2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gebelik Döneminde Beslenme
YAZI #3103 © Yazan Uzm.Dyt.Cansu TEKE | Yayın Kasım 2016
Gebelik dönemi kadınların hayatlarındaki en önemli dönemlerden biridir. Vücutta fizyolojik olarak birçok değişiklik olur.
40 hafta süren bu serüven; şişkinlik, kanama, kramplar ve ruh halinde değişmeyle başlar. Tomurcuk büyüklüğünde hücrenin bölünmesi ve değişmesiyle devam eder. Bu dönemde bebeğin hem fiziksel hem de mental açıdan sağlıkla gelişebilmesi için anne adayının dengeli ve yeterli bir biçimde beslenmesi gerekmektedir. Gebelik süreci keyifli ve heyecan verici bir süreç olmakla beraber anne adayı açısından bazı sorunlarla seyredebilir. Bulantı, kusma, iştahta azalma, ödem, kabızlık gibi sorunlara sıklıkla rastlanır. Bu sorunlar kişiye özel bir beslenme programı ile çözülebilir.
İLK 3 AYDA BESLENME
Günlük enerji ihtiyacı kişisel olarak değişmekle beraber gebelikte artar. Ancak bu sınırsız yemek anlamında değildir ya da ‘iki canlısın iki katı ye’ demekte değildir. İlk 3 aylık dönemde günlük 100 kalorilik basit bir artış bu artışı karşılamaya yeter. Günlük beslenme alışkanlığınıza ek olarak beslenmenize ekleyeceğiniz 1 bardak süt veya 1 kase yoğurt veya 1-2 meyve size ve bebeğinize yeterli olacaktır.
Özellikle besin değeri yüksek gıdaları tüketmek, protein ve kalsiyumdan zengin beslenmek gerekir. Bu dönemde artan mide bulantılarını engellemek için kokusuz yiyecekler tercih edilmelidir. Fazla baharatlı, asitli yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
İKİNCİ 3 AYLIK DÖNEM DE BESLENME
Gebeliğin en rahat dönemidir. Bu dönemde artık bulantı ve kusmalar büyük oranda azalmıştır. İştahta artış olabilir. Öğün sayısını arttırmak ve sıklaştırmak iştah kontrolünü sağlayarak sizi rahatlatacaktır.
Bebeğin ihtiyacını karşılamak amacıyla günlük enerji ihtiyacınıza 300 kalori eklemeniz yeterli olacaktır. Kabızlığın arttığı bu dönemde günlük posa tüketimini arttırmak gerekir. Tam tahıllı ekmek, sebze ve meyve tüketimini arttırmalıdır. İkinci 3 aylık dönemde bebeğin kemikleri geliştiği için kalsiyum açısından zengin beslenilmelidir. Proteinden, liften, kalsiyumdan ve kompleks karbonhidratlardan zengin besin değeri yüksek gıdalardan oluşan beslenmeniz bu dönemde bebeğin gelişimi üzerine büyük etkilere sahiptir.
SON 3 AYLIK DÖNEMDE BESLENME
Gebeliğin son 3 ayında beslenmenize az yağlı, az şekerli besin değeri yüksek 450 kalori eklemeniz size ve bebeğinize yeterli olacaktır. Büyüme ve gelişmenin arttığı bu dönemde kilo artışı hızlanacaktır. Vücutta özellikle eller ve ayaklarda ödem görülebilir. Eğer ödem görülüyorsa tuz tüketimi kısıtlanmalıdır. Bebeğin bu dönemde kemik gelişimi, kan hücresi yapımı arttığı için kalsiyum, magnezyum ve demirden zengin beslenilmesi gerekir.
GEBELİKTE TÜKETİLMEMESİ GEREKEN BESİNLER
Ağır metal içeren balık türleri (ton balığı, suşi…)
Az pişmiş et, çiğ yumurta
Taze/pastörize olmamış peynir
Alkol, kafein (siyah çay, kahve, beyaz çay, yeşil çay vb )
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cansu TEKE Fotoğraf
Uzm.Dyt.Cansu TEKE
Kırşehir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Cansu TEKE'nin Yazıları
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Melis İĞLİ YILMAZ
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Nesil ÇAĞANSOY
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Müge ÜLKER
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Aylin ÇERÇİ
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Ezgi TOPTAŞ BIYIKLI
► Gebelik ve Emziklilik Döneminde Beslenme Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Gebelik ve Beslenme Dyt.Selin ÇAVDAROĞLU
► Gebelik Diyabeti ve Beslenme Dyt.Nazlı ŞİŞİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Gebelik Döneminde Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 60 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Susamadan Su İçin Aralık 2018
◊ Kahve ile Gelen Sağlık Aralık 2016
◊ Yaşlılıkta Beslenme Kasım 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:48
Top