2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yağlı Tohumlar
YAZI #3102 © Yazan Uzm.Dyt.Cansu TEKE | Yayın Kasım 2016
Yağlı tohumlar vücudumuza enerji vermesi dışında yiyecek hazırlamada lezzet verici olarak da kullanılırlar. Enerji ve protein değerleri çok yüksek olan yağlı tohumlar çocuklarda, sporcularda, gebelerde, ağır işlerde çalışanlarda, kilo almak isteyenlerin beslenme programlarında sıkça yer alan besinlerdir.
Yağlı tohumlar bitkisel kaynaklı besinler olup enerji içerikleri yüksektir. Yağlı tohumlar diyette çeşitlilik sağlamları açısından günlük önerilen miktarda tüketilmelidir.
Fındık, ceviz ve badem gibi sert kabuklu meyvelerin enerji değeri yüksek, aynı zamanda vitamin, minerallerden zengin olduğu için, sporcular içinde önerilen besinlerdir.
Yağlı tohumlar yüksek oranda yağ içermelerine rağmen bu yağın tekli ve çoklu doymamış yağ formunda olması nedeniyle yaralı etkileri vardır. Özellikle omega-3 içeren yağlı tohumların diyette bulunması koroner kalp hastalığının önlenmesine yardımcı olur.
Yağlı tohumlar vitamin ve mineraller açısından zengin kaynaklardır. Özellikle antioksidan olan E vitamini, folik asit ve B grubu vitaminlerinden zenginlerdir. Bu maddeler vücudun normal fonksiyonlarını sürdürmede gerekli maddelerdir.
Yağlı tohumlar diyet lifi açısından da zengindirler. Çözünür ve çözünmez posa içerikleri tokluk hissi oluşturmaya, kan kolesterolünü düşürmeye, kabızlığı önlemeye, kan glukozunu düzenlemeye, bazı bağırsak rahatsızlıkları ve kanserden korumaya yardımcıdır.
CEVİZ: Omega-3’ten ve liften zengin. Ara öğünler için iyi bir alternatif.
ÇİĞ BADEM: Doymamış yağ asitlerinde, liften ve proteinden zengin. Ara öğünlerde 1 fincan bitki çayı ile harika gider 
ÇİĞ FINDIK: Folik asit, E,K ve C vitaminlerinden, demir, çinko, bakır gibi minerallerden, protein ve liften zengindir.
ÇİĞ KAJU: B, E vitamini, potasyum, magnezyum ve fosfor mineralleri açısından zengindir. Kalori ve yağ içeriği yüksek olduğu için aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.
AY ÇEKİRDEĞİ: yüksek protein, yağ, E, B vitaminleri, çinko, bakır, selenyum, mangan, magnezyum içeriğine sahiptir. Çiğ ve tuzsuz tüketilmesini öneririm.
KABAK ÇEKİRDEĞİ: E ve B vitaminleri, potasyum, fosfor, selenyum ve çinko açısından zengin bir besindir. Yağlı olduğundan aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.
ANTEP FISTIĞI: A ve B grubu vitaminlerinden, fosfor mineralinden ve lif açısından zengindir. Kalp sağlığını korur ve kan şekerini düzenler.
2 adet tam ceviz içi 60 kalori
6 adet çiğ badem 70 kalori
6 adet çiğ fındık 75 kalori
Yarım avuç Antep fıstığı 60 kalori
1 avuç kabak çekirdeği 60 kalori
1 yemek kaşığı ay çekirdeği 60 kalori
6 adet çiğ kaju 65 kalori
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cansu TEKE Fotoğraf
Uzm.Dyt.Cansu TEKE
Kırşehir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Cansu TEKE'nin Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Yağlı Tohumlar' başlığıyla benzeşen toplam 3 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Susamadan Su İçin Aralık 2018
◊ Kahve ile Gelen Sağlık Aralık 2016
◊ Yaşlılıkta Beslenme Kasım 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:31
Top