2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergenlik ve Özgüven
YAZI #2972 © Yazan Psk.Hande NACAR | Yayın Mayıs 2016
Hepimizin yaşadığı, yıllar geçtikte nasıl bir dönem olduğunu unuttuğumuz süreç: “ergenlik”
Yıllardır kimi doğru kimi yanlışla, bazen zorlanarak bazen keyifle ama en iyisini istemekten vazgeçmeden çocuğunuzu büyüttünüz. Hala sizin gözünüzde küçük çocuğunuz olsa da; o artık çocuk değil. Bunu bazen bağırarak, bazen ağlayarak bazen susarak size anlatmaya çalışıyor. Eskiden yanaklarını sıktığınızda size kocaman gülücüğüyle karşılık verirken artık sinirleniyor. Peki bu değişim normal mi?
Çocukluğu geride bırakıp yetişkin olmaya çalışmak oldukça zor. Hem kendi ayaklarının üzerinde durmaya çalışıyor, hem de buna alışık değil ve tökezliyor. Bazı anne babalarsa çocuklarının tökezlemesine kıyamıyor, fazla korumacı davranıyorlar. Bazılarıysa tam tersi çocuklarının bütün sorumluluğu üstlenmesini bekliyor ve onlara yardımcı olmayı bırakıyorlar. Bu noktada gençlerin özgüveni gelişmiyor. Ya gözle görülür şekilde çok ürkek davranıyorlar ya da dışardan birçok problemin üstesinden gelecek gibi görünse de iç dünyalarında çatışmalar yaşıyorlar.
Aslında özgüveni doğru şekilde geliştirmek çok kolay. Çocuğunuzun yaşına uygun, yapabileceği her şeyi kendisinin yapmasına izin vermek özgüven geliştirmekte kilit noktamız. Yalnız bir konuda zorlandığında sizden yardım istemesinde yanlışlık olmadığını aktarmak çok önemli. Nasıl ki çocuğunuz küçükken yemeğini kendi yemesi için eline kaşık vermiştiniz, döküp saçmasını önemsememiştiniz, bu dönemde de aynı şekilde bazı noktalarda kontrolü çocuğunuza vermeniz gerekmekte. Belki başlarda zorlanacak ama sonunda kendi ayaklarının üzerinde duracaktır.
Bunun dışında neler yapabilirim diyorsanız; artık çocuğunuzun büyüdüğünü kabullenip ona saygı duyun derim. Yalnızca belirli konularda kontrolü çocuğunuza bırakmanız yetmez, ona hem evin içinde bir birey olarak saygı duymanız, hem de kendi hayatı ile ilgili verdiği kararlara saygıyla yaklaşmanız çok önemli. Evde tartışılan bir konuda fikrini söylüyorsa ve bu fikir size pek uygun değilse onu dinlemeniz, anladığınızı hissettirmeniz ve size uygun olmayan taraflarını açıklamanız gerekmekte. Sonuçta kendi hayatını kontrol etmesine izin verdiğiniz çocuğunuza evde bir karar verirken söz hakkı tanımamanız çocuğunuzun aklını karıştıracaktır.
Saygı duyduğunuz, kendi hayatını yönlendirmesine izin verdiğiniz, fikir alış verişi yaptığınız çocuğunuza sorumluluk da vermelisiniz. Sorumluluklar hayatın bir parçası. Odasını toplama, kurslarına tek başına gitme ya da sofrayı toplama görevinin çocuğunuza verilmesi çocuk için yeterli sorumluluktur. Bu gibi sorumluluklarını yapmadığı zaman eğer ki haklı bir mazereti varsa yardım etmeli, yoksa müdahale etmeden yapmasını beklemelisiniz. En önemlisi sorumluluklarını gerçekleştirdiğinde ve başarılarında takdir etmeyi unutmamalısınız
Arkadaş seçimlerini çocuğunuza bırakmalı, bir sorun gördüğünüz arkadaşlarındaysa nedenini çocuğunuza açıklayarak arkadaşına karşı mesafe koymasını rica etmelisiniz. Yalnız buradaki en önemli ayrıntı bu durum çocuğunuzun her arkadaşı için geçerli olmamalıdır.
Ailede saygı duyulan çocukların genellikle özgüven problemi çekmediğini görüyoruz. Kendilerine güvenlerinin oturdukları bu yaşların çok kritik olduğunu unutmamalı, onların yetişkinliğe adım attığını artık küçük çocuğunuz olmadığını aklınızdan çıkarmamalısınız.
Hande NACAR
Psikolog
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Hande NACAR'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Ergenlik ve Özgüven' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bebeğim Otizmli mi? Mayıs 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:28
Top