2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İnternet Bağımlılığı
YAZI #3028 © Yazan Psk.Berivan Naz ALIR | Yayın Temmuz 2016
İnternet Bağımlılığı
İnternetin temel ortaya çıkış amacı bilgi paylaşımını kolaylaştırmak iletişimi artırmak olmasına rağmen internetin hızlıca yaygınlaşması ve aşırı kullanımı yeni bir bağımlılık türü olarak karşımıza çıkmaktadır. İnternet bağımlılığı farklı şekillerde görülebilir bunlar;oyun tutkusu,sosyal iletişim siteleri,alışveriş siteleri,kumar oynama,web’te aşırı zaman tüketimi şeklindedir. Bağımlı olan kişi internet kullanımının azalması veya tamamen kesilmesi durumda kendini huzursuz,çökkün ya da kızgın hissedebilir. Bağımlı olankişiler internetin aşırı kullanımından dolayı iş alanı ,sosyal alan gibi önemli işlevsel alanlarda sıkıntı yaşayabilir. Kişi internetten mahrum kaldığında o an internette neler olduğuna dair takıntılı düşüncelere kapılma, istemsiz bir şekilde tuşlara basma hareketi yapma ve bu sıkıntılardan kurtulmak için internete veya benzeri servislere bağlanmaya çalışarak içinde bulunduğu durumdan kurtulmaya çalışabilir .İnternette aşırı vakit geçiren kişilerde fiziksel,ruhsal,davranışsal ve sosyal olmak üzere bir takım sorunlar ortaya çıkabilir.Bu sorunlardan örnek verecek olursak obezite,sırt,boyun,baş ağrısı,okul başarısında düşüş,okula devam etmeme,aile,arkadaş ilişkilerinin bozulması,sosyal izolasyon şeklindedir. Kişiler sanal alemde çoğu zaman kimliğini saklayarak olduğundan farklı,sahte davranışlar sergileyebilir. Bunun sebebi sahte olan hesapta yaptıklarından,paylaşımlarından sorumlu değildir ve kimseye hesap vermesi gerekmez. Bir diğer sebep ise kendini idealize ettiği kimlikle tanıtmasıdır.Sosyal kurallar ve kendiyle alakalı gerçeklik duygusu gibi kavramların gelişimini bozar.Bu durumun kimlik oluşumunu olumsuz etkilemesi ve sonrasında bu durum psikotik bozukluğa kadar gidebilir. İnternet bağımlılığı olan kişiler yaşadığı zorlukları abartma ve çözüm yollarını küçümseme eğiliminde olur. Bu durumda da yalnız ve içedönük bireylere dönüşebilirler.
Tüm bunlar bir yana internet kullanımı reddetmek imkansızdır. İnternet sayesinde bilimsel gelişmeler çok yakından takip edilebilir,önemli bilgilere hemen ulaşılabilir,insanlar istedikleri herkesle çok rahat haberlesebilir ve günlük birçok işi rahatlıkla yerine getirebilir.


Bu durumda internetten korkmak yerine internetle ilişkiyi düzenleyerek kişinin keyif alacağı başka ilgi alanları keşfedilmelidir. Kişinin internet dışında seveceği ve sosyalleşebileceği ortam sağlanmalı, İnternette vakit geçirmekten hoşlanıyor diye kişi kendi halinebırakılmamalıdır.Kişinin internetle ilişkisi bozulmaya ve bağımlı davranışı gelişmeye başladıktan sonra onu bu davranıştan uzaklaştırmaya çalışmak çok daha zordur.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Berivan Naz ALIR Fotoğraf
Psk.Berivan Naz ALIR
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Berivan Naz ALIR'ın Makaleleri
► İnternet Bağımlılığı Psk.Elif Tuğçe ÇOLAKOĞLU
► İnternet Bağımlılığı Psk.Nuray ŞAHİN
► İnternet Bağımlılığı Psk.Rabia BİNALİ
► İnternet Bağımlılığı Psk.Namık ACAR
► İnternet Bağımlılığı Psk.Nazan PARLAK
► İnternet Bağımlılığı Psk.Saadet YAVUZBİLGE
► İnternet Bağımlılığı Psk.Sema KAHVECİ KAANOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İnternet Bağımlılığı' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:53
Top