2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlıklı Toplum Sağlıklı Birey
YAZI #3031 © Yazan Uzm.Psk.İlknur DEMİRTAŞ | Yayın Ağustos 2016
Sağlıklı bir Toplum İçin Sağlıklı Birey Olmak

*Hepimizi derinden sarsan olay/lar yaşadık.Yaşıyoruz.Hepimize geçmiş olsun.

Yaşadığımız durumun toplumsal bir travma yaratmaması mümkün değil. İnsanın " kendi"ni tanımladığı değerler içinde, vatandaşıyım dediği ülkesi gelir *ve vatandaşı olduğu ülkeye yapılan saldırı, kişinin "KENDİLİK DEĞERİ- AİDİYETLİK- " ne yapılan saldırıdır.

*Travmatik durum belirtileri:

-uyku bozukluğu

-beslenme bozukluğu

-öfke, üzüntü,kızgınlık,korku ...duyguları

-rutinde yaptığımız (arkadaş ziyareti,yemek hazırlığı, telefon konuşmaları) işlerde isteksizlik veya bozulmalar

-"anlam" ilişkisinde bozulmalar

-çabuk yorulmalar ya da aşırı hareketlilik

-gereksiz ağlama ya da gülme v.b durumların bir ya da birkaçı görülebilir.

Bu durumların yaşanması, yas süreci ve travmatik durum süreçlerinde *normaldir.

*Ülkemiz için yapabileceğimiz en iyi şeylerden biri de "ruh sağlığı yerinde *bireyler "*olabilmektir. Ruh sağlığı çalışanı olarak, süreci en sağlıklı şekilde atlatıp "normalleşebilmek" , ruh sağlığımızı koruyarak geleceğe yürüyebilmek ,sağlıklı birey , sağlıklı toplum olmak için bazı önerileri yazmak istiyorum.

Her gün en az bir kez:

- İyi bir müzik dinleyin; keyifli hayaller kurabileceğiniz, kaslarınızın dinlendiğini hissedeceğiniz bir müzik,

-İyi bir resme bakın;keyifli bir tablo, sevdiğinizin resmi ..

-İyi arkadaşlarınızla konuşun,sohbet edin; şundan bundan ,sizi ve karşıdakinin sorunlarından oluşmayan keyif içerikli konuşmalar olabilir.

-çevrenizdekilere övgü ile yaklaşın, teşekkür edin; iyi sözlere hepimizin ihtiyacı var..çayı getirdiği için çalışana , yakınına arkadaşınıza, makyajına, giydiği kıyafeti beğeninize söyleyebilirsiniz..

-fiziksel bakıma önem verin; beslenme düzeni ,uyku düzeni, estetik keyifler ,sevdiğiniz kıyafetler için alışveriş,hamam ve sauna keyfi, yüzmek yürüyüş yapmak birçok ekleyebileceğiniz fizik bakım ..

-gün içinde hareketi eksik etmeyin, heryere taşıt kullanmayın , yürüyebileceğiniz mesafeleri yürüyerek gidin, belki bisiklet kullanmak belki yüzmek vücudumuzda endorfin i arttırarak daha keyifli olmanızı sağlar..

-iş ve gündem dışı konuşmalar ve faaliyetlerde bulunun, özellikle sosyal medyada buna daha çok yer verin.Bunu yapan çevrenizi eleştirmeyin. Kriz anlarında kırılma meydana gelir; geçmiş bugün ve gelecek bağını kurmadan güçlük çekeriz.Beynimizin normalleşme için günlük rutine dair bilgilere ihtiyacı vardır.

-insanların "rastlantısal "olarak felakete uğrayabilme ihtimallerini göz önünde bulundurun, sonucu felaket olan yerde ( kaza/deprem/ölümle sonuçlanan durumlar vb) hakkettikleri için değil sadece rastlantısal olarak orda olma durumlarını kabul edin..
-hergün iş dışı kitap okuyun, şiir , aşk , macera kitapları olabilir..
-sevdiklerinize dokunun; sarılın, sevdiğinizi söyleyin ve onların da size aynı şekilde yaklaşmasını talep edin,
-yoga ve meditasyon gibi hem bedensel hem de zihnen arınma ve egzersiz programlarına katılabilirsiniz,
-iyi hissedeceğiniz hobilerinize daha fazla zaman ayırın; fotoğraf çekmek , ebru yapmak , el işi yapmak ,resim yapmak ,dans etmek ve kurslara gitmek..
Zihninin ve bedeninizi arındırma ve dinlendirme ile daha sağlıklı olacak , sağlıklı iken daha doğru kararlar alacak ve başkalarına da daha SAĞLIKLI yaklaşım ve önerilerde bulunabileceksiniz..Keyfiniz eksik olmasın..
Gerek gördüğünüzde kendiniz ya da yakınınızın bir ruh sağlığı çalışanından yardım almasını sağlayın..

Gülümsemeniz eksik olmasın:)
Psikolog/psikoterapist İlknur DEMİRTAŞ
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlknur DEMİRTAŞ Fotoğraf
Uzm.Psk.İlknur DEMİRTAŞ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İlknur DEMİRTAŞ'ın Makale ve Yazıları
► Birey Toplum İlişkisi Psk.Esra ERDOĞAN
► Sağlıklı Evlilik Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL
► Sağlıklı Evlilik Psk.Dnş.Esin YILMAZ
► Sağlıklı Boşanma Psk.Cengiz TÜRKMEN
► Sağlıklı İletişim Psk.Çisem UZUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sağlıklı Toplum Sağlıklı Birey' başlığıyla benzeşen toplam 87 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Evlilik Dansı Ağustos 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:31
Top