2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Elalemin Ne Düşüneceği Neden Bu Kadar Önemsenir?
YAZI #2961 © Yazan Uzm.Psk.İrem BRAY | Yayın Nisan 2016
Elalem kavramını anneannem ve annemden duydum en çok. Ve beni ne çok kızdırırdı söylemleri! Büyüklerimizin elalem adı altında ifade ettiği toplumsal değerler ve düşüncelerdir. Değersizlik, utanç duygularımızı izlediğimizde kökenlerini sıklıkla bu elalem kavramını ailemizin oturttuğu yerlerde görebiliriz. Önümüzdeki hafta sonu Dalyan’da başkalarının düşüncelerine kendi istek ve ihtiyaçlarımızdan daha çok önem verme halimize ilaç olacak çalışmalar yapacağız. Burada elalemin ne düşündüğüne neden çok önem veriyoruzun cevabına bakıyorum.

Değersizlik, utanç duygularımızı izlediğimizde elalem ne der korkusu önümüze çıkar.
İnsan davranışının temel güdüleri ait olma, anlaşılma ve sevilme ihtiyaçlarıdır. Bu ihtiyaçlar sağlıklı ilişkiler içinde karşılanabilir. Araştırmalar fiziksel ve ruhsal sağlığın en anlamlı belirleyicilerinin başarılı ilişkiler olduğunu gösteriyor. Bunun nedeni kendimizi tanımlarken, anlamlandırırken çevremizden gelen uyaranlara ihtiyaç duymamız. Ne kadar çok kişi bizi önemserse, değer verirse, severse, bize inanırsa bizde kendimizi o kadar değerli, önemli, sevilebilir hissedeceğimizi düşünüyoruz.

Gerçekten böyle oluyor mu? Olmuyor. İlk deneyimlerimiz tabii ki içinde büyüdüğümüz ailede ve ilk sosyalleştiğimiz okul ortamlarında gerçekleşiyor. Bu deneyimlerde kendimi değersiz ve yetersiz hissetmişsem, bilinç dışı bir süreç harekete geçiyor; bana değer veren kişileri de değersizleştirerek o çocukluk algısının devam etmesini sağlıyorum.

Elalem Ne Der Duygusunu Azaltan Faktörler

Oysa kardeşim bana hayransa kendimi özel hissederim, annem babam benim başaracağıma inanırlarsa ben de başarabileceğimi düşünürüm. Başarısızlıklarım karşısında yargılanmadan destek verebilirlerse duygusal anlamda güçlenirim. Hayatta karşıma çıkabilecek olumsuz çevresel faktörlerin üzerimdeki etkisini daha kolay dengeleyebilirim.

‘Elalemin ne düşündüğü’ de böyle çevresel bir faktör. İlk deneyimlerimiz olumluysa başkalarının düşüncesi o kadar önemli olmaz. Değer duygumuz o erken yaşlarda ki etkileşimlerimizde köklenmiştir, içimizden gelir. İlk deneyimlerimizde önemsiz ve yetersiz hissettiysek başkalarının bunu görmesini istemeyiz ve aksini düşünürlerse içimizdeki eksikliklerin yok olacağını umarız. Ve tabii başkalarının bizimle ilgili olumsuz düşünceleri içimizdeki duygularla örtüştüğü için bizi daha çok etkiler. İnsan canlısı olarak bize acı veren durumlardan uzaklaşmak istediğimiz için başkalarının bizimle ilgili düşüncesinin olumlu olmasını önemseriz.

Önümüzdeki hafta sonu elalemin hayatımızı sınırlama gücünü kendimize alacağımız bir birliktelik yaşayacağız. Hala katılabilirsiniz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem BRAY Fotoğraf
Uzm.Psk.İrem BRAY
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İrem BRAY'ın Makaleleri
► Ne Kadar Harçlık? Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
► Sınırlarınız Kadar Özgürsünüz Psk.Feyzullah ALPMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Elalemin Ne Düşüneceği Neden Bu Kadar Önemsenir?' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:16
Top