2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğunuz Bütün Kışı Antibiyotikle Geçiriyorsa Alerjik Olabilir!
YAZI #3129 © Yazan Dr.Sevin KARALAR | Yayın Kasım 2016
Alerjisi olan, astım eğilimi olan hastalarda, başka insanlarda hiç bir etki yapmayan dış etkenler hava yollarının içini döşeyen zarda enflamasyon yani kızarma ve şişmeye yol açar. Enflamasyonda, mukoza şişerek kalınlaşır, sekresyon, mukus salgılanması artar.
Mediatör dediğimiz bazı aracı maddelerin etkisi ile hava yollarının iç yüzünü döşeyen zarın (mukozanın) içine kanın serumu sızar yani zar ödemlenir; kandaki beyaz hücreler mukoza içine göç eder, ardından mukozanın içindeki kan damarları genişler ve sonuçta mukoza şişerek hava yolları daralır.
Kış aylarında geçirilen viral üst solunum yolu enfeksiyonları hava yolu ödeminin enflamasyonunun en önemli sebebidir. Nezle, soğuk algınlığı gibi isimlerle de adlandırılan rinit üst solunum yolunun viral enfeksiyonudur. Rhinovirus (%40 etken), Coronavirus, Respiratory syncytial virus (RSV), Adenovirus, Influenza ve Parainfluenza virusları en sık etkendir. Çocuklar yılda 4-8, erişkinler 2-5 defa soğuk algınlığı geçirebilir. Bir diğer üst solunum yolu enfeksiyonu olan AKUT Tonsillofarenjit (bademcik ve boğaz iltihabı) çocukluk çağında en sık görülen enfeksiyonlardandır. Etken sıklıkla virüslerdir ve hastalık kendiliğinden iyileşebilir. En sık (%70) viruslar (Adenovirus, Enterovirus, Parainfluenza, Epstein-Barr (EBV), Herpes simplex virus (HSV), RSV, Influenza A ve B, Cytomegalovirus, Rhinovirus etkendir. 3 yaş altında görülen bademcik ve boğaz enfeksiyonları genellikle viruslar nedeniyledir. 5-15 yaş arası çocuklarda A Grubu Beta Hemolitik Streptokok adlı bakteriler de boğaz enfeksiyonlarına neden olur(%10-30).
Alerjik çocuklarda alerjiye bağlı hava yolları mukozasındaki hassasiyet- enflamasyon- kış aylarında tüm çocuklarda görülen yukarıda bahsettiğimiz üst solunum yolu enfeksiyonlarının, bu çocuklarda sinüzit ya da bronşit tablosuyla seyretmesine yol açar.
Grip ve soğuk algınlığı sırasında sinüs boşluklarında artmış sekresyon, salgı birikir. Alerjik çocuklarda enflamasyona bağlı burun içindeki konkalar ödemli, şiş olduğundan burun tıkanıklığı sıktır ve enfeksiyon döneminde bu tıkanma daha da artarak salgılar sinüs boşluklarında birikir; buraya oksijen de giremez ve mikropların üremesine uygun bir ortam oluşur. Bu durum sinüzit oluşumuna yol açar, ardından geniz akıntısı ile enfeksiyon aşağıya iner bronşları da etkiler ve bronşit tabloya eklenir. Bu da maalesef alerjik çocukların bütün kışı antibiyotik kullanarak geçirdiği bir kısırdöngü yaratır.
Takibi iyi yapılmayan altta yatan alerjisi tedavi edilmeyen çocuklar maalesef çok sık ve gereksiz antibiyotik tedavisine alınırlar. Sonbahar kış aylarında bir çocuk sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçiriyor, antibiyotiği kesildikten kısa süre sonra tekrar hastalanıyorsa mutlaka alerji açısından değerlendirilmeli, gerekli testleri yapılıp alerjisi olan alerjenle ilgili tedbirler alınmalı, uygunsa immunoterapi dediğimiz nedene yönelik aşı tedavisi başlanmalı ve koruyucu tedavi ile takibe alınmalıdır.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı
Sevin Karalar
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sevin KARALAR Fotoğraf
Dr.Sevin KARALAR
İstanbul
Doktor "Göğüs Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi28 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Sevin KARALAR'ın Makaleleri
► Alerjik Rinit-2014 Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► Alerjik Çocuk ve Dondurma Prof.Dr.Yonca TABAK
► Alerjik Rinitin Tedavisinde Fototerapi Op.Dr.Ahmet ŞİRİN
► Alerjik Kontak Dermatit-2014 Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► Alerjik Rinit (Saman Nezlesi) Prof.Dr.Murat Cem MİMAN
► Alerjik Hastalıklarda Akupunktur Tedavisi Dr.Cemalettin EKMEKCİOĞLU
► Alerjik Rinit’te Rhinoligt Tedavisi Op.Dr.Mert BİLGİLİ
► Adet Dönemleri ve Alerjik Hastalıklar Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocuğunuz Bütün Kışı Antibiyotikle Geçiriyorsa Alerjik Olabilir!' başlığıyla benzeşen toplam 65 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Dünya Koah Günü Kasım 2016
► Öksürük ve Tedavisi Mayıs 2015
► Nefes Darlığı Nisan 2015
► Hıçkırık Neden Olur? Nasıl Geçer? ÇOK OKUNUYOR Haziran 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:53
Top