2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğumu Psikoloğa Götürürken Ona Ne Demeliyim?
YAZI #3112 © Yazan Psk.Gülten İKİZOĞLU | Yayın Kasım 2016
Çocuğumu Psikoloğa Götürürken Ona Ne Demeliyim?


Görüşmeye çocuğu için gelen anne-babalara mutlaka sorduğum bir soru vardır: “Buraya gelirken çocuğunuza ne söylediniz, nasıl bir açıklama yaptınız?” Bu soruyu sormaktaki amacım çocuğun o anda hangi duygular içinde olduğunu anlayarak ,telafi edilmesi düzeltilmesi gereken bir durum varsa seansın başında bu konuyu ele alıp terapötik iletişim engellerini ortadan kaldırmaktır.

Gerektiği gibi açıklama yapan ebeveynlere rastlamakla beraber genellikle anne-babaların bu konuda zorlandıklarını görmekteyim. Hiçbir açıklama yapmadan getirenler olduğu gibi, doktora, bir arkadaşıma, bir öğretmene gidiyoruz diyen anne-babalar da olmaktadır.

Çocuğumuza psikolog desteği alması gerektiğini anlatırken nelere dikkat etmeliyiz?

1) Yapacağımız açıklama dürüstçe ve yaşına uygun anlayabileceği bir açıklama olmalıdır.

2) Psikolog yardımı isteme nedeninizi açıklarken çocuğu suçlayan, sorunlu olduğunu ima eden bir dil kullanmamaya dikkat ederek, sadece samimiyetle ona yardım etmek ve hayatını kolaylaştırmak istediğinizi anlatın. Ve bu konuda çocuğunuzun sizinle işbirliği yapmasını sağlayın.

3) Yaşanan durumda hepinizin bir payı olduğunu söyleyerek , bu konuda uzman kişinin görüşünü alarak herkesin kendine düşeni yapmasının ailenizin mutluluğu için öneminden bahsedin.

4) Psikoloğu doktor ya da öğretmen olarak değil, sorunun çözümü için sizi dinleyecek, anlayacak ve yardımcı olmaya çalışacak kişi olarak tanıtın.

5) Çocuğunuz ergenlik döneminde ise (12-20 yaş) yaşadığı sorunun kendi hayatını ne şekilde zorlaştırdığını ona anlatarak, bu konuda yardım almasının hayatına katacağı güzelliklerden bahsedip , karar vermesi için ona zaman tanıyın. Ergenin kendi isteği ve kararı ile gelmesi önemlidir.

6) Psikologların gizlilik ilkesinden bahsederek konuşulanların sadece psikolog ile kendisi arasında kalacağından muhakkak bahsedin. Bu konuda şüpheleri olan çocuk ya da ergen, psikoloğa güven duymayarak iç dünyasını açmayacaktır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gülten İKİZOĞLU Fotoğraf
Psk.Gülten İKİZOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gülten İKİZOĞLU'nun Makaleleri
► Bir Psikoloğa İhtiyacım Var! Psk.Mehmet UZUT
► Psikoloğa Gitmek.... Psk.Funda KIVRIKOĞLU
► Psikoloğa Ne Zaman Başvurmalıyım? Psk.Aylin GÜNDOĞDU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuğumu Psikoloğa Götürürken Ona Ne Demeliyim?' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:03
Top