2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bir Metaforla Psikoterapi
YAZI #3097 © Yazan Psk.Dnş.Kerem ÇETİNKAYA | Yayın Ekim 2016
Psikoterapi nedir, ne değildir öğrenelim ?
Psikoterapi toplumda tanımından çok daha farklı, eksik ve yanlış olarak bilinmektedir. Yaygın olan düşünce arkadaşlarla, akrabalarla vb. kişilerle sohbet edip rahatlamak, neşelenmek gibidir.
Psikoterapinin Amacı
Psikoterapinin amacı kişinin problemlerini tam anlamıyla çözümleyip hayatında daha sonra karşılaşacağı problemlere kendi başına çözüm bulabilecek yeterliliğe gelmesini sağlamaktır.
Bizim psikoterapi tanımımız aşağıdaki gibidir (Norcross, 1990, s.218'den alıntı) :
Psikoterapi, insanların davranış, biliş, duygu ve/ya diğer karakteristik özelliklerini kendi istekleri yönde değiştirmelerine yardımcı olmak amacıyla, yerleşik psikolojik ilkelerden türetilmiş klinik yöntemlerin ve kişiler arası tutumların bilgilendirilmiş ve maksada yönelik şekilde uygulanmasıdır. Yani anlaşılır şekilde yazacak olursak önce insanın kendini dinleyebilmesi, sonra kendini anlayabilmesi sonra da kendisini yaşayabilmesini sağlamaya çalıştığımız dinamik bir süreçtir.
Bir Metafor Olarak Psikoterapi
Karanlık bir ev hayal edin hem de zifiri karanlık bir ev. Evin içerisinde nerede olduğunu bilmediğiniz, darmadağınık odalar var. Bu evde geziyorsunuz ve devamlı bir şeylere çarpıp düşüyorsunuz, ayağınıza bir şeyler batıyor, yüzünüze bir şeyler değiyor, üzerinize bir şeyler düşüyor ve siz yürüyemiyorsunuz canınız acıyor. Bu evin içerisinde düzgün bir şekilde gezemiyorsunuz.
Bu metaforla aslında anlatılmak istenen problemler yaşayan bir insan zihni ve bu insanın kendi zihnini görme şeklidir. Problem yaşayan insanlar duygularını ve düşüncelerini net bir biçimde görüp anlamakta zorlanırlar, doğru kararlar vermekte zorlanırlar, nasıl davranacaklarını bilemeyebilirler hatta bu nedenle yaşam kaliteleri düşer, problemleri yoğunlaşır, ilişkileri yıpranır ya da bozulur.
Psikoterapi bu noktada bu karanlık evde gezerken evi biraz daha görünür kılmayı amaçlar. Psikoterapist elinde küçük feneriyle, danışana evin bütün dehlizlerini göstermeye çalışır. Danışan biraz daha aydınlanmış olan evi yavaş yavaş düzenlemeye başlar ve ev artık biraz daha yürünür ve yaşanır haldedir. Daha sonra evi tanımaya başlar danışan. Evin kaç odası var? Odalarda neler var? Gibi soruların cevaplarını bulur. Ve süreç biraz daha ilerler artık danışan ampulleri sıkmış, şartelleri açmıştır. Artık ev aydınlıktır. Danışan eviyle yani kendisiyle baş başadır.

Kerem ÇETİNKAYA
Uzman Klinik Psikolog
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kerem ÇETİNKAYA Fotoğraf
Psk.Dnş.Kerem ÇETİNKAYA
İstanbul
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Kerem ÇETİNKAYA'nın Makale ve Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Bir Metaforla Psikoterapi' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:01
Top