2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kilo Vermek İçin Hareket Et!
YAZI #3200 © Yazan Dyt.Kevser BAŞKARA | Yayın Aralık 2016
Dünyadaki obezite sıklığının geçtiğimiz on yılda %10-30 arasındaki oranlarda hızlı bir şekilde arttığını görmekteyiz. Genetik mirasa ek olarak yanlış yaşam alışkanlıkları, hareketsiz yaşam, teknolojik gelişmeler sağlığımızı kötü yönde etkileyebiliyor. Durum böyle olunca özellikle çocukluktan başlayan obezite başta olmak üzere diğer türlerine karşı da acilen önlem almak gerekiyor. Verilere göre dünya genelindeki adölesanların %20’sinin fazla kilolu, %90’ının ise obezdir. Nitekim, obezite her yıl bir milyondan fazla ölümün dolaylı veya direk nedeni olmaktadır. Obeziteye adeta davetiye çıkaran hareketsiz yaşam bel çevresi yağlanmasının artışına, bu artış kalp damar hastalıkları, tip 2 diyabet, hücre ve organ yaşlanmalarına neden olmaktadır.
Düzenli fiziksel aktivite, günlük yaşam içerisinde kas ve eklemler kullanılarak enerji tüketimi ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını arttıran aktiviteler olarak tanımlanabilir. Spor veya egzersiz ise düzenli olarak yapılan fiziksel aktivitedir; düzenli ve tekrarlı vücut hareketlerini içerir.
Obezitede bel çevresi yağlanması kadar karaciğer yağlanmasına da dikkat etmek gerekiyor. Toplumun yarısı karaciğer yağlanması riski ile karşı karşıya. Bu durumun nedenleri arasında en güçlü olan ise fruktoz şurubu, glikoz şurubu, rafine şekerlerin besin sanayinde aşırı kullanımı gelmektedir. Aslında üzerinde durduğumuz iki önemli konu var ki; o da hücre yaşlanması ve hücrelerin yağlanma metabolizmalarının bozulması. Hücre yaşlanmasını önlemek için katı margarin, Ayçiçek yağı gibi yağlardan uzak durulup avokado, ceviz, badem gibi faydalı yağları içeren besinler diyetlerde yer verilmelidir. Hücre yaşlanmasını önlemenin yollarından biri de hücrelerin oksidatif bileşenlerden etkilenmesini engellemekten geçiyor. Bu da doğru beslenme ve doğru fiziksel aktivite ile sağlanabiliyor. Aktivite ile beraber doğru besinlerle ve doğru miktarlarda antioksidan tüketimi önemli hale geliyor. Sarı, kırmızı, beyaz, turuncu sebze ve meyvelerde farklı antioksidanlar bulunuyor. Bunları dengeli bir şekilde tüketmek hücrenin yaşlanmasını engelliyor.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kevser BAŞKARA Fotoğraf
Dyt.Kevser BAŞKARA
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi19 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Kevser BAŞKARA'nın Makale ve Yazıları
► Kilo Vermek İçin 5 Altın Kural Dyt.Banu Belkıs AŞ
► Kilo Vermek Çok mu Zor? Dyt.Makbule ERÇAKIR
► Ramazan Ayında Kilo Vermek Dyt.Yeşim İŞGÜZAR
► Kilo Vermek: Neden-Nasıl? Dyt.Çağlayan ŞAHİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kilo Vermek İçin Hareket Et!' başlığıyla benzeşen toplam 44 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bal mı Pekmez mi? Aralık 2016
◊ Vegan Probiyotik Yapımı Aralık 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:11
Top