2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hastalıklı Bir Ruh, Hastalıklı Bir Sistemin Göstergesidir
YAZI #3231 © Yazan Psk.Dnş.Emine YILDIZELİ | Yayın Ocak 2017
Sistemik Terapi

Hastalıklı Bir Ruh, hastalıklı bir Sistemin Göstergesidir

Sistemik Terapi; psikanaliz, davranış terapisi ve de insancıl terapilerin yanında önemli diğer terapi biçimini oluşturur. 50'li yıllarda şizofren bir üyeye sahip olan ailelerler ile başlayarak ailelerle yapılan çalışmalardan geliştirilmiştir.Günümüzdeki sistemik terapisinin kuramsal temelleri; iletişim kuramı, kibernetik, sistem kuramı ve sosyal yapılandırmacılıktır. Sistemik terapinin temel düşüncesi ise problemlerin anlama ve değiştirme anahtarının sadece tedavi edilen kişinin içinde değil, aynı zamanda problemin bulunduğu (ailesel) bağlamda yer aldığı varsayımıdır.
Sistemik terapi; kişinin, bir problemin oluşumu ve ayakta tutulmasında katılımcı olan ve bu nedenle değişim ve çözüm süreçleri için anlam taşıyan ilişki süreçleri ile ilgilenmektedir. Buna sadece aile üyeleri dahil değildir, diğer kişiler veya kurumlar da burada bir öneme sahip olabilir (fakat katılımcı kişiler sistemik terapide mutlaka bulunmak zorunda değildir).
Aile terapisinin ve sistemik düşüncenin gelişiminde farklı yönlerde eğitimler söz konusu olmuştur; ki burada sistemik terapistlerin tutumu kimisinde daha direktif bir uzman tutumu (örn. stratejik ve yapısal aile terapisi) veya daha çok bir partner tutumu (örn. yapıcı, anlatımsal ve çözüm odaklı yaklaşımlar) olacaktır.
Sistemik terapilerde sıklıkla metaforik teknikler kullanılmaktadır, özellikle de heykeller/ figürler. Burada örneğin bir kişinin aile üyeleri, konumları ve tutumlarıyla ailesel ilişkilerinin bir resmini oluşturacak şekilde odada dizilir.
Sistemik görüşmelerde problemi ve probleme bakış açısını fark etmeye ve bunları "bozmaya" ve böylece yeni bakış açılarını ve eylem seçeneklerinin oluşabilmesine hizmet eden "döngüsel" sorular ve de farklı soru ve müdahale teknikleri uygulanır.
Sistemik terapi, ailelerin yanısıra bireysel kişiler, çiftler ve organizasyonlarla da çalışmaktadır. Birçok diğer terapilere karşın oturumlar düzensiz ve sıkça daha uzun aralıklarla da gerçekleştirilebilir, bu danışanların ihtiyacına göre belirlenir.

Sistemik Psikoterapist
Emine Yıldızeli
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Emine YILDIZELİ'nin Makale ve Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Hastalıklı Bir Ruh, Hastalıklı Bir Sistemin Göstergesidir' başlığıyla benzeşen toplam 7 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Çok-Kuşaklı- Bakış Nisan 2017
◊ Bencillik İyidir! Nisan 2017
◊ Sistemik Ne Demek? Ocak 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:49
Top