2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Üniversite Okumayana Kız Bile Vermezler…
YAZI #3230 © Yazan Uzm.Psk.Erdem AKGÜN | Yayın Ocak 2017
YGS sınavına sayılı günler var. Sınav ile ilgili sayısız yazı çıkmaya başlamıştır başlıkları şimdiden görebiliyorum, sınavdan önce yapılması gerekenler, YGS sınavı öncesi velilere tavsiyeler gibi sayısız başlık ve birçoğu hazır sayfalardan kes yapıştır “bilimsel metodu” ile hazırlanmış yazılardır. Düşündüm ki bir yazı yazılacak ise öğrencileri daha çok anlamaya yakın bir yazı olması veliler açısından daha faydalı olacaktır.
Bir öğrencinin gözünden YGS sınavına birlikte bir bakalım isterseniz. Öncelikle Aileler nasıl farkında olmadan çocuklarına baskı uyguluyor: çocuklarınızı dershaneye, özel derse, etüt merkezlerine yazdırıp hala daha beklediğiniz başarıya ulaşmadıklarından dolayı şikâyet ediyor musunuz? Bu bir baskı unsurudur. Çocuğunuz beklenileni veremedim kaygısına girer ve başarısını etkiler. Çocuğunuz 8 saat okulda 4-5 saat dershanede ders görüp çalıştıktan sonra eve geldiği zaman onun oturup dinlendiğini gördüğünüzde şikâyet ediyor musunuz bu sınav kaygısına yol açan etmenlerden biridir. Çocuğunuzun başarısını kardeşleri, akraba çocukları veya başka çocuklar ile kıyaslıyor musunuz? Bu baskının dik alasıdır. Sevgili aileler evet anlıyoruz çocuklarınızın başarılı olmasını ileriki hayatlarında rahat bir hayat sürmesini istiyorsunuz her şey onların mutluluğu için anladık da sanki biraz da kendi hırslarımız ve yapamadıklarımızı onların üzerinden gerçekleştirmek istiyoruz gibi. Bir düşünün kaçınız kendi okumak isteyip de okuyamadığınız meslek için çocuğunuzun okumasını teşvik ediyorsunuz. Bu bir baskıdır ve sizin çocuğunuzun da içinde bir meslek ukde olarak kalacak.
Bu yukarıda olanlar oluşan baskının sadece bir kaynağı. Diğer taraftan zaten öğrenciler asılan çarşaf çarşaf listelerden arkadaşlarının durumlarını görüp kendileri ile kıyaslıyorlar bu tek başına kişinin kendi içinden gelen bir kaygı unsurudur. Tabi bir de en güzeli toplumun oluşturduğu baskı kazandığın üniversite beğenilmez, bölüme burun kıvrılır çünkü herkes doktor ve mühendis olmak zorunda ya o yüzden. En sevdiklerimden birisi de yüksek puan alan öğrencilerin “puanları boşa gitmesin diye” istemedikleri bölümleri yazmaları. Puan boşa gitmesi ne demek ise, insanın hayalindeki mesleği okumanın yanında.
Son olarak da gelelim konumuzun başlığına üniversite okumayana kız vermezler veya tam tersi kızı üniversite okumayan anneler bir daha boynu bükük olur gelin görmelerde. Eskiden askerlik yapmayana kız vermezlerdi. Gelinleri de bir hamamda görmek lazımdı. Şimdi şartlar baya zorlaştı üniversite de okumak lazım evlenmek için. Sanki mutluluğun, huzurlu bir evliliğin garantisiymiş gibi. Çok merak ediyorum şu koskoca ülkede sadece hayalleri için, mutluluğu için kaç kişi üniversite okuyor?
Tüm bu sebepler birleştiği zaman işte o zaman kaygı artar. Ne zaman bir şeyi sahte sebepler için yapmaya başlarız işte o zaman insan doğası buna tepki verir sahteyi kabul etmez. Başka bir yerde sebep aramayın.
Erdem AKGÜN
Psikoterapist/Hipnoterapist
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Erdem AKGÜN Fotoğraf
Uzm.Psk.Erdem AKGÜN
Gaziantep
Uzman Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Erdem AKGÜN'ün Makale ve Yazıları
► Üniversite Yaşamına Uyum Psk.Dnş.Hasan Ali GÖNCÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Üniversite Okumayana Kız Bile Vermezler…' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:51
Top