2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kıbrıs Halkı İçin Obezite Tedavisinde İçin Neler Yapılmalı?
YAZI #3211 © Yazan Dyt.Orhan ÖZDENGİZ | Yayın Ocak 2017
Ülkemiz Kıbrıs’ta obezite üzerine ciddi anlamda çalışmalar yapılması gerekmektedir. Bunun en büyük sebebi Lefkoşadaki sağlıklı beslenme merkezimizde danışanlarımızdan gördüğümüz kilo problemlerinin çok küçük yaşlara kadar düşmüş olduğunun tespit edilmesidir.

Obezite tedavisine nasıl başlanılır?

• İlk olarak obez kişinin beslenme durumu saptanmalı ve hayat şekline göre en uygun beslenme programı hazırlanmalıdır. Bunun tabiki bir beslenme uzmanı eşliğinde yapılması en uygun ve sağlıklı yöntemdir.

Obezite tedavisinde nasıl beslenilmelidir?

• Düzenli yapılan ana ve ara öğünlerle metabolizma hızlanmaya başlamaktadır. Yani 2 ile 3 saat arası beslenmek metabolizmanızın hızlanmasına ve daha rahat kilo vermenizi sağlamaktadır.

• Kahvaltı bütün öğünlerin kraliçesi yani bizim için en önemli öğün ve o yüzden kahvaltı asla atlanmamalıdır.

• Kahvaltı, o gün için metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olmaktadır. Kahvaltı yapmayan kişilerin metabolizması tam olarak çalışmadığı için gün içerisinde yediklerini yakamaz hale gelir ve kilo almaya başlamaktadırlar.

Kızartmalardan uzak durmak !!!

• Kızartmalardan, yağlı ve şekerli besinlerden, hamur işlerinden, katkı maddesi içeren besinlerden, katı yağ içeren besinlerden, kolalı ve şekerli içeceklerden, alkolden elinizden geldiği kadar uzak durmanız gerekmektedir.

• Tabiki bu bahsettiklerimizden herhangi birini haftanın bir veya iki gün tüketmek kişiyi etkilememektedir o yüzden sık tüketimininden kaçınılmalıdır.

Bol bol SU !!!

• Bol bol su tüketmeye özen gösterin. Su içtikçe daha rahat kilo ve yağ vermeye başlayacaksınız o yüzden günde en az 2 -2,5 litre su tüketmeye çalışın.

Atıştırmalara DİKKAT !!!

• Atıştırmaları azaltın hatta hayatınızdan çıkarmaya çalışın. Özellikle akşam geç vakitlerde yapılan atıştırmalarda metabolizma çok yavaşladığından yediğinizi yakamazsınız ve tükettiiğniz herşey yağ olarak depolanabilmektedir.

Egzersiz nasıl ve nerelerde yapılmalı?

• Egzersiz tadavisi, sağıklı beslenme tadavisine kilo vermede destek olmaktadır. Asla egzersiz tek başına çözüm olmamaktadır. Haftada en az 3 , en fazla 5 gün yapılacak olan ve en az 40-45 dakika sürecek olan egzersiz obezite tedavisinde destek olmaktadır.

• Obezite tedavisinde verilecek olan kilonun fazla olacağından egzersiz yaparak deride sarkmaları, kas kayıplarını engellemede ve yağ kayıplarının artmasına yardımcı olmaktadır.

• Örnek olarak ilk akla gelen Lefkoşa Belediyesi Karşısındaki futbol sahasında, yada Gönyeli ilkokulu arkasındaki büyük parkda huzurlu ve sakin bir şekilde yürüyüş yapabilirsiniz. Yada Girne’de Pia Bella Hotel’in karşısındaki sahada yine çok güzel bir ortamda sporunuzu yapabilirsiniz.

• Spor olarak yüzmek yapabileceğiniz en güzel sporlardan bir tanesi. Lefkoşa’da Atatürk Kapalı Yüzme Havuzu, başarılı ve ilgili eğitmenleri ile birlikte çok güzel bir ortamda en güzel sporu yapma olanağına ulaşabilirsiniz.

• Yüzerek tüm kaslarınızı çalıştırabilir, her bölgenizi sıkılaştırabilir hatta bel ve boyun fıtıklarına en etkili spor olduğu yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır.

• Vakti olmayan kişiler için ise Lefkoşa’daki merkezimizde 10-15 dakikalık Powerplate seanslarıyla 1 saatlik spor yaparmış gibi bölgesel olarak sıkılaşabilmektedir.

Motivasyon Obezite Tedavisindeki En Önemli Etken !!!

• Obezite tedavisindeki en önemli kural motivasyon. Kıbrıs’taki sağlıklı beslenme merkezimizde her zaman uğraştığımız ve üzerine şahsen birçok konferenslara katıldığım motivasyon yani obez psikolojisi.

• Bireyler eğer psikolojik olarak hazır değiller ise yada tam olarak motive değillerse kilo vermek daha zor olmaktadır.

• Tedavi için başvuran kişilere empatik, destekleyici, açıklayıcı, gerçekçi ve yol gösterici bir şekilde yaklaşılması tedaviye uyumu arttırmaktadır. O yüzden kilo verirken kişinin motivasyonunun yüksek tutulması herşeyden daha önemlidir.

• Tabiki motivasyon tek başına biz diyetisyenlerin elinde değildir mutlaka bir psikolog desteğiyle beraber kişinin motivasyonunu arttırarak kilo kaybında iyi sonuçlar almaktayız.

• Ülkemiz Kıbrıs’ta obezite ve kilo üzerine kendini geliştiren birçok psikolog bulunmaktadır.

• easyDIET Beslenme ve Diyet Merkezi olarak biz psikolojiye çok önem veriyoruz ve psikologlarla beraber yürüttüğümüz zayıflama tedavilerinde çok daha iyi sonuçlar almaktayız.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dyt.Orhan ÖZDENGİZ
KKTC (Kıbrıs)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Orhan ÖZDENGİZ'in Yazıları
► Grip Olmamak İçin Neler Yemeliyim? Dyt.Gülşen LÜKEL
► Obezite ve Kanser İlişkisi (Neler Yapabiliriz ?) Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
► Sağlık İçin Önce Su İçin Dyt.Aysel ŞAHİN KAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kıbrıs Halkı İçin Obezite Tedavisinde İçin Neler Yapılmalı?' başlığıyla benzeşen toplam 85 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:52
Top