2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kadının İş Hayatındaki Yeri ve Kadın Girişimcilere Önerilerim
YAZI #3159 © Yazan Psk.Aygül KILIÇ | Yayın Aralık 2016
İş Kadını nedir?

Literatürlere bakıldığında kadın girişimciliği tanımında şu ortak noktaların ön plana çıktığı söylenebilir Ev dışı bir mekânda, kendi adına kurduğu bir işletmesi olan, bir işletmede tek başına veya çalıştırdığı diğer kişilerle birlikte çalışan olması sıfatıyla ortaklık kuran, iş ile ilgili olarak çeşitli kamu ve özel kuruluşlarla temaslara geçen, işletmenin geleceği ile ilgili planlar yapan, işletmeden elde ettiği kazancı, yatırım ve kullanım alanları üzerinde söz sahibi olan, işletmesi adına tüm riski üstlenen kadındır.

Kadın girişimcilerin ortak karakteristik özelliklerine bakıldığında; özgüvenli, dinamik, bağımsız, rekabetçi ve amaç yönelimlidirler. Genellikle hırslı olma , risk alma, kendi işini kontrol etme gibi kişilik yapılarına sahiptirler .

Kadın elinin her alanda olması gerektiğini düşünen biri olarak , iş dünyasında da aktif olup, görünür olmalı ve her tür zorluklara meydan okuyup risk üstlenmesi gerektiğini düşünmekteyim.

Hepimizin de bilgisi üzerine kadın artık iş dünyasına girmekte ve bu yöndeki girişimleri her geçen gün artmaktadır. Gerek Dünyanın her yerinde gerekse Türkiye de kadını birçok zorluklar beklemektedir. İş dünyasının içinde bulanan veya yeni atılımda olan herkesi zorlukların beklediği bazı dönemler vardır . Fakat bu dönem kadınlar açısından her zaman daha zorlayıcı , baskıcı ve farklı durumları içeren güçlükler olmuştur.

Bir Psikoterapist olarak gerek danışanlarımdan gerekse de iş dünyasında bulunan arkadaşlarımdan aldığım zorlayıcı durumlar ;
Fazla duygusal olmak
Yatırımcı bulamamak
Ciddiye alınmamak
Başarısızlıktan korkmak
İnsanları memnun etmek için fazla çaba harcamak
Toplumun geleneksel baskısı
Rol çatışması
Güvensizlik
Cinsel beklentiler
Ticari tecrübe eksikliği
Toplumun geleneksel baskısı
Başarısızlık beklentisi
Mutlaka farklı davranma isteği
Ortak bulmada güçlük
Aile yaşantısının iş hayatına olumsuz etkisi gibi

Her kadın güçlüdür ama sadece bazılarımız bunu keşfedememiştir. Bu düşünceyle yola çıkarak bir iş kurmaya karar verdim .


Bu yolda ilerleyen girişimci kadınlara verilebilecek 6 önerim ;

1- Kadınlar ekonomik hayatta girişimcilik faaliyetleri kapsamında sahip oldukları işletmelerin özellikle göre liderlik özelliklerini ön plana çıkarıp karşılaşacakları durumları iyi betimlemeleri ve bununla ilgili problemi algılayıp çözmeye yönelik faaliyette bulunmaları gerekmektedir.

2-Bildiğiniz işi yapın. Bilmediğiniz işlere yönelik riskler almayın . Bildiğiniz işlerde kendinizi nasıl geliştirip faydalı olacağınızı belirleyip bu yönde risk alın. Tüm iş fikirlerinde ve iş kollarında bildiğiniz bir işi girişmek veya kuracağınız işle bağlantılı bir iş yapma en garantili seçim olacaktır.

3-Mutlu olacağınız işi yapın. İnsanın işteki mutluluğu ya da mutsuzluğu hayatının tamamına yansır. Yaptığı işin insanın mutluluğu ya da mutsuzluğu üzerinde çok etkili olmasının nedeni, sadece zamanının çok büyük bir bölümünü işte geçirmesi değil, insanın yaptığı işin, o insanın kimliğini belirleyen en önemli unsur olmasıdır. İnsan yaptığı işle sadece hayatını kazanmaz, aynı zamanda toplum içinde “kim olduğunu” ifade eder. İnsanların birbirlerine, ilk tanıştıkları zaman, hangi işi yaptıklarını sormaları, bu nedenledir.

4- Deneyimler kazanın. Aguste Rodes söylemiş olduğu gibi ‘‘Deneyimden bilgece yararlanırsanız, hiçbir şey zaman kaybı değildir.’’ Deneyim sahibi olduğunuz bir işte kendinize karşı daha güvenli olup, sağlam adımlar atar ve zamanı daha iyi değerlendirirsiniz.

5- Kendinize güvenin. İş hayatınızda kendinize güveniniz yok ise yaptığınız işlerde başarılı olamazsınız. Öncelikle bu güven problemini çözüme kavuşturun. Şu da bilinmelidir ki özgüven doğuştan gelen bir yetenek değildir ve sonradan da kazanılabilir.

6- Kendinizi başkaları ile kıyaslamayın. Başka insanların yaptıkları işleri model alabilirsiniz . Fakat kıyaslamayı başkalarına bakarak değil , kendi yapmış olduklarınızla veya yapmadıklarınızı düşünerek yapın. Gereksiz kıyaslama gerçek potansiyelin ortaya çıkmasını engellemektedir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Aygül KILIÇ'ın Yazıları
► Evlilikte Kadının Rolü Psk.Dnş.Ayşe Gavas ASLAN
► Erkek ve Kadının Etkin İletişimi Psk.Dnş.Ömer AKTÜRK
► Erken Boşalma Tedavisinde Kadının Rolü Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kadının İş Hayatındaki Yeri ve Kadın Girişimcilere Önerilerim' başlığıyla benzeşen toplam 42 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:25
Top