2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Oyun ve Oyun Terapisi Nedir?
YAZI #3133 © Yazan Uzm.Psk.Neslihan ERŞAHİN | Yayın Kasım 2016
OYUN VE OYUN TERAPİSİ NEDİR?

Oyun çocuğun icra ettiği, eğlenirken bir yandan öğrendiği, sosyalleşmesine ve toplumsal kuralları öğrenmesine olanak tanıyan, içinde sonsuz huzur bulduğu bir dünyadır. Yetişkinlerin çocuklarla iletişim kurma ve onların dünyalarına ortak olma imkanı buldukları, tamamen doğal bir ortamdır.

Peki evde doğal bir şekilde kurulan oyunlar; nasıl terapi olmaktadır?

Yetişkinler için bireysel terapi neyse, çocuklar içinde oyun terapisi odur. Çocukların kelime dağarcığı, kendilerini ifade etme biçimleri, duygularını yansıtma şekilleri yetişkinlerdeki gibi değildir. Oyun terapisi çocuklara bu imkanları fazlasıyla sunmaktadır. Çocuklar duygu ve düşüncelerini oyuncaklar aracılığıyla iletmektedir. Oyun tarapisti ile çocuk, kendi algıladığı dünyayı tanımayı, problemleriyle yüzleşmeyi, çatışmalarını oyuncaklar ile deneyimlemeyi ve hayatla daha iyi başa çıkmayı öğrenmiş olur. Bu şekilde davranışlarını değiştirebilir ve kurduğu ilişkilerden daha fazla haz alır hale gelir.

Oyun terapisi ile çocuğun içsel süreçlerine bir ışık tutulur. Oyun terapisti çocuğun ihtiyaç duyduğu kabul görme, anlaşıldığını hissetme ve kontrolün kendilerinde olduğunu bilme gibi duyguları yaşamalarına imkan tanır.

Terapisti ile başlayan serüvende, farklı anlamları olan oyuncaklar çocuklara sunulur. Tercih ettikleri ve oynamak istedikleri şekilde oynamalarına izin verilir. Oyuncaklar ile kurdukları iletişim şekli terapist için önemlidir. Çünkü her oyuncağın ve oynayış şeklinin bir anlamı ve duygusu vardır.

Oyun Terapisi çeşitleri nelerdir?

• Non-direktif Terapi (yönlendirilmemiş)
• Kognitif Terapi (bilişsel davranışçı)
• Filial Terapi (anne- babanın dahil olduğu)

Hangi durumlarda oyun terapisi önerilir?

Davranış Problemleri
Dikkat Eksikliği ve Aşırı Hiperaktivite Bozukluğu
Depresyon
Öfke Kontrolü Problemleri
Özgüven ve Benlik Gelişimi
Korku ve Kaygılar
Takıntılar
Tikler
Tırnak Yeme – Parmak Emme – Saç Yolma gibi davranışlar
Kardeş Kıskançlığı
Kayıp- Yas- Travmalar
Beslenme Problemleri
Alt Islatma
Dışkı Kaçırma
Anne Baba Boşanma Sürecinin Etkileri
Aile İçi Şiddet
Sosyal İçe Kapanma
Cinsel / Fiziksel / Duygusal İstismar Travmaları

Oyun terapisinde, işlenen konu ve çocuğun durumuna göre, süre tayin edilir. Yaş olarak; 3-12 yaş aralığındaki çocuklarda oyun terapisi uygundur. Çocuklar bu yöntemle yaşam döngüsündeki takılmaları bulup çözerek, hayata devam etmektedir. Bu imkanı sağlayacak olan aileler olarak sürece ortak olmak ve terapistin dokunduğu noktalara önem vermek gerekir.

Aileler oyun terapisi ile çocuklarını yakından tanıma fırsatı buluyor. Bu şekilde doğru bildikleri yanlışları keşfedip düzeltmek için çaba gösteriyorlar.

“Aile bir bütündür, çocuklarda o bütünün olmazsa olmaz parçalarıdır! ”

Uzm. Klinik Psk/ Oyun Terapisti/ Neslihan Erşahin Şafak
İnstagram: annebabacocukpsikolojisi
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Neslihan ERŞAHİN Fotoğraf
Uzm.Psk.Neslihan ERŞAHİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi76 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Neslihan ERŞAHİN'in Yazıları
► Çocuklarda Oyun Kavramı ve Oyun Terapisi Psk.İlayda ÇEVİRİCİ YENİGÜN
► Oyun Terapisi Nedir? Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► Oyun Terapisi Nedir? Psk.Gamze EŞİN
► Oyun Terapisi Nedir? Psk.Mine AYDEMİR
► Oyun Terapisi Nedir? Psk.Birgül EMİROĞLU BAKAY
► Deneyimsel Oyun Terapisi Nedir? Psk.Esra ORÇUNLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Oyun ve Oyun Terapisi Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:50
Top