2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çalışan Anne Olmak
YAZI #3165 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Havva BAYAR | Yayın Aralık 2016
Ülkemizde özellikle şehirlerde, kadının eğitim düzeyinin yükselmesiyle birlikte her geçen gün artan bir hızla daha çok sayıda kadın çalışma hayatına atılmaktadır. Kadınların çalışma yaşamına katılımı, toplumsal yaşam içinde birçok role sahip olmalarını da beraberinde getirmiştir.

Annelik! Yaşam bir oyunsa eğer yaşam sahnesinde herkesin ama herkesin bir rolü var. Çalışan anneler başrol sizin! Bu öyle bir rol ki, içinde başka rolleri de kapsıyor. Ev hanımlığı, çalışan, annelik, birey ve eş rolleri bunlardan bazıları.

Annelik rolü kadının, çocuğunu yetiştirmesi ve topluma hazırlamasıyla ilgili olan temel rolü olarak tanımlanmaktadır. Toplumumuzda kız çocuklar, büyüyünce evlenmek ve anne olmak sosyal rolüne göre yetiştirilirler. Genç kız evlenmeye karar verir. Anne olmayı seçtiği için çocuk sahibi olmaya karar verir. Zaten toplum onu doğduğundan beri bu “rol” için hazırlamıştır. Bebeklikte cinsiyetine uygun oyuncaklar ve elbiselerle başlayan bu süreç, yıllar ilerledikçe aynı cinsiyetteki ebeveyni model almasıyla devam eder. Küçük yaşlardan itibaren çeyiz düzülmeye başlanır. Çocukluğundan beri gelin olma hayali ile büyür. Evcilik oynarken oyuncak bebeklerini uyutarak defalarca bu rolün provasını yapmıştır. Kadına uygun mesleklere yönlendirilmiş, kadına uygun becerilerle donatılmış, kadına uygun tavırlar sergilemesi öğretilmiştir. Kadınca gülmesi, kadınca konuşması istenmiştir. Çevrenin rehberliğine çocuk bir süre sonra cevap verir, kendi cinsiyet modellerini taklit etmeye, kendi cinsiyetine uygun etkinlikleri tercih etmeye başlar. Bu rolü oynamaya o kadar çok koşullanmıştır ki, eğer başrolü alamazsa kendini “başarısız” görecektir.

Gerçekten de bu toplumda önce “kadın” olmanın, sonra “çalışan kadın” olmanın, sonra “evli ve çalışan kadın” olmanın, oda yetmedi “evli, çalışan ve çocuklu kadın” olmanın en zor yaşam rolü olduğuna inanıyorum. Oldukça ağır, oynaması zor ama başardığınız taktirde en çok alkış getiren bir rol bu…

Kadının iş yaşamında daha aktif rol alması, bazı sorunları da beraberinde getirebilir. Özellikle kadının evli ve çocuk sahibi olduğu hallerde bu durum daha da zorlaşmaktadır. Bu zorlukların başında, annenin olmadığı saatlerde çocuğun bakımı, işinden yorgun ve gergin gelen annenin çocukla kuracağı sağlıksız iletişimi, annenin çocuğa az zaman ayırması nedeniyle duyulan suçluluk duygusu gelir. Anne işe gitmek üzere çocuğundan her ayrılışında onun tehlikede olduğunu, bu tehlikeyi fark edemediği için bertaraf edemeyeceğini, dolayısı ile çocuğunu koruyamayacağı ve onu kaybedeceği endişesi yaşar. Çalışan anneler genellikle çocuklarını ihmal ettiklerini düşünerek sürekli suçluluk duymakta ve çocuğu ile birlikte olduğu saatlerde büyük bir özveri ile onların her istediğini yerine getirmeye çalışmaktadırlar. Burada önemli olan çocukla birlikte geçirilen zamanın uzunluğundan çok bu zamanın nasıl kullanıldığı, ne kadar doyurucu olduğu, onunla kurduğu iletişimin türü, annenin çocuğuna iyi bir model olması, onunla olumlu bir iletişim kurarak, onun güven, sevilme ve bağımsızlık ihtiyaçlarını karşılayabilmesidir.

Çalışan anneler, çocuğu ve işine ayıracağı zaman konusunda denge kurmalı, biri diğerinin önüne geçmemelidir. Çocuk sahibi olmadan önce de çok iyi düşünüp eşinin desteğini alması, çocuğunun ve işinin sorumluluğunu alabilecekse çocuk sahibi olması gerekir. Aile ilişkilerinin sağlıklı olmadığı bir aile ortamında çocuk eğitiminden iyi sonuç alınamaz. Ülkemizin beden ve ruh sağlığı yerinde, sağlıklı, mutlu, uyumlu, kişiliği sağlam, topluma yararlı bireylere ihtiyacı var. Bir çocuğu dünyaya getirmek, tüm gelişimine destek olmak, onun mutlu olmasına çalışmak, çevresiyle iyi ilişkiler kuran, özgür ve ne istediğini bilen birey olmasını sağlamak çok zor. Kadınlarımıza her konuda olduğu gibi bu konuda da büyük görev düşüyor.
     78 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Havva BAYAR Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Havva BAYAR
Adana
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Havva BAYAR'ın Makaleleri
► Çalışan Anne Olmak Psk.Çağla GÜNAY
► Çalışan Anne ve Çocukları... Psk.Merve MULCAR
► Çalışan Anne Misiniz? Psk.Burcu ÇATALOĞLU
► Mükemmel Anne Olmak Yerine Doğal Anne Olun! Psk.Zehra AKPINAR YENİDÜNYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çalışan Anne Olmak' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Özgüven Kazanmak Nisan 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:32
Top