2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Obsesif Kompulsif Bozukluğu Sağlıklı Bir Obsesif Kompulsif Kişiliğe Dönüştürme
YAZI #2868 © Yazan Uzm.Psk.İrem BRAY | Yayın Şubat 2016
Birçok başarılı girişimci, bilim insanı ve sanatçının başarılarını Obsesif Kompulsif Kişiliğe borçlu olduklarını biliyor muydunuz? Meslekî terimlerin çokça kullanıldığı bu dönemde, Obsesif Kompulsif Bozukluğun hayatı mahveden özellikleriyle Obsesif Kompulsif Kişiliğin hayatı güzelleştiren tarafları arasındaki farkları açıklamak istedim. Aynı zamanda bu bozukluğu olumlu bir kişilik özelliğine dönüştürmek için bazı ipuçları da vermek istiyorum.
Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) ve Obsesif Kompulsif Kişilik (OKK)

Obsesif Kompulsif Bozukluğun bir diğer adı da Takıntı Zorlantı Bozukluğudur. Takıntı, sürekli devam eden istenmeyen düşünceler, zorlantı ise sürekli tekrarlanan istenmeyen davranışlar olarak tanımlanabilir. Ancak obsesif kompulsif bir insanı obsesif kompulsif olmayan bir insandan ayıran şey bu bulguların varlığı değil benzer savunma mekanizmalarını kullanıyor olmalarıdır.

Bu savunma mekanizmalarının aşırı kullanılması Obsesif Kompulsif Bozukluğa yol açar. Daha önceki bir blog yazımda tuvalet eğitimi sırasında yapılan, çok fazla veya çok az kontrol uygulamak gibi bazı hataların çocukların bu savunmaları fazlaca kullanmalarına neden olduğu için Obsesif Kompulsif Bozukluğun ortaya çıkma ihtimalini artırabileceğinden söz etmiştim.

Obsesif Kompulsif Bozukluğun dünyadaki yaygınlık oranı genel nüfus içerisinde yaklaşık %2 civarındadır. OKB hastalarının birçoğu belirtilerini gizlemeye çalışsalar da bu belirtiler kişinin hayatını çok zorlaştırabilir. Bu kişiler saatlerce karşılarındaki kişinin gözünden nasıl göründüklerini, kirlenmiş veya mikrop almış olabileceklerini, hasta olduklarını ya da birine zarar vermeyi veya üzmeyi düşünebilir, önemsiz kararları bile vermekte zorluk çekebilirler. Sürekli kontrol etme, akıldan çıkmayan hastalıklı, saldırgan veya cinsel içerikli düşünceler, aşırı yavaşlık, düzen ve simetriyle gereğinden fazla uğraşma gibi belirtiler OKB hastalarının depresyona girmesine neden olabilir. Sürekli uyuma, çalışamama, sosyalleşememe ve bağımlılıklara kapılma gibi sorunlar yaşayabilirler.

Öte yandan, Obsesif Kompulsif Kişilikler titiz, ayrıntılara dikkat eden, kendilerinden ve birlikte çalıştıkları ve yaşadıkları kişilerden yüksek beklentileri olan mükemmeliyetçi insanlardır. Ancak başkaları tarafından robot gibi görülebilecek kadar duygusuz ve mantıklı olabilirler. Büyük olasılıkla yüksek ahlakî ideallere bağlıdırlar. Katılıkları inatçılığa ve empati kurmayı başaramamaya dönüşebilir.

Obsesif Kompulsif Kişilik gösterenler çoğu kez çalışkan, sorumluluk sahibi, güvenilir ve başarılı kişiler olarak takdir görürler. Aynı zamanda kendilerine en yakın kişiler tarafından birlikte yaşaması ve çalışması güç insanlar olarak eleştirilebilirler.

Savunma Mekanizmaları

Hepimiz psikolojik dengemizi korumak için savunma mekanizmaları kullanırız. Bunun üç nedeni vardır:

1) Acı veren bir duygudan kaçınarak duygusal güvenliğimizi korumaya çalışmamız

2) Kendimize olan saygımızı koruma çabamız

3) Bir iç çatışmayı çözümleme uğraşımız

Takıntılar, yalıtma denen bir savunma mekanizmasının sonucu olarak ortaya çıkar. Yalıtma, duyguyu bilgiden ayırmak demektir. Örneğin, psikologlar danışanlarının son derece travmatik deneyimlerini bu savunma mekanizmasını kullanarak dinleyebilirler. Aynı şekilde, cerrahlar hastalarının birinin annesi veya babası olduklarını, yapacakları bir hatayla hayatlarını kaybedebileceklerini düşünecek olurlarsa yapacakları ameliyatları gerçekleştiremezler. Bu şekilde duyguları olaylardan ayırma ve düşünmeye fazla değer verme eğilimi olan insanlara takıntılı kişilik denir. Kişi, zamanı geldiğinde bilgiyle ilişkili duyguları ele alıp işleyebiliyorsa bu onun zor bir durumun ardından normale dönme yeteneği olan bir insan olduğunu gösterir. Bunu yapamıyorsa işlevsel olmayan takıntılı düşünceler ortaya çıkar.

Zorlantıya yol açan tipik savunma mekanizması geri alma / silme davranışıdır. Hepimiz yaptığımız ya da düşündüğümüz bir şeyden ötürü suçluluk veya utanma gibi duygular yaşayabiliriz. Ancak bir kişi bu duyguları idare edemeyeceği kadar yoğun yaşadığında baştaki düşünce ya da davranışı silme veya telafi etmeye yönelik bilinç dışı bir çaba harekete geçer.

Tehdit oluşturan bir duygu yaşadığımızda, duygusal çelişkimizi kabullenmek yerine bu duyguyu tam karşıtına dönüştürürüz. Bu savunma mekanizmasına karşıt tepki oluşturma adı verilir ve hem takıntı hem de zorlantıların kökeninde bu mekanizma yatar. Obsesif kompulsif kişilerin yetki ve otorite sahiplerine saygı duyma eğilimi vardır ve bu kişilere karşı duydukları kınama ya da kızma düşüncelerini kabullenmekte çok güçlük çekerler.

Bu savunma mekanizmaları kendi içinde sorun yaratan davranışlar değildir. Hatta kişinin işlevlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için çok faydalı, uyum mekanizmalarıdır. Ancak aşırı kullanılmaları ve çevreyle etkileşimleri zorluk yaratır.

Obsesif Kompulsif Bozukluğun Tedavisi

Eğer OKB şikâyetiniz varsa aşağıdaki önerilerden faydalanarak sorunlarınızı sağlıklı bir kişilik özelliğine dönüştürebilirsiniz:

Uzman yardımı alarak eleştiri ve öfke gibi kabul etmekte zorlandığınız duygularınızın sizde yarattığı bilinç dışı korkuların üstesinden gelin.
Yardım alarak bu duygularınızı, normalde bu tür davranışların ardından ortaya çıkan utanç ve suçluluk duygusuna rağmen yaşamayı ve göstermeyi öğrenin.
Terapi sürecine kararlılıkla katılın, terapistinize güvenin ve daha önce alamadığınız riskleri almanıza yardım etmesine izin verin.
Kendinize karşı sabırlı olun.
Duygu yelpazesindeki tüm duyguları yaşayabilmek size enerji verecek, yaşadığınızı ve insan olduğunuzu hissettirecek. Bu da sizin en doğal hakkınız.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem BRAY Fotoğraf
Uzm.Psk.İrem BRAY
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İrem BRAY'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Obsesif Kompulsif Bozukluğu Sağlıklı Bir Obsesif Kompulsif Kişiliğe Dönüştürme' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:18
Top