2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bir Tutam Sağlık: “keten Tohumu”
YAZI #3242 © Yazan Dyt.Ayşe ÖZGÜL | Yayın Ocak 2017
Keten (Linum usitatissimum) 30-100 cm boyunda olan mavi çiçekli ve tek yıllık bir bitkidir.Keten tohumu genel olarak Akdeniz iklimini sever. Keten tohumunun keşfi 1951 yılına dayanmaktadır. Alman Dr. Johanna Budwig ‘Keten Yağı Diyeti’ ile keten tohumu yağının kanser önleyici ve iyileştirici etkisini ilk kez ortaya koymuş ve Nobel ödülü kazanmıştır. Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü keteni, kanser önleyici gıdalar arasında saymaktadır.
Keten tohumu, fonksiyonel bir besindir

Keten tohumu; folik asit, E ve B grubu vitaminleri, kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, fosfor mineralleri, lif, omega 3 ve omega 6 yönünden oldukça zengindir. Alfa linoleik asit, iyi kalite protein, flavonoid, lignan, fenolik asit gibi fitokimyasal maddeler içerir. Bu özelliğinden dolayı genellikle ‘fonksiyonel gıda’ grubundadır.

keten tohumu, keten tohumu faydaları, keten tohumu yararları, keten tohumu zararları, keten tohumu diyeti, diyette keten tohumu, keten tohumu zayıflatır mı, keten tohumu kilo verdirir mi, tiroid hastalıklarında keten tohumu, diyetisyen ayşe özgül

Keten tohumu, kan şekerini etkiler

İçerdiği protein, genetik ve çevre koşullarına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Soğukta gelişen keten tohumu düşük protein, sıcakta gelişen keten tohumu yüksek protein içerir. İyi metiyonin ve sistein aminoasidi kaynağıdır, lizin, treonin, tirozin aminoasidi açısından fakirdir. Keten tohumu proteini, kan glukozunu 2 şekilde etkiler; insülin salınımını arttırır ve polisakkaritlerle birlikte gıdaların glisemik indeksini etkiler. Yapılan bir çalışmada, keten tohumu ve soya proteinlerinin plazma trigliserit ve ürik asit miktarları değerlendirilmiştir. Keten tohumunun soyaya göre trigliserit konsantrasonunu 2 kat daha azalttığı ve daha hipoglisemik etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca keten tohumu serum ürik asit miktarını belirgin derecede düşürmüştür.

keten tohumu, keten tohumu faydaları, keten tohumu yararları, keten tohumu zararları, keten tohumu diyeti, diyette keten tohumu, keten tohumu zayıflatır mı, keten tohumu kilo verdirir mi, tiroid hastalıklarında keten tohumu, diyetisyen ayşe özgül

Keten tohumunun yararları

Keten tohumu sindirim sistemi sağlığına etkileri

Keten tohumu içerdiği diyet lifleri sindirim sitemi için çok faydalıdır. Keten tohumu bol miktarda içerdiği diyet lifleri sindirilmesi zor olan besinlerin daha kolay sindirilmesini sağlar ve bu sindirim sistemin aşırı yorulmasına engel olur. Bu özelliği ile keten tohumu bağırsakların düzenli ve sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Keten tohumunun içerdiği bol miktardaki diyet lifleri ayrıca erkeklerde prostat kanseri kadınlarda ise meme kanserine yakalanma riskini azaltır.

Keten tohumu kalp sağlığını korur

Keten tohumunun diğer bir özelliği ise iyi bir antioksidan olmasıdır. Bu özelliği ayrıca keten tohumunun kolesterolü sağlıklı bir seviyede tutmasını sağlar. Bütün bu özelliği sayesinde de dolaylı olarak kalp ve damar sağlığını korur. Ketene tohumu böylece yüksek kolesterolden ve kan şekerinden kaynaklanabilecek kalp hastalıklarını engeller. Düzenli olarak keten tohumu tüketmek kötü kolesterolü düşürür ve iyi kolesterol seviyesini arttırır.

Keten tohumu yüksek kolesterolü dengeler

Keten tohumunun içerdiği bol miktardaki Omega 3 ve Omega 6 kolesterol üzerinde olumlu etki kapmaktadır. Keten tohumunun bol miktarda içerdiği bu yağlar sayesinde iyi ve kötü kolesteroller sağlıklı seviyede korunabilir.

Diyabet sorunları için keten tohumu

Günlük olarak tüketilen keten tohumu çok ilerlememiş ve şiddetli olmayan diyabet problemlerini ortadan kaldırabilir. Bunun yanında kan şekerini sağlıklı seviyede tutmaya yardımcı olur.

Keten tohumu kilo vermeye yardımcı olur

Keten tohumu içerdiği maddelerin yardımıyla bünyede bulunan gereksiz yağların eritilmesi yanında bağırsakları çalıştırarak kilo vermeye yardımcı olabilir.

keten tohumu, keten tohumu faydaları, keten tohumu yararları, keten tohumu zararları, keten tohumu diyeti, diyette keten tohumu, keten tohumu zayıflatır mı, keten tohumu kilo verdirir mi, tiroid hastalıklarında keten tohumu, diyetisyen ayşe özgül

Keten tohumu nasıl tüketilmeli?

Keten tohumunu tüketilir hale getirmek çok kolaydır. Bunun için iki büyük bardak suya havanda iyice ezdiğiniz bir çorba kaşığı keten tohumunu koyun ve iyice ezin. Elde edeceğiniz toz halindeki keten tohumunu suda 8-10 dakika kaynatın ve soğuduktan sonra için.

1 yemek kaşığı keten tohumu (10 g): 37 Kilokalori

Keten Tohumu 100 g 1 yemek kaşığı (10 g)
Karbonhidrat 0 g 0 g
Lif 28 g 2,8 g
Protein 24,4 g 2,4 g
Yağ 30,9 g 3,1 g
Kolesterol 0 mg 0 mg
Sodyum 0 mg 0 mg
Potasyum 500 mg 50 mg
Kalsiyum 230 23
A vitamini 80 8
C vitamini 0 0
Demir 8,2 0,8
keten tohumu, keten tohumu faydaları, keten tohumu yararları, keten tohumu zararları, keten tohumu diyeti, diyette keten tohumu, keten tohumu zayıflatır mı, keten tohumu kilo verdirir mi, tiroid hastalıklarında keten tohumu, diyetisyen ayşe özgül

Keten tohumu gerektiğinden fazla kullanılmamalı

Keten tohumu ve keten tohumu yapının bazı özellikleri aşırı kullanılması durumunda sağlık sorunlarına neden olabilir.

Keten tohumu ve yağı bir nevi müshil görevi görmektedir. Bu yüzden aşırı kullanılması ishal sorunlarına neden olabilir.
Keten tohumunun aşırı kullanılması kan pıhtılaşmasına engel olabilir.
Yüksek dozlarda keten otu veya yağı tüketimi bağırsak sıkışmasına sebep olabilir.
İzin verilen dozların üzerinde keten otu yağının iltihaplar üzerinde uygulanması ters tepkiye neden olabilir.
Yine aşırı kullanmaya bağlı olarak farklı şekillerde alerjiye neden olabilir.
Keten otu veya keten otu yağının meme kanserini önleyici özelliğinin olduğunu söylemiştik. Keten otu ve keten tohumu yağının tüketiminde aşırıya kaçıldığında tam tersi bir etki gözlenebilir.
Gebelik döneminde ve hormon problemi yaşayan kadınların doktor ve/veya diyetisyenine danışmadan kullanmamalıdır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayşe ÖZGÜL Fotoğraf
Dyt.Ayşe ÖZGÜL
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ayşe ÖZGÜL'ün Makale ve Yazıları
► Keten Tohumu Dyt.Yusuf YAŞAR
► Neden Keten Tohumu? Dyt.Duygu Ceyhan IRMAK
► Pikan Cevizi ve Keten Tohumu Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Teff Tohumu Dyt.Pınar ERMİŞ
► Chia Tohumu Mucize mi? Dyt.Tuğba BALDEDE
► Chia Tohumu Nedir? Dyt.Yunus Emre UZUN
► Chia Tohumu Hakkında Bilmedikleriniz Dyt.Yunus Emre UZUN
► Teff Tohumu Hakkında Merak Edilenler Dyt.Büşra DAYIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bir Tutam Sağlık: “keten Tohumu”' başlığıyla benzeşen toplam 55 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:40
Top