2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anne ve Bebek Arasındaki Özel Bağ
YAZI #3069 © Yazan Psk.Havva AKDEMİR | Yayın Eylül 2016
yeni bir güne, sonbaharın eşsiz güzelliğine ve pozitif enerjiyle etrafa gülücükler saçan insanlar günaydınlar hepinize,
öncelikle bu gün anne ve bebek arasında oluşan sıcacık bir bağdan bahsetmek istiyorum; konumuz Temel Bağlanma Kuramı:
Bebeklik dönemi olarak tanımlanan 0-2 yaş arası çocuğun fiziksel, zihinsel ve duygusal yönden en hızlı geliştiği döneme denk gelmektedir. Anneler bu dönemde sadece bebeklerin beslenmesi ve uyuması ile yakından ilgilenmektedir. Oysa ki fiziksel gereksinimlerinin giderilmesi yalnız başına asla yeterli değildir. Bebeklik döneminde, çocuk bakım veren kişiye bağımlıdır çünkü kendi ihtiyaçlarını kendi giderecek duruma sahip değildir. Çocuk bağımlı olduğu bu kişiden fiziksel ve ya duygusal bir dönüş alamadığında hem duygusal olarak hemde zihinsel olarak çöküş yaşar. Yaşadığı bu çöküş onu hayal kırıklığına iter bu da çocuğun içine kapanışına, güven duygusunun gelişmemesine, hırçın davranışlar sergilemesine sebep olur. Şimdi aklımıza gelen soru tam olarak; Peki ne yaparsak bebeğimizle aramızda sıcacık bağı oluşturur ve onun sevgiyle dünyaya bakan bir birey olmasını sağlarız?
Cevap olarak; başta anneler çocuklarımızı 24 aya kadar emzirmek gerekir emzirirken gözlerinin içine sevgiyle bakmak, onunla sohbet etmek bebeğimize onu çok sevdiğimizi söylemek gerekir. Ninniler söylemek, dokunmak, okşamak gerekir yani bebeğimize şimdi buradayım, seninleyim duygusunu hissettirmek bebeğin kendini güvende hissetmesi ve sevildiğini, korunduğunu tüm ihtiyaçlarının giderildiğini bilmeye ihtiyacı vardır.
En başta istenilen bir çocuk olması, sevgiyle yapılmış bir çocuk olması, sonrasında anne hamilelik başladığında sıkıntılardan uzak olmalıdır, karnındaki bebekle iletişim kurmalı,konuşmalı, ninniler söylemeli.. Bebek ile aramızda az bir mesafenin olduğu unutulmamalıdır... Doğuma gelince yine en önemli şeylerden bir tanesi doğumun sakin stressiz ve iyi ortamda yapılmasıdır. Annenin stresi ne kadar az ise çocuğun dünyaya gelmesi o kadar rahat olacaktır. Doğum gerçekleşti ve dünyaya minik bir beden getirdiniz bunu siz başardınız ve harika bir duygu tadıyorsunuz su an (danışanlarım ve etrafımdaki annelerden duyduğum kadarıyla o tat dünyanın hiç yerinde yokmuş) bebeğinizin göğsünüzün üzerine konulmasını isteyin doktorunuzdan bunu doğumdan önce de konuşabilirsiniz doktor bu sürece bir şey söyleyemez çünkü doğum yapan annenin hakkıdır bebeğiyle ilk temas. ilk ten tene temas bu zevkten mahrum kalmayın sakın!! Yaptığınız ilk temas bebeğinizin rahat bir ortamdan stres ve sıkıntılı dar bir yoldan çıkarken yaşadığı travmayı azaltacaktır. Bebeğiniz şimdi güvendeyim annemin koynundayım huzurluyum hissi yaşayacaktır.
Sezeryanlı danışanlarım ''biz ameliyatlı olduğumuz için uyanık olamıyoruz nasıl alacağız kucağımıza'' diye soruyorlar kucağınıza konulabilir bebeğiniz bir sıkıntı olmaz aslında ama sizde bir komplikasyon oluşur ise babanın üst giysileri çıkarılarak babayla da bu süreç yaşanılabilir.
Unutmayın çocuğunuzun hayata güvenli bakışı ilk temel güven duygusu ile atılmaktadır. Kendinden emin ve kendine güvenen bir çocuk yetiştirmek istiyorsanız; hamilelik öncesine, hamilelik dönemine, doğuma ve doğum sonrasına ve ilk iki yıla oldukça önem göstermelisiniz.
PSİKOLOG HAVVA AKDEMİR
SORULAR İÇİN MESAJ ATABİLİRSİNİZ..
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Havva AKDEMİR Fotoğraf
Psk.Havva AKDEMİR
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com ÜyesiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Havva AKDEMİR'in Yazıları
► Anne ve Bebek Danışmanlığı Psk.Günay BAYDAROĞULLARI
► Anne-Bebek İlişkisi Psk.Dnş.Gülçin BALKI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Anne ve Bebek Arasındaki Özel Bağ' başlığıyla benzeşen toplam 56 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Kardeş Kıskançlığı Kasım 2017
◊ Dikkat Mutluluk Geliyor!! Mayıs 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:10
Top