2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mevsim Geçişleri ve Beslenme
YAZI #3117 © Yazan Uzm.Dyt.Zeliha KARTAL DOĞAN | Yayın Kasım 2016
MEVSİM GEÇİŞLERİ VE BESLENME
Mevsim geçişleri yaşadığımız şu günlerde bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak hastalıklara karşı korunmamızı sağlayacaktır. Bağışıklık sistemimiz vücudumuzun kalkanıdır o ne kadar güçlüyse vücut da o kadar dinçtir. Soğuk havaların gelmesiyle birlikte artan grip, nezle, boğaz ağrısı, halsizlik gibi durumlarla baş etmek bağışıklığımızı güçlendirecek besinlerle mümkündür. Hastalıklara yakalanma riskimizin arttığı şu günlerde günlük beslenmemize bu besinleri ekleyerek daha zinde bir bedene sahip olabiliriz. Bağışıklığımızı güçlendirecek besinler şunlardır:
A VİTAMİNİ
Et, karaciğer, yumurta, süt, yoğurt, turuncu ve yeşil sebzeler bolca A vitamini içerir. A vitamini bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye yardımcı bir vitamindir. Bu dönemde daha az hastalanmak için etli yemekler ve çorbalar , yoğurt, havuç, bal kabağı, kapya biber ve yeşillikler sofradan eksik edilmemelidir.
C VİTAMİNİ
Kuşburnu, kivi, turunçgiller, biber ve yeşillikler C vitamininden zengindir. Kuşburnu marmelat olarak tüketilebileceği gibi çayı da tercih edilebilir. Günlük 1 adet kivi yada 2 adet çarliston biber yada 1 adet portakal tüketmek c vitamini ihtiyacını karşılamaktadır. C vitaminin fazlasının vücuda yararı yoktur, idrarla atılmaktadır.
E VİTAMİNİ
Ceviz, fındık, badem ve diğer kuruyemişlerde, sıvı yağlarda , yağlı tohumlarda, kuru baklagillerde, yeşil yapraklı sebzelerde E vitamini bulunur. Antioksidan özelliğiyle bağışıklık sistemini güçlendirir. Günlük 1 avuç kuruyemiş tüketmek bağışıklık sistemini güçlendirecektir. Yemekleri sıvı yağ ile yapmak veya sıvıyağla tereyağı karıştırmak da bağışıklık sistemini destekleyecektir.
ÇİNKO
Yağsız et, tavuk, badem, ay çekirdeği , susam, mantar, buğday ürünleri çinko bakımından zengindir. Çinko bağışıklık sistemini güçlendiren bir mineraldir.
SELENYUM
Deniz ürünleri , sarımsak, mantar, susam, yumurtada bolca bulunur. Selenyum bağışıklığı güçlendiren minerallerden bir diğeridir. Beslenmemizde yumurtaya yer vermemiz, haftada en az 2 kere balık tüketmemiz önemlidir.
OMEGA-3
Omega-3 balık, ceviz, keten tohumu ve semizotunda bulunur. Bağışıklık sistemi için çok önemli bir yağ asididir. Tamda balık sezonu açılmışken haftada mutlaka 2-3 defa balık tüketilmelidir. Fırında veya az yağda tavada pişirilebilir. Kızartma yöntemiyle pişirilen balık omega-3 yağ asidini kaybetmektedir.
PROBİYOTİKLER
Probiyotikler bağırsaklarımızda yaşayan vücuda dost bakterilerdir. Ev yapımı yoğurt, turşu, kefir, hazır probiyotik yoğurt, tarhana çorbası probiyotik içermektedir veya eczanelerde takviye olarak satılmaktadır. Beslenmemizde mutlaka yer vermemiz gereken besinlerdir. Bağırsakları koruyarak bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
Güçlü bir bağışıklık sistemi ve sağlıklı günler dilerim.
DİYETİSYEN ZELİHA KARTAL
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Zeliha KARTAL DOĞAN'ın Makaleleri
► Mevsim Değişikliklerinde Beslenme Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Mevsim Geçişleri ve Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sağlıklı Yağlar Mayıs 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:27
Top