2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Her Besin Mevsiminde Güzeldir
YAZI #3090 © Yazan Dyt.Perihan KOCA ÇELİKDELEN | Yayın Ekim 2016
Mevsimsel geçişlerin başlamasıyla bedensel işlevlerimiz ve hormonlarımızda bir takım değişikliklerin olduğunu gözlemleriz. Bilhassa beslenme adına kış aylarında yaza kıyasla daha çok iştahta artış gözlemlenir. Bunun nedeni ise soğuk havaya karşı vücudun direnç göstererek daha çok enerji yakması ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmeye yönelerek daha çok yeme isteğinin oluşmasıdır.
Yine özellikle kış aylarına girerken serotonin ve melatonin hormonuna bağlı olarak kişilerde, daha çok karamsar olma, depresif, üzgün, öfkeli gibi ruh halleri de sık görülür. Bu duygu durumunun bastırılmasına karşılık olarak da daha çok yeme ve hareketsizlik, uyku, düzensiz beslenme gibi durumlar meydana gelir. Sonuç olarak, bu süreçlerde ani kilo artışlarına daha çok sık rastlarız.
Dolayısıyla bu dönemlere girerken beslenme düzenine daha çok dikkat edilmelidir. Mevsimine göre taze besinler tüketilmelidir. Böylece hem lezzetli hem de vitamin bakımından zengin gıdalarla beslenmiş olup, vücudun gerekli olan vitamin ve mineralini de sağlamış olacaksınız. Bu durum sonucunda; bağışıklık sisteminiz kış aylarında daha güçlü hale gelecek ve ayrıca iştah kontrolünü sağlamış, yaşam kalitenizi daha da sağlıklı bir şekilde yükseltmiş olacaksınız.
Kış aylarında nasıl beslenmeliyiz ;
Bağışıklık sistemini güçlü kılmak için sebze meyve tüketimi önemsenmelidir.
Biber, turp, ıspanak, domates, salatalık, kereviz, turunçgiller, yeşillikler , balkabağı, havuç gibi mevsim besinlerinden tüketilmelidir.
Hayvansal protein içeren gıdalara et, tavuk, balık, süt, yoğurt, yumurta, peynir gibi ve bitkisel protein içeren baklagiller, mantar, avokado gibi gıdalara ağırlık verilmelidir. Hayvansal prtoteinlerinin yanında demir emilimini arttırmak için c vitamini içeren domates, roka, turunçgiller, kivi, yeşil ve kırmızı biber, kuşburnu gibi besinler tüketilmedir.
Sebze yemeklerinin içine besin kalitesini arttıracağından ötürü baklagil ilave edilmesi tavsiye edilir.
Zencefil, tarçın, karabiber, pul biber, kekik gibi baharatlar yine bağışıklık sistemini güçlendireceği için kış aylarında tüketimi arttırılmalıdır.
Omega 3 içeren balık tüketimini haftada 1-2 kere yer verilmelidir.
Su tüketimi her zaman olduğu gibi kış aylarında da muhakkak düzenli olarak içilmelidir. Günlük 10-12 bardak arası su içilmelidir.
Aktivite olarakta haftanın belirli günleri spor yapmanız kilonuzu sabitlemenize ve daha zinde olmanıza katkı sağlayacaktır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Perihan KOCA ÇELİKDELEN'in Makale ve Yazıları
► Kış Mevsiminde Beslenme Dyt.Hande SEVEN AVUK
► Kış Mevsiminde Sağlıklı Beslenme Dyt.P. Seda CENGİZ
► Yaz Mevsiminde Doğru Beslenme Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
► Besin ve Besin Öğeleri Dyt.İpek AĞACA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Her Besin Mevsiminde Güzeldir' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kilo Nasıl Alınır? Aralık 2016
► Beslenmedeki Hakikat Ekim 2016
◊ Bir Diyet Güncesi Kasım 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:43
Top