2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğum Ödev Yapmak İstemiyor. Neler Yapabilirim?
YAZI #3146 © Yazan Uzm.Psk.Sıla KESKİN | Yayın Aralık 2016
Ders çalışmak, ödev yapmak çocuklarımızın zevk aldıkları, yapmak için can attıkları aktiviteler değillerdir. Kendi öğrencilik yaşamımızı düşündüğümüzde bizim de benzer süreçlerden geçtiğimizi hatırlarız. Bir yanda oyuncaklar, televizyon, bilgisayar,telefon varken ödevler, dersler hiç cazip değil. Beyinlerinde ödül ve haz sistemini aktive eden çeldiriciler varken (oyunlar, tablet, telefon, dizi, çizgi film vs)çocuklar sıkılarak yapacağı bir aktiviteyi tercih etmiyor. Çünkü beyninde bulunan haz kontrol bölgesi daha olgunlaşmış değil. Bu sebeple de eğleneceği, haz alacağı aktiviteyi tercih ediyor.
Çocuklarımızdan ödevler, dersler konusunda beklentilerimizi oluştururken onun yetişkin olmadığını, tabi ki oyunu ve oyuncakları seçeceğini göz ardı etmemek gerekir. Aksi gibi fazlasını talep etmek, hem onu üzecek, strese sokacak,aranızdaki ilişkileri gerginleştirecek, sizi anksiyeteli, gergin ve mutsuz bir ebeveyn haline büründürecektir.
Ödev ve ders çalışma isteği çocuğumuzun çok talep edeceği bir şey gibi görünmese de ödev onun akademik, sosyal, özdenetim, sorumluluk gibi beceriler kazanmasına yardım edecektir. Bu yüzden de gelişiminde önemli bir yeri vardır. Ödevler konusunda aranızdaki ilişkiyi zedelemeden sorumluluk kazanması yolunda adımlar atmak çok önemlidir. Bunun için aşağıdaki önerileri inceleyebilirsiniz;
Ödevler, projeler, sınavlar çocuklarımızın sorumluluğundadır. Okuldan döndükten sonra ödev yapma süreci sizin için işkenceye dönüşüyorsa, okul yıllarınıza dönmüşçesine ders çalıştığınızı fark ediyorsanız, sınav öncesi sizin için stres taşıyan dönemler haline geliyorsa bu konuyu incelemeniz ve gözden geçirmeniz önemlidir. Bu süreç üzerinde sizin ne kadar, çocuğunuzun ne kadar payı var bunu gözlemlemeli ve gerekli tedbirleri almalısınız. Aksi gibi ödev yapmak, ders çalışmak amacından sapar. Çocuklarınızın hayatını kolaylaştırıyor, ona yardım ediyor gibi görünseniz de aslında onun sorumluluğunu elinden alıyor, beceri edinmesine engel oluyorsunuzdur.
Çocuğunuzun dikkat ve odaklanma süresi, çalışma hızı, çeldiricilerle baş etme becerisi, motivasyonu gibi pek çok faktör çalışmasında etkili olmaktadır. Mutlak doğrular, olması gerekenler, yakınlarınızla kıyaslamaları bir yana bırakarak kendi çocuğunuzu tanıyın. Çalışma hızını, dikkat süresini öğrenmek önemlidir. En fazla ne kadar çalışabileceği, hangi saatler arasında daha verim alabileceği, ne kadar molalar vermek gerektiği, hangi ortamda daha verimli çalışacağı, hangi materyallere ihtiyaç duyacağı gibi konuları karşılıklı olarak kararlaştırmak gereklidir. Bununla ilgili yazılı bir tablo düzenlenebilir.
Öğretmeni veya psikolojik danışma ve rehbet öğretmeninden yaş düzeyine uygun ödev ve ders çalışma koşullarına, gereklerine dair bilgi alabilirsiniz. Okumalar yapabilirsiniz.
Çocuğunuzun ödevle, derslerle ilgili gösterdiği gelişmeleri, çabalarını takdir edin, ilgili davranın. Zamanında bitirdiğinde, bitirmek için çaba gösterdiğinde güzel sözler söyleyin, motive edin.
Tv, tablet, bilgisayar,telefon kullanımı konusunda da dönem başında düzenlemeler getirin, gereğinden fazla kullandığını düşünüyorsanız planlama yapabilirsiniz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sıla KESKİN Fotoğraf
Uzm.Psk.Sıla KESKİN
Muğla
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Sıla KESKİN'in Yazıları
► Çocuğum Yalan Söylüyor, Neler Yapabilirim Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
► Çocuğum Altını Islatıyor Ne Yapabilirim? Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
► Çocuğum Mastürbasyon Yapıyor Ne Yapabilirim? Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
► Bedensel Engelli Çocuğum Var Ne Yapabilirim? Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
► Çocuğum Evden Kaçıyor Ne Yapabilirim Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuğum Ödev Yapmak İstemiyor. Neler Yapabilirim?' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:00
Top