2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus Terapisi
YAZI #3235 © Yazan Uzm.Psk.Nilgün HASAN | Yayın Ocak 2017
Vajinismus sorunu yaşayan pek çok çift bu sorunu yaşayanın sadece kendileri olduğunu ve bunun bir çözümü olmadığını düşünür. Halbuki vajinismus toplumda sık karşılaşılan cinsel işlev bozukluğudur. Araştırma sonuçlarına göre Türkiye’de her 10 kadından 1’inde vajinismus görülmektedir. Vajinismus çözümsüz değildir ve tedavisi olan bir cinsel işlev bozukluğudur. En büyük sorunlardan biri yardım almayı ertelemektir…

Vajinismus, kadının cinsel birlikteliği sırasında yaşadığı kaygı, korku nedeniyle vajinasının kontrol edilebilir üçte birlik kısmının istemsiz olarak kasılması sonucunda ağrı, acı hissederek, cinsel birliktelikten kaçınmasıdır. Vajinismusta kasılan kaslar penisin vajinaya girişini önler ve tüm vücutta kasılmalar ile ağrı meydana getirebilir. Bu kasılmalar, söz konusu vajinismus olduğunda tamamen istem dışıdır. Genellikle ilk cinsel deneyim sırasında ortaya çıkar ve çiftlerin çoğu aylarca, hatta yıllarca evli oldukları halde cinsel birleşme yaşayamazlar.

Vajinismusun nedenlerine bakıldığında, cinsellik konusunda yeterli bilgi ve deneyimin olmaması, suçluluk, ayıp, günah duyguları, yanlış cinsel inançlar, abartılı-olumsuz deneyim beklentilerinin yarattığı korku ve kaygıların önemli yer tuttuğu görülür.

Vajinismus yaşayan kadın ‘’bu sefer mutlaka olacak’’ diye kendini hazırladığı halde, o an geldiğinde panik atak benzeri bir kaygı yaşayarak, bacaklarını kapar, eşini iter ve vajinası kasılır, hatta bu kasılmayı tüm bedeninde hisseder. Sanki bilinci açık olduğu halde kontrolünü kaybetmiş gibidir ve eşini itmeyi, kasılmayı durduramaz. Bu sorunu yaşayan kadın, ‘‘herkesin kolayca yaptığı şeyi’’ kendisinin yapamadığını düşünür ve kendisini eksik, suçlu hisseder. Diğer yandan eşi de kendisini reddedilmiş hisseder. Yeterince sevilmediğini, hatta durumun kendi yetersizliğinden kaynaklandığını düşünerek kırgınlık ve öfke hissedebilir. Bu nedenle vajinismus sadece kadının değil, çiftin sorunudur. Cinsel terapiye her ikisinin birlikte katılması ve sorunu sahiplenerek üstesinden gelmeleri önemlidir.

Vajinismusta tedavi yöntemi cinsel terapidir. Cinsel terapi programı duygusal ve fiziksel teknikleri içerir. Öncelikle çiftin cinsellik, cinsel organların yapıları, kızlık zarı, vajina yapısı hakkında bilgilendirilmesi ve yanlış inançların, olumsuz beklentilerin değiştirilmesi gerekir. Bundan sonra duygular üzerinde çalışmalar yapmak gerekir. Çünkü duygular ifade edildiğinde acı verici olmaktan çıkarlar. Ayrıca danışanın durumu iyice değerlendirilerek,korku, kaygı gibi olumsuz duygularınsebepleri üzerine EMDR terapi ile çalışılarak, çözümlenmesi sağlanır.

Daha sonra eşlere aşk oyunları adı altında ödevler verilir. Bu ödevler arasında, gevşeme ve nefes egzersizleri, bedeni tanıma ve kabul etme, istemsiz kasılan vajina kasları üzerinde kontrol sağlama, hazza odaklanma, parmak egzersizleri gibi aşamaları içermektedir. Ancak her cinsel ve psikolojik sorunda olduğu gibi vajinismusta da cinsel terapi çifte ve onların durumlarına uygun şekilde bireyselleştirilir.

Cinsellik ruhun ve bedenin paylaşılması, dokunarak haz alıp, haz verebilme sanatıdır. Cinsellik karşılıklı istek, sevgi, hoşgörü ve güven ile yaşandığında ağrı ya da acı hissetmek psikolojik olarak mümkün değildir.

Unutmayın! Vajinismus ertelenmemesi gereken önemli bir cinsel ilişki sorunudur. Bu nedenle en kısa zamanda bir cinsel terapistten destek alarak kısa sürede bu sorunu aşabilirsiniz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nilgün HASAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Nilgün HASAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi26 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Nilgün HASAN'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Vajinismus Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Öfke ve Öfke Kontrolü Şubat 2015
► Obezite ve Psikoloji Şubat 2015
► Sınav Kaygısı Ocak 2015
► Alkol Bağımlılığı Ağustos 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:40
Top