2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kardeş Geliyor… Neler Yapmalıyız?
YAZI #3114 © Yazan Uzm.Psk.Nur ÖZTÜRK | Yayın Kasım 2016
Yeni bir bebek haberi aileleri mutlu eden önemli olaylardan biridir. Yeni bir bebeğin aileye katılması, ebeveynleri heyecanlandırır. Bu heyecan ile yeni bebeği karşılama hazırlıklarına başlayan ebeveynler, evdeki büyük bebeğin davranışlarında çeşitli değişikler görmeye başlarlar. Evdeki büyük bebek, bu telaşın onunla bir ilgisini olmadığını, artık büyüdüğünü ve yeni bir düzenin onu beklediğini farketmiştir. Bu durum, çocukta çeşitli kaygıların oluşmasına zemin hazırlayabilir.

Peki bu durumun yaşanmaması için ya da önlenebilmesi için ebeveynler neler yapmalıdır?

Öncelikle, yeni bebeğinizin olacağını öğrendiğinizde, büyük çocuğunuza bu durumu nasıl açıklayacağınız konusunda kaygılanmayın. Çocuklar bu kaygılarınızı hissedebilirler. Bu düşüncenizin aksine bir kardeş sahibi olmanın güzelliklerini hatırlayın. Bu düşünce ile yeni bebeğin haberini çocuğunuza anlatın. Büyük çocuklar ilk zamanlarda kaygılı, huzursuz, huysuz, saldırgan, bebeksi ve inatçı davranışlar sergileyebilirler. Bunlar normal tepkilerdir, bunlara hazırlıklı olun.

Çocuğunuza, fizyolojik değişmeleriniz başladığı dönemde bir kardeşi olacağını söyleyerek bu duruma yavaş yavaş alışmasını sağlayabilirsiniz. Bunu yaparken ” Sana bir oyun arkadaşı geliyor” gibi ifadeler kullanmamaya özen gösterin. Çünkü bebek doğduğunda bunları yapamayacağını anlayan büyük çocukta hayal kırıklıklarına sebep olabilirsiniz. Bunun yerine çocuğunuz ile beraber onun bebeklik albümlerini inceleyin. Onunda aynı şekilde bir zamanlar bebek olduğunu, bebekken neler yapabildiğini fotoğraflar sayesinde somut bir şekilde anlatabilirsiniz. Eğer çevrenizde ufak bir bebek var ise bunu anlatabilmek daha kolay ve etkili olacaktır. Onu ziyaret ederek, kardeşi doğduğunda neler yaşanabileceğini anlatabilirsiniz. Bebek doğduğu zaman kendi ihtiyaçlarını karşılayacak durumda olmadığı için onunla daha fazla vakit geçireceğinizi söylerek büyük çocuğunuzdan bu konularda size yardımcı olabileceğini söyleyebilirsiniz.

Yeni doğucak bebek için hazırlıklar yaparken, büyük çocuğunuzun fikrini almaya özen göstermelisiniz. Bu hazırlık sürecine dahil olmak onun hoşuna gidecektir. Örneğin; beraber alışverişe gitmek, bu hazırlıkta size yardımcı olmak onuda sevindirecektir. Alışkanlıkların değişmesi de kaygı yaratan bir durumdur bu sebeple çocuğunuzun hayatındaki rutinleri değiştirmemeye özen göstermelisiniz. Sağlığınız müsaade etmiyorsa, önceleri birlikte yaptığınız etkinlikleri sürdürmek için baba, anneanne, babaanne gibi bir aile üyesinden yardım alın. “Kardeşi gelince kıskanacak, üzülecek, ona bu kadar zaman ayıramayacağım” gibi düşüncelere kapılıp normalde davrandığınızdan farklı (daha hoşgörülü, aşırı ilgili vb.) davranmamaya özen gösterin.

Doğum zamanınızın planlamasını yaparken evdeki çocuğunuzuda dikkate almaya özen göstermelisiniz. Çocuğunuzun kiminle, nerede kalacağını planlamalı ve bunu çocuğunuzla paylaşmalısınız. Hastaneden eve döndüğünüzde yeni bir bebekle ile sizi görmek ona zor gelebilir. Bu konuda eşinizdende destek alarak büyük çocuğunuzla ilgilenmeyi ertelememeye dikkat edin. Büyük çocuğunuza sorumluluklar vererek bebeğe daha kolay alışmasını sağlayabilirsiniz.

Yeni bir bebeğin evde var olmasıyla çocuğunuzda bebeksi hareketleri veya saldırgan davranışlar görebilirsiniz. Bunu onun anlayacağı bir dilde ona anlatarak aşabilirsiniz. Örneğin; “ ………. davranıyorsun çünkü bebeğe daha çok zaman ayırmak zorunda olduğum için kızgınsın. Ama kızgınlığını vurarak göstermen doğru değil.” şeklinde konuşmalar ile sağlayabilirsiniz.

Evdeki çocuğu anaokuluna göndermek kısa süreli bir çözüm yoludur. Bu şekilde bir karar almanız çocuğunuzun “bebek geldiği için beni evden uzaklaştırıyorlar” şeklinde düşünmesine sebep olabilir. Çocuğunuzun düzenini bozmadan bu durumu aşmaya çalışın. Bu konuda ailenizden destek alarak, onun alıştığı düzenini bozmadan yapmaya çalışın. Aksi takdirde çocuğunuzun gelişimini etkileyen bazı semptomların oluşmasına sebep olabilirsiniz.

Çocuğunuzla baş başa geçirebileceğiniz zamanları yakalamaya özen gösterin. Bebek uyuduğunda, baba eve geldiğinde, bakıcı/anneanne yardımı alabildiğinizde, birlikte zaman geçirmeye çalışmanız bu durumu kolay ve sağlıklı bir şekilde atlatmanızı sağlayacaktır.

Uzman Psikolog Nur Öztürk
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nur ÖZTÜRK Fotoğraf
Uzm.Psk.Nur ÖZTÜRK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi26 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Nur ÖZTÜRK'ün Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kardeş Geliyor… Neler Yapmalıyız?' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Çocuk ve Bağlanma Kasım 2016
◊ Çocuk İstismarı Kasım 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:09
Top