2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kurban Bayramında Beslenmeye Dikkat
YAZI #3277 © Yazan Dyt.Zülal YALÇIN | Yayın Ocak 2017
KURBAN BAYRAMINDA BESLENMEYE DİKKAT

Kurban Bayramı denilince gözümüzün önüne , bayram sabahı evden kurban kesimi için aceleyle çıkan evin büyükleri, bayram kahvaltısı için bir araya gelen aile fertleri , bayramlaşmak için ziyarete gelen yakınlara yapılan ikramlar gelir. Aile fertlerinin bir araya gelmesi ile oluşan bu sıcak ortamda, bayramı sağlıklı geçirmek adına , beslenme şeklimiz ve düzenimiz çok önem taşımaktadır.

Kurban Bayramı'nda et, sakatat tüketiminin yanı sıra tatlı tüketimi de artmaktadır. Bu nedenle obezite, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı olan bireylerin beslenmelerine kurban bayramında da dikkat etmeleri gerekmektedir.

Kırmızı et; iyi kalite hayvansal proteinin yanı sıra, demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ile B12, B6, B1 ve A vitaminleri içermektedir. Besin değerinde kayıp oluşmaması için pişirme yöntemi doğru seçilmelidir. Izgara ,fırında ve haşlama yöntemi ile pişirilen etlerin besin değerin kayıp oldukça azdır. Etlerin sebzelerle birlikte tüketilmesi ile eksik olan C ve E vitamini o öğün için tamamlanır.


Etlerin sindirimi zor ve oldukça uzundur. Özellikle yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle yeni kesilen etler bir gün boyunca buzdolabına dinlendirilmelidir. Etler; büyük parçalar şeklinde değil ancak kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrılıp, tek pişirimlik miktarlara bölünüp, buzdolabı poşetlerine koyularak buzdolaplarının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Pişirmek için buzluktan çıkartılan etler, yine buzdolabının alt raflarına indirilerek çözdürülmeli, çözdürülen et hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır.

Etlerin yanı sıra kurban bayramında sakatat tüketimi de artmaktadır. Yalnız yağlı depo organları olan sakatat etlerinin kolesterol içeriği çok yüksektir. Ayrıca vücutta toksik maddelerin daha çok biriktiği bölgeler olduğu için sakatatlar tüketilmemelidir.
Kurban bayramlarının vazgeçilmezi olan kavurmalar kendi suyunda düşük ısıda kendi suyunda pişirilerek yapılmalı, içine ekstra yağ ilavesi yapılmamalıdır. Kavurmanın yanında mutlaka bol limonlu salata ve bir zeytinyağlı yemek eklenerek sağlıklı bir bayram menüsü oluşturulmalıdır.

Mutlu bayramlar ..


BESLENME UZMANI
ZÜLAL YALÇIN
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zülal YALÇIN Fotoğraf
Dyt.Zülal YALÇIN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi29 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Zülal YALÇIN'ın Makaleleri
► Ramazan Bayramında Beslenmeye Dikkat Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Neslihan AKTEPE
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Zeynep KULAKCI
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Elif BİLGİN BAŞ
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Gülsüm UYANIK SAYGIN
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Simge ERDOĞAN
► Kurban Bayramında Doğru Beslenme Dyt.Reyhan ERİŞEN
► Kurban Bayramında Beslenme Düzeni Dyt.Şeyda Sıla BİLGİLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Kurban Bayramında Beslenmeye Dikkat' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sdm Diyeti Nedir? Ocak 2017
► En Moda Diyetler Eylül 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:22
Top