2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınav Kaygısı ile Nasıl Baş Edilir? Ailelere Düşen Görevler Nelerdir?
YAZI #2888 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Tuğba KURT | Yayın Şubat 2016
Ailelerin yüksek beklentisi, öğrencilerin geçmiş başarısızlıkları, planlı çalışmamaları, zamanı yönetememeleri gibi olumsuzlukları kontrol altına almak sınava hazırlık sürecinde çok önemli! Her çocuğun farklı olduğu, farklı şekilde öğrenip farklı şekilde motive olduğunu unutmadan çocukları yönlendirmek, onların akademik hayata karşı pozitif bir pencereden bakmalarını sağlayacaktır.
Anne – babaların çocuklarının sınava yönelik olumsuz duygularını dile getirmelerine fırsat vermelidirler. Sınavın çocuğun zekasının bir ölçütü olmadığını ifade etmeli bu sınava göre hayatlarının belirlenmeyeceğini sadece iyi bir başlangıç fırsatı olarak değerlendirmeleri gerektiğini vurgulamanın üzerinde durmalıdırlar. Çocuklarınızı arkadaşları ya da akrabalarıyla kıyaslamak ablayı ya da abiyi örnek göstermek motive edici değil kaygıyı arttırıcı yönlendirmelerdir. Çocuklarınızın beslenme, uyku ve sağlık sorunları bu dönemde dikkatle takip edilmelidir. Sadece ders çalışmak değil aynı zamanda sosyal ve sanatsal faaliyetlere zaman ayrılmalı sosyal ve duygusal gelişimleri desteklenmelidir.
Yetersiz öğrenmeler, yetersiz hazırlanma kaygıyı tetikler?
Çocukların, sınavda bilgi donanımı açısından kendini yetkin hissetmesi özgüveni olumlu etkileyerek kaygıyı düşürür bu nedenle çocuklarınızın sınava yönelik çalışmasını takip edip onları ders çalışmaya motive etmek kaygıyı kontrol altına almada önemli bir adımdır.
Etkili öğrenme yollarını öğrenin, öğrenme alanlarınızı düzenleyin
Etkili öğrenmenin temelinde çocuğun nasıl öğrendiğinin ortaya konması son derece önemlidir, çocuklarınızın öğrenme sürecinin işitsel, görsel uyarcılarla zenginleştirin bu konuda uzman desteğine başvurmanızda fayda vardır. Çocuklarının öğrenme alanlarının fiziksel ortamını hazırlayın. Ders çalışma odası olabildiğince sade olmasına dikkat edilmelidir, masanın üstünde test kitapları, kalemlikler, yapışkanlı renkli kağıtlar, ne yazık ki motive edici değil dikkatin dağılmasına neden olan uyarıcılardır.
Fiziksel gerginlik öğrenmeyi zorlaştırır, gevşeme egzersizleriyle kaygınızı azaltmaya yardımcı olun
Sınav kaygısıyla başa çıkmak için nefes ve gevşeme egzersizleri kullanılmasının olumlu etkileri vardır. Nefes burundan yavaş ve derin bir şekilde alınıp, yavaş bir şekilde ağızdan verilmelidir. Gevşeme egzersizlerinde vücudun tüm kasları gevşetilip kas gerginliği azaltılarak gevşeme sağlanmasına dikkat edilmeli uzman desteğiyle bu egzersizler yapılmasında fayda vardır. Günlük 15 dakikalık kısa yürüyüşler ve hafif egzersizler sınav kaygısının neden olduğu gerginliği azaltmaya yardımcı olacaktır.
Kaygı dilini değiştirelim , pozitif bir dil kullanalım
Hissediyorum sınavda başarısız olacağım, evdekiler benim yüzümden üzülüyor gibi düşüncelerin yerine olumlu bir alternatif kullanım yaratalım başarısız olacağım, sınavda hep dikkatsizlik yapıyorum yerine başarılı olacağım, dikkatsizlik yapmayacağım telkinlerini kullanmayı denemekte fayda var.
Sınav Kaygısı için psikolojik destek şart
Sınav kaygısının yüksek olması ve kaygının tetiklediği fizyolojik belirtilerin ( kusma, baş dönmesi, kalp çarpıntısı vb.) olması durumunda psikolojik destek almak için uzmana başvurun bu durumu görmezden gelmeyin. Sınavın dünyanın sonu olmadığını ama gelecekteki yaşam tercihlerinizde önemli bir yere sahip olduğunu unutmayın.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tuğba KURT Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Tuğba KURT
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi27 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Tuğba KURT'un Makale ve Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sınav Kaygısı ile Nasıl Baş Edilir? Ailelere Düşen Görevler Nelerdir?' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Yemek Yemeyen Çocuklar Şubat 2016
◊ Ebeveynlik Tutumları Şubat 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:47
Top