2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Teknoloji Bağımlılığı
YAZI #3092 © Yazan Psk.Aygül KILIÇ | Yayın Ekim 2016
Sevgili Teknoloji ! Çocuğumu rahat bırakır mısın ?

Teknoloji şüphesiz ki hepimizin hayatının büyük bölümünü kapsamış durumdadır ve her gün hızla gelişmektedir. Bilgi edinme ve iletişim kurma her ne kadar daha kolay gibi görünse de durum daha karmaşık bir hal almaktadır. Gelişen teknoloji günlük hayatımızda karşımıza farklı şekilde çıkmakta, yetişkinler dahi buna ayak uydurmakta zorlanırken, çocuklar her geçen gün yeni bir geçici bilgiyi beyinlerine alıyorlar. Okuldaki teknolojilerden , teknolojinin faydalı yanlarından çok, olumsuz tarafından yararlanıyorlar. Bu dönemde Ebeveynlerden aldığımız şikayetlerin ve yakınmaların başını teknolojiyi kötü kullanım çekmektedir. Çocukların ödevlerini yapmak yerine okuldan eve geldikleri andan itibaren bilgisayarları , tabletleri veya cep telefonları ile vakit geçirmek istediklerini söylüyorlar. Bunlar yaş dönemlerine göre oyun, filmler , sosyal ağlar olarak değişim göstermektedir fakat hepsinin ortak yanı çocukların bu araçlara olan bağımlılığı , sorumlulukları olduğu eğitim ve öğrenim hayatından uzaklaşmaları , aile bağlarından ve sosyalleşmeden kopmaları anlamına gelmektedir. Teknolojiyi olumlu yönde kullandıklarında çocukların problem çözme ,odaklanma , dikkat, yaratıcılık, bilgiyi öğrenme ve araştırma merakı alanlarında çocukların gelişimini olumlu bir şekilde etkilemektedir. Burada büyük bir sorumluluk ebeveyne düşmektedir. Özellikle okul öncesi dediğimiz 0-6 yaş arası bilişsel, dil, sosyal ve duygusal becerilerinin gelişiminin de ki kritik dönem olarak tanımlanan bu dönemde daha dikkatli ve seçici olmaları gerekmektedir. Çocuklarıyla daha çok vakit geçirmeli , sohbet etmeli , bir yemek düzeni içerisinde olmalı ve onları dinleyebilmelidir. Araştırmalar gösteriyor ki erken çocukluk dönemlerinde ilgisizliğe maruz kalan çocuklar bağımlılığa daha meyilli bireyler olabiliyorlar .

Teknoloji bağımlısı olan çocuklarla baş etme yöntemleri ve aileye düşen görevler ;

*Çocuğun bilgisayara ,tv veya cep telefonuna ayırdığı zaman belirlenmelidir. Yaş dönemine göre okul öncesi dönem için günde 1 saat okul dönemi içinde ki çocuklar için günde 2 saat olarak anlaşmaya gidilmelidir.
*Çocuklar, teknolojiyi kullanım esnasına gözetim altında tutulmalı ne tür bir oyun oynuyor , ne tür bir film izliyor kesinlikle dikkat edilmelidir.
* Aile ile geçirilen zamanın , sohbetin veya yemek yemenin daha önemli olduğunu bilgisayarın veya diğer araçların bunun önüne geçilmemesi gerektiği bilincini çocuğa aşılamak gerekmektedir.
* Çocuklar ebeveynlerin söylediklerinden çok yaptıklarına bakarlar . Yani ebeveyni model alırlar bu nedenle kendiniz teknolojiyi nasıl kullanıyorsunuz ? öncelikle buna dikkat edilmelidir. .
*Her bireyin bir sorumluluğu vardır . Çocuklara da sorumluluk verin (ödev yapma , derslerini tekrar etme gibi) . Ödevlerini yerine getirdikten sonra bilgisayar kullanımına izin verin .
*Çocuğunuzun ihtiyaçları için göz dinlendirme , lavabo ihtiyacı gibi durumlarda mola vermesini söyleyin .
* Çocuğu bir birey olarak kabul edip karşınıza alarak teknolojinin olumlu ve olumsuz yanlarından bahsedin .
Unutulmamalıdır ki bunları yaparken baskıcı tutum ,şartlı cümleler , yasaklar veya cezalar gibi yanlış tutumlar içeren kurallar çocuklar üzerinde koyulmamalıdır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Aygül KILIÇ'ın Yazıları
► Teknoloji Bağımlılığı Psk.Namık ACAR
► Teknoloji Bağımlılığı Psk.Beniz YILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Teknoloji Bağımlılığı' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:56
Top