2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Öfke Kontrolü
YAZI #3180 © Yazan Uzm.Psk.Gizem ORAKCI ALICI | Yayın Aralık 2016
Öfke en temel duygularımızdan biridir. Okul öncesi dönemde olan bu yaş grubu çocuklarda öfke, dönemin ben merkezli ve dürtüsel olmasıyla başlar. Öfkeli davranışlar istediğini yapamama, istemediği bir şeyi yapma, yorulma, acıkma veya kendisini ifade edememe gibi birçok sebepten dolayı, ebeveynlerin dikkatini çekme amacı ile de gösterilen davranışlardır. Çocuklar öfke davranışı gösterirken ebeveynleri tarafından engellenmek istemez, engellendiği noktada ise vurma, ısırma, bağırma veya ağlama gibi öfke davranışları göstererek kriz anını başlatır.
Çocuğunuzun öfke davranışları göstermeye başladığı o an anne-baba olarak gösterebileceğiniz birkaç sakinleştirici yöntem vardır;
Çocuğun öfkeli tutumu karşısında aynı ölçüde tepki vermek çocuğun gerginliğini arttıracağından sessiz kalmak ve kriz anının bitmesini beklemek daha etkilidir. Vurma davranışı gerçekleşmiş ise, çocuk sakinleştikten sonra çocuğu sadece tutmak, göz hizasına gelerek bunu bir daha yapmamasını söylemek doğru olacaktır.
Kriz anlarında çocuğa açık uçlu sorular sormak, onu daha karmaşık bir durum içerisine sokabilir. Bu nedenle eğer uyku saati ise, ‘Yatağa gitmek ister misin?, ‘ sorusu yerine, ‘Yatağa gitme saati’ demek krizi önlemekte daha faydalıdır.
Ağlamanın aşırıya kaçtığı durumlarda çocuğunuzun sakinleşmesi için ona zaman tanımak oldukça önemlidir. Ağlama krizlerinde istikrarlı ve net bir şekilde çocuk ile kurulan iletişim şekli çocuğun daha kolay sakinleşmesine fırsat yaratacaktır.
‘Ağladığın zaman seni anlayamıyorum, sakinleşmeni bekliyorum’ demek ve duygunuzu belli etmeden çocuğunuzun ağlamasını bitirmesini beklemek, ağlama davranışı bittikten sonra çocuğunuz ile göz hizasına gelerek onu dinlemek, onu anladığınızı hissettirmek ve ‘orta yol’ ile çözüm yolu bulmak,
Her ağlama davranışında bu yöntemi kullanmak en büyük kurtarıcılardan biri olacaktır. Çünkü belirli bir süre sonra, çocuk sakinleştikten sonra anlaşıldığını, dinlendiğini, ihtiyacının karşılandığını gördükçe, çocuğun kendisini sakinleştirme süreci oldukça kısalacaktır.
Öfkeli davranış zamanlarında ise yapılmaması gereken en önemli şey; çocuk ağlıyor, vuruyor, bağırıyor diye istediğini kesinlikle yapmamak olup, çocuk sakinleştikten sonra isteği değerlendirip yapılıp yapılmayacağına karar vermek ve çocuğa açıklamaktır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gizem ORAKCI ALICI'nın Yazıları
► Çocuklarda Öfke Kontrolü Psk.Gonca RASLAYAN
► Çocuklarda Öfke Kontrolü Psk.Aysun AKTAŞ
► Öfke Nedir? Öfke Kontrolü Mümkün mü? Uzm.Psk.Dnş.Yalçın YILMAZ
► Öfke Kontrolü (Öfke Yönetimi) Psk.Seda BOYACIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Öfke Kontrolü' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Çocuk ve Özgüven Aralık 2016
◊ Dikkat Kardeş Geliyor Ağustos 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:15
Top