2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaşlılıkta Beslenme
YAZI #3110 © Yazan Uzm.Dyt.Cansu TEKE | Yayın Kasım 2016
Anne karnından başlayarak yaşamın sonlanmasına kadar devam eden kaçınılmaz bir süreç olan yaşlılık, zamana bağlı olarak anatomik ve fizyolojik işlev değişiklikleriyle devam eder. Yaşlılıkla birlikte vücutta yıkım hızı artar, tat ve koku duyusu azalır, tükürük salgısı azalır, ağız ve diş sorunları artar, yutma zorlaşır, yaşın artmasıyla birlikte gıdaların sindirim siteminde kalma süresi artar ve uzun süreli tokluk hissi yaşanır. Sindirim siteminde sorunlar meydana gelir. Yaşın artmasıyla meydana gelen fizyolojik bu değişiklikler, psikolojik sorunların artması, ekonomik problemler, alışveriş yapamama, kendi yemeğini hazırlayamama ve ilaç kullanımları yeterli ve dengeli beslenmelerini dolayısıyla sağlıklarını olumsuz olarak etkiler.
Yaşın artmasıyla sık görülen yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları, kemik erimesi, diyabet gibi kronik hastalıklar yaşam kalitesini ve süresini olumsuz etkiler.
Çiğneme ve yutma gibi problemleri olan yaşlılar yumuşak yani kolay çiğnenebilir besinler tüketmelidir. Her yaşta olduğu gibi bu yaş grubunda da yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması ve geliştirilmesi için çok önemlidir. Yeterli ve dengeli beslenme; dört besin grubunda bulunan besinlerin yeterli miktarda tüketilmesiyle sağlanır. Bu besinler; süt grubunda yer alan süt, peynir ve yoğurt; et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta ve kuru baklagiller; sebze ve meyve grubu ile tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç, mısır ve tarhanadır.
Haftada en az 2-3 kez balık tüketilmelidir. Hayvansal kaynaklı yağ tüketimi azaltılmalı, bitkisel kaynaklı sıvı yağlar tercih edilmelidir. Az yağlı veya yağsız süt ve yoğurt tüketimine özen gösterilmelidir. Kan şekerini hemen yükselten şeker, şekerli ve hamurlu besinler yerine muhallebi ve sütlaç gibi sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Özel gün ve toplantılarda pasta, tatlı ve şekerleme tüketiminden olabildiğince kaçınılmalıdır.
Her gün imkanlar dahilinde 5-7 porsiyon sebze ve meyve ile haftada 2-3 kez kuru baklagil yemeği tüketilmelidir. Kızartma ve kavurma yöntemleri yerine sağlık açısından daha uygun olan haşlama, ızgara ve fırında pişirme yöntemlerini tercih edilmelidir. Kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır. İçinde et bulunan yemekleri pişirirken ilave yağ konulmamalıdır. Mümkün olduğunca yaşa uygun olarak fiziksel aktivite artırılmalıdır.
* Öğün sayısı artırılmalı, az ve sık yemek yenilmelidir. (3 ana, 3 ara öğün) Mutlaka sabah kahvaltısı yapılmalıdır.
* Yağ, şeker, tuz tüketiminizi azaltın.
* Yağı azaltılmış süt ve süt ürünlerini tercih edin.
* Günde ortalama 8-10 bardak su için.
* Posa içeren sebze, meyve, tahıl ve kuru baklagilleri tüketin.
* Haftada 2 kez balık tüketin.
* Katı yağ tüketiminizi azaltın.
* Salatalarınıza zeytinyağı kullanın.
* Yemek pişirme yöntemleri çok önemlidir. Sindirim sisteminde rahatsızlık yaratmayacak haşlama, ızgara ve fırında pişirme yöntemlerini tercih edin. Yaşlılar için kızartma ve kavurma yöntemleri uygun değildir. Kızartılmış besinler yağ çektikleri için enerji içeriğinin daha yüksek ve yaşlılar açısından sindirimlerinin daha güç olacağı unutulmamalıdır.
* Beyaz ekmek yerine kepekli, esmer ekmeği tercih edin.
* Ağız ve diş sağlığınıza dikkat edin.
* Düzenli olarak egzersiz yapın.
* Uygun vücut ağırlığınızı koruyun.
* Hızlı yemek yemeyin.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cansu TEKE Fotoğraf
Uzm.Dyt.Cansu TEKE
Kırşehir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Cansu TEKE'nin Yazıları
► Yaşlılıkta Beslenme Dyt.Aziz KILINÇ
► Yaşlılıkta Beslenme; Dyt.Emine DEMİR
► Yaşlılıkta Beslenme Dyt.Müge ÜLKER
► Yaşlılıkta Beslenme Dyt.Reyhan YÖRÜMEZ
► Yaşlılıkta Beslenme Önerileri Dyt.Aylin ÇERÇİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Yaşlılıkta Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Susamadan Su İçin Aralık 2018
◊ Kahve ile Gelen Sağlık Aralık 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:08
Top