2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Duygusal Taciz!
YAZI #2934 © Yazan Psk.Gonca KÜÇÜKTETİK | Yayın Mart 2016
Taciz dediğimizde çok da güzel senaryolar gelmiyor aklımıza. Taciz denince belki akla ilk gelen cinsel istismar ve benzeri tacizler olabilir fakat aslında taciz birçok kötü davranışı kapsamaktadır. Bugün benim bahsetmek istediğim ise türü duygusal taciz.

Duygusal taciz fiziksel taciz kadar belirgin olmayabilir. Çoğu zaman yapan kişiler ve yapılan kişiler bunun farkında olmayabiliyor. Ancak çoğu zaman fiziksel tacizden daha zararlı olabilir. Bunun nedeni benlik algımıza zarar vermesidir. Uzun süreli duygusal taciz, kişinin benlik algısında ciddi zedelenmelere yol açabilir. Duygusal taciz karı koca arasında, anne çocuk arasında, arkadaşlar arasında, hatta akrabalar arasında bile yaşanabilir.

Duygusal istismarı yapan kişi çoğu zaman farkında olmadan yapar bunu. Kendi içinde yaşadığı acizlik duygularını, öfkesini karşıdaki kişiye yansıtır. Duygusal istismarı hayatınızda yaşadığınızı veya yaşattığınızı anlamak için önce aşağıdaki alanlardaki davranış ve tavırları inceleyiniz:

- Aşağılama, dışlama, eleştiri ve yargılama: Dalga geçilmek, alay edilmek, başkalarının önünde küçük düşürülmek. Sürekli olarak düşüncelerinizin, önerilerinizin ve duygularınızın yanlış olduğunu söyleyen ve önemsemeyen birisi var mı?

- Kontrol, utanç ve egemenlik kurmak: Sürekli olarak davranışlarınızı eleştiren, uygunsuz bulduğu için cezalandıran, küçük kararlar için bile izin almanızı isteyen, sanki onların yanında sürekli yanlış olduğunuzu hissettiren, beceri ve başarılarınızı küçümseyen birisi var mı?

- Suçlama: Kendi mantıksız istekleri ve talepleri gerçekleşmediğinde bunun için sizi suçlamaları, doğru olmadığınız halde yapmadığınız şeylerle suçlanmak, kendilerine karşı yapıldığında çok büyük tepki gösteren, özür dilemeyen, size isimler takan, mutsuzlukları için sizi suçlayan, sınır ihlalleri ve isteklerinizi göz ardı eden birisi var mı?

-İlgiden maruz etme, temel ihtiyaçları karşılamamak veya ceza olarak kullanmak, kendi eylemleri için sorumluluk almayıp kendilerini kurban rolüne sokan birisi var mı?

- Bağımlılık ve bir olma: Karşıdaki kişi size sanki onların bir parçasıymışsınız gibi davranması, sizin isteklerinizi görmezden gelmesi ve saygı duymaması, sürekli temas halinde olmak isteyen ve kendi sosyal çevresinde destekten yoksun birisi var mı?

Eğer bunları yaşadığınızı ve ya yaşattığınızı düşünüyorsanız destek alabilirsiniz. Özellikle ailelerin çocukları üzerinde yaptıkları duygusal tacizin sonuçları daha sonraları gözlenebilir hale geldiğinde çok geç olacaktır. Daha sonra bu çocuk öğrenmiş olduğu bu iletişim ve davranış şeklini etrafındaki diğer insanlara uygulayacaktır.

Kendinize ve çevrenizdekilere iyi davranın…
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gonca KÜÇÜKTETİK Fotoğraf
Psk.Gonca KÜÇÜKTETİK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gonca KÜÇÜKTETİK'in Makale ve Yazıları
► Duygusal Taciz Psk.Dnş.Sezen SALİHOĞLU
► İlişkilerde Duygusal Taciz Psk.Filiz OLCAYTO
► Çocuklararası Cinsel Taciz Psk.Serap DUYGULU
► Taciz ve Tecavüzün Normalleştirilmesi Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Duygusal Taciz!' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bağımlılık Mart 2016
◊ Kaygı Bozukluğu Mart 2016
◊ Farkındalık Mart 2016
◊ Önyargılar! Mart 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:16
Top