği roller, bu rollerden yola çıkarak kendimize yüklediğimiz sorumluluklarımız, kendimizce belirlediğimiz bir takım zorunluluklarımız var ve aslında çoğu zaman kendimizi bunları gerçekleştirip gerçekleştirememekle değerlendirip birde üstüne bunlardan yola kendi değerimizi belirliyoruz. Örneğin ebeveyn olarak bazı şeyleri yanlış yaptığımızı düşünsek ‘’ben kötü biriyim, hayatta her şeyi yanlış yaparım’’ gibi genel bir yargıya varabiliyoruz. Ya da iş hayatındaki en ufak bir terslikte ‘’ben berbat bir çalışanım, hiç başarılı değilim’’ gibi bir genel yargıya varabiliyoruz. Burada asıl üzerinde durulması gereken yanlış aslında yapılan genellemelerden ziyade bir insanın kendini böylesine dar bir kalıba sokarak kendine verdiği değeri buna göre belirlemesi. Bizler yaşamımız boyunca anne, baba, evlat, öğrenci, çalışan, iş veren, akraba, sevgili, eş, dost rollerinden en az bir ya da birkaçını tecrübe ediyoruz. Kimilerinde kendimize göre başarılı oluyoruz, kimilerinde başarısız oluyoruz ama her birinde kendimize verdiğimiz değeri bu alanlardaki başarımıza ya da başarısızlığımıza göre belirliyoruz.
Peki bunca üstlendiğimiz rol, aldığımız sorumluluk arasında acaba kendimize karşı bir sorumluluğumuz da olmamalı mı? Belki bir anne, bir baba, bir eş olarak ‘’rol’’ümüzü yerine getirebiliyoruz, peki ya ‘’kendimiz’’ olarak bunu ne kadar yerine getirebiliyoruz? Hayatın kendisi bir tiyatro sahnesi gibi aslında, hayatımız boyunca farklı farklı senaryoları sahneye koyuyoruz, hayatımıza birileri giriyor ve çıkıyor, farklı bir sürü duygu yaşıyoruz, zamanla kendimizi daha iyi tanıyıp davranışlarımızı ve tutumlarımızı buna göre değiştiriyoruz ve hayatımızda birçok şey değişebiliyor ve değişmeye de devam edecek. Aynı kalan, kalması gereken şey ise bu tiyatro oyununun başrol oyuncusunun kendimiz olduğunu unutmamak. Çünkü biz kendimiz olarak varsak diğer rollerde varız, aynı şekilde diğer roller de biz varsak var. Bu yüzden hiçbir zaman bunun için geç olmadığını düşünerek hayatımızın bir noktasında bu farkındalığa varıp bir yerlere gizlediğimiz, oradan çıkmasına çokta izin vermediğimiz kendimizi çağırmalı ve ona hak ettiği değeri vermeliyiz.
Haydi bugün siz de bunu yapın, kendinizle bir randevuya çıkın, onu dinleyin, ihtiyaçlarına kulak verin, onu sadece o olduğu için kabul etmeye ve değer vermeye çalışın. Unutmayın sizden bir tane daha yok ve sizin size inanın ki çok ihtiyacı var.

Mutlulukla kalın
Uzman Klinik Psikolog Merve Özgür
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Merve ÖZGÜR Fotoğraf
Uzm.Psk.Merve ÖZGÜR
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Merve ÖZGÜR'ün Yazıları
► Barışmak İstiyorum Kendimle... Psk.Füsun BUDAK
► Bugün Okula Gitmesem Olur mu? Psk.Sevda ACAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Bugün Kendimle Randevum Var' başlığıyla benzeşen toplam 5 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:20
Top