2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diyabetin Farkında Mıyız?
YAZI #3113 © Yazan Uzm.Dyt.Cansu TEKE | Yayın Kasım 2016
Tip-2 diyabet nüfusun artışına, toplumun yaşlanmasına, obezite ve hareketsiz yaşamın artmasıyla görülme sıklıpı artan, uygun bir şekilde tedavi edilmezse hastane yatışları ve ölümlerin artışına kadar giden bir hastalıktır. Gerekli testlerin erken yapılması, yeterli tedavi ile hayat kalitesinin yükseltilebileceği bir hastalıktır. Diyabet tedavisinin temelini hastanın eğitim, kan şekerinin normale çekilmesi, oluşacak komplikasyonların ve risklerin kontrol altına alınması oluşturur.
Hastalığın tipi ve seyri ne olursa olsun önemli olan hastanın eğitimi, diyeti ve egzersizinin doğru şekilde planlanması ve tanı anından itibaren bu değişikliklere başlanmasıdır. Tedavi ve diyet programların hastanın hiperglisemi ve hipoglisemisi, ek alışkanlıkları, hayat tarzı göz önüne alınarak planlanmalıdır.
Diyabet tedavisinde tıbbi beslenme ve yaşam tarzı değişikliğiyle kan şekeri seviyesi ayarlanmazsa oral antidiyabetik ilaçlar tedaviye eklenir. Hayat tarzında hiçbir değişiklik yapmadan bu ilaçların faydalı olacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Kullanılan oral antidiyabetik ilaçların yan etkileri olduğunu unutmadan mutlaka doktorunuz ve diyetisyeniniz kontrolünde tedavi ve beslenme programıyla birlikte kullanınız.
Her hastanın uygulayacağı diyet birbirinden farklıdır. Bunun nedeni de kişilerin boy ve ağırlıklarının farklı olması ve ihtiyaçları olan enerji – besin ögelerinin değişmesidir.
Kan şekerinin düşüreceğim diye aç kalınmaz!
Bunun yerine sağlıklı beslenip ona göre ilaç ve insülin dozu ayarlanmalıdır. Tıbbi beslenme programımızda yer alan besinlerden fazla yemek kan şekerinin yükselmesine az yemek ise kan şekerinin düşmesine neden olur. Bu iki durumda da kan şekeri kontrolü bozulur. Başta böbrekler, gözler ve karaciğer olmak üzere birçok organ bu ani değişikliklerden olumsuz yönde etkilenir.
Diğer bir önemli konu ise ana ve ara öğünlerin atlanmamasıdır.
Beslenmede değişiklik yapmak ilk aşamada zor olsa da daha sonra alışılır. Çok acıkma,susama ve idrara çıkma sorunları düzene girer ve hayat kalitesi artar.
Diyabetli bireylerin beslenmelerinde dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
1. Yağı azaltın.
2. Bol lifli beslenin (sebze ve meyveyi fazla tüketin. Zeytinyağlı sebze yemeklerini tercih edin.)
3. Bol su için.
4. Gün boyu bir çok besin maddesinden tuz alıyoruz. Yemeklere ekstradan tuz eklemeyin ve günlük tuz tüketiminiz 1 çay kaşığını geçmesin.)
5. Çok şekerli besinleri (kek, pasta, börek, reçel, bal, pekmez, şerbetli tatlılar) hayatınızdan çıkarın.
6. Beyaz ekmek yerine koyu renkli ekmekleri tercih edin.
7. Etiket okuma alışkanlığı kazanın.
8. Herhangi bir sağlık sorununuz yok ise sporu hayatınızın temel ve değişmez bir ögesi haline getirin. Her gün yapacağınız 30 dakikalık tempolu yürüyüş hücrelerin insuline olan duyarlılığını arttıracaktır.
9. İdeal ağırlığınıza ulaşmaya çalışın.
10. Mümkün olduğunca doğal beslenin –light-diyet ürünlerin fazladan işlemden geçtiğini unutmayın.
Sağlıklı olmak için uyumlu-ılımlı-sabırlı ve kararlı olun
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cansu TEKE Fotoğraf
Uzm.Dyt.Cansu TEKE
Kırşehir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Cansu TEKE'nin Yazıları
► Yediklerinizin Farkında Mısınız? Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Diyabetin Farkında Mıyız?' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Susamadan Su İçin Aralık 2018
◊ Kahve ile Gelen Sağlık Aralık 2016
◊ Yaşlılıkta Beslenme Kasım 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:50
Top