2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaşadıklarınız Mobbing Olabilir mi???
YAZI #3026 © Yazan Dr.Zengibar ÖZARSLAN | Yayın Temmuz 2016
Mobbing nedir?

Mobbing, psikolojik bir tacizdir. Duygusal şiddet, psikolojik terör, düşmanca saldırganlık ve zorbalık ile kişiyi yıldırma politikasıdır. Bireye kötü muamele ile yani olumsuz hareket, söz, davranış ve tutumla psikolojik olarak sıkıntı stres yaratıp kasıtlı, yıpratıcı, saldırgan davranış gösterilmesidir. Mobbing yapan kişi yada kurumun amacı üstünlük kurmak, buyruğu altına almak ve yok etmek arzusudur.

Psikolojik taciz türleri nelerdir?

1-Bireyin kendini ifade etmesine yönelik taciz; yani yok sayma, iletişim kurmama, bağırma, dinlemeyi reddetme, sürekli eleştirme, tehdit etme…
2-Sosyal ilişkileri kısıtlamaya yönelik taciz; mağduru toplantılara çağırmama, söz hakkı vermeme, ayrı bir mekâna gönderme, çalışanların onunla iletişim kurmasını engelleme…
3-İş ve özel yaşamında bireysel saygınlığı hedef alma; iftira atma, hakkında dedikodu yayma, alay etme, gülünç duruma düşürme, fikir ve kararlarını dikkate almama, adaletsizlik, cinsel taciz…

Psikolojik tacizin sonuçları;

Ürperti, gerginlik, sersemlik, aşırı yorgunluk, tetikte olma, aşırı duyarlılık, konsantrasyon bozukluğu, uyum sorunu, değersizlik, yetersizlik, çaresizlik, sevilmeme, başarısızlık, suçluluk hisleri oluşturur. Bu hislerle depresyon, kaygı bozuklukları, evham-kuruntu, travma sonrası stres bozukluğu gibi ruhsal hastalıklara sebep olabilir. Öğrenilmiş çaresizlikle mobbing mağduru olarak her şeye göz yuman, dışlanmaya, ötekileştirmeye duyarsızlaşan, özgüvenini yitiren hatta kendini suçlayan birey olarak durumu kabullenen insanlar da oluşturulabilir.

Mobbingle başa çıkma;

*Güvenli davranış göstermek, yani olası çatışmaları önlemek için ilişkinin çerçevesini iyi çizip, uygun üslup kullanarak “hayır” demeyi başarmak…

*Psikolojik taciz yapan kişiyle yüzleşip, yapılan davranışın etkilerini ve kabul edilemez olduğunu söylemek…

*Çatışmayı arttırmamak için kendini korumaya alarak sessizce savaşmak. Yapılan davranışın sonuçlarını hukuki olarak karşılığının ne olduğunu öğrenip öz güveni güçlendirmek...

*Çevre ile ilişkileri iyi tutup yakın çevrenin desteğini almak…

*Soğukkanlılığı korumak, performansı düşürmemek…

*Yaşanılan duyguları bastırmak yerine ifade edebilir hale getirmek, gerektiğinde psikolojik yardım almak…

Psikiyatrist Uzman Dr. Zengibar Özarslan
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zengibar ÖZARSLAN Fotoğraf
Dr.Zengibar ÖZARSLAN
İstanbul
Doktor "Ruh sağlığı ve hastalıkları - Psikiyatri"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Zengibar ÖZARSLAN'ın Makaleleri
► Allerjik Rinit Guatr Habercisi Olabilir Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yaşadıklarınız Mobbing Olabilir mi???' başlığıyla benzeşen toplam 59 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hiperaktivite Nedir? Ekim 2015
► Cinsel Terapi Nedir? Temmuz 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:50
Top