2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kişilik Analizi
YAZI #2914 © Yazan Uzm.Psk.Kumru ŞERİFOVA | Yayın Mart 2016
Ben Mükemmelim!

A. Adlerin teorisi üzerine analiz!

Bir kişinin mükemmel olduğuna inanması ve her kesi buna inandırmağa çalışması sendromu – aslında aşağılık kompleksi korkusu sonucu gelişen mükemmellik yani superiority kompleksidir.
Çevremizde sürekli vampirin kandan beslendiği gibi, kavgalarlardan beslenen, çevresindekilere hayatı zehir eden kişilerle illaki karşılaşmışsınızdır, ya da en iyi ihtimal dizilerde görmüşsünüzdür. Bu kişiler bu kadar ‘KÖTÜ’ karakter olabilmek için kötü anılar yaşadılar ve sonuç olarak aşağılık kompleksi mağduru oldular. Bu kişiler o kadar zor hayat, özellikle çocukluk geçirmişlerki, hayatda kalmak için ellerinden gelen en iyi şeyi yapmağı öğrenmişler ve bu da zamanla sıradan hal alarak karakterlerine oturmuş; insanları manipüle etmek, kavgalarla kendini ön planda tutmak, sürekli olmayan şeyleri uydurup insanları bir birine düşürmek, sürekli iftira, çirkinlik, kıskançlık, duygu sömürüsü ve s.gibi günlük rutin davranışlar sonucu elde ettikleri ödüller…
Bu tip insanlarla karşılaştığınız zaman hiç bir şeyin farkına varmadan olayların önemli bir yerinde kendinizi bulabiliyorsunuz. Belki de sizin gibi olmadığını, olamayacağını anladığı için olumsuzluklarla dikkatleri üzerine çekmeğe çalışıyor olabilir. İnsanlar sizin farkınıza varamasından rahatsızlık duymaktadır, gelişen olayları kendi lehine değişmenin peşinde olabilirler. Çünkü kendilerine kurban olarak seçdikleri kişi en fazla korktukları ve onlara geçmişi hatırlatan kişilerdir. Örneğin, bir iş yeri düşünecek olursak kişi orada kendini en önemli insan olarak görüyordur, patronunu manipule etmeyin en ayrıntılı noktalarına kadar öğrenmiş ve planlamış, ofisteki her kesle bir şekilde iletişim kurmuş ve kendini en ideal insan olarak göstermiş, hatta hasta olanın evine gitmiş bakıcılığını yapmış, parası olmayana kendi maaşının tamamını vermiş ve s. Baktığınızda bir melek olarak düşünebilirsiniz. Ama tüm bunları işe yeni alınacak kişini araştırmalar sonrası kendinden iyi olacağı ihtimali üzerine planlamıştır. Oysa kişini tanımadan ona karşı önyargılıdır, ve kafasında onunla savaşmak için tüm planlarını kurmuş ve savaş pozisyonuna geçmiştir. Yeni kişi işe geldiği günden itibaren kendisini kaosun içinde bulacaktır. Onunla ilgili patronuna, çalışanlara sürekli olumsuz görüşler söylenecek, hakkında inanılmaz iddialar konuşulacak, sürekli onu kavgaların içine çekmeye çalışacak ve sonuç olarak kendini iyi, onu ise kötü olarak göstermeye çalışacaktır. Çünkü sahip olduğu her şeyi onun üzünden kaybedebileceği sanrısı vardır.

Bu kişilerin belirli karakteristik özellikleri vardır:

Kişi önemli şahsiyet olduğuna inanmaktadır
Elde ettiklerini ondan çalabilecek bir kişinin olduğuna inanmaktadır.
O kişi ile ilgili paranoyakça düşüncelere sahiptir (ona kötülük etmeye çalışıyor, arkasından konuşuyor ve s.)
Kontrolsüzce hayatlarının önemli bir parçası o kişini araştırmakla, onun hakkında konuşmakla, onu kötü göstermekle, ona ait resim, videoları seyretmekle geçiyor.
Dış görünüşü ile ilgili kompleks geliştirdikleri zaman, kenilerini ona benzetmeye çalışabiliyorlar; saç renginden ileri cerrahi müdahelelere kadar geniş bir kavramı kapsar.
En çok neden övünerek konuşuyorlarsa orda bir yaraları mutlaka vardır, örneğin övünerek ailesinin maddi durumunu anlatan, aile terbiyesinin olduğunu savunan kişi aslında en çok mağduriyetleri bu konularda yaşamıştır.
Birirlerine sebebsiz bir konu ile ilgili saldırıyorsa ‘Benimle ilgili bu şeyleri konuşmuş’ diyorsa, bunu bir şeyleri saklamak için yapıyordur.
Bu kişilerin maksadlarına ulaşmak için seçtiği belirli kurbanları olur. Bu kişilerin genelde ilk kurbanları eşleridir. Genelde zengin birini bulup evlenmeğe çalışırlar. Doyumsuzlukları o kadar aşırı ola biliyorki eşlerinin aile bireylerini hedef belirlerler ve savaşırlar, örneğin kayınvalide, eşlerinin kardeşleri ve s.çünki sanrıları doğrultusunda ailenin geliri onun hakkı ve kimse onun dışında onu kullanmamaları düşüncesine inanırlar ve bu da ilk şizotipal belirtileri kendinde göstermiş oluyor. Kendilerini korumak ve hayatda kalmak dürtüsü o kadar ilerli boyutta oluyorkı, farkına varmadan halüsinasyonlar, varsanılarla yaşamağa başlıyorlar. Oysa bu kişilerin acilen psikiyatrik yardım almaları gerekmektedir. Bu en başda aile ve çocuklar için çok önemlidir. Tedavi olunmazsa ileride çok büyük sorunlara yol açıcaktır.
Bu kişiler kendilerini oldukça hanımefendi/beyefendi, çok akıllı, terbiyeli, güzel, eğitimli, zengin ve s.zanneder, her şeyin en iyisine sahip olduğuna inanırlar oysa ki kendilerinden bir tık üste olan kimseyi çekemezler ve o kimsler mutlaka onların seçtiği KURBANı’dır. Oysa ki Mükemmel insan yoktur!
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kumru ŞERİFOVA Fotoğraf
Uzm.Psk.Kumru ŞERİFOVA
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Kumru ŞERİFOVA'nın Makaleleri
► Dasein Analizi Nedir? Abdullah ÖZER
► Modern İnsanın Psikolojik Analizi Psk.İzzet GÜLLÜ
► Wisc-R Testi Analizi ve Üstün Zekalılar Psk.Dnş.Ayşegül ÜLKÜ USLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kişilik Analizi' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sosyal Kaygı Bozukluğu Şubat 2017
► Panik Bozukluğu Tedavisi Ağustos 2016
► Mutlu Olmanın Formulü Mayıs 2016
► Otizm Tedavisi Mart 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:27
Top